Р Е Ш Е Н И Е

№73/19.07.2013г.,гр.Разград

 

В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на петнадесети юли, две хиляди и тринадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : В.Д.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

бр.дело № 60 по описа за 2013г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

            Искът е за развод по взаимно съгласие и е предявен на основание чл.50 от СК.

            Молителите настояват съдът да постанови решение, с което да прекрати брака им по взаимно съгласие и одобри постигнатото между тях споразумение относно обстоятелствата по чл.51 от СК.

            Съдът съобрази събраните по делото доказателства и констатира следното:

            Молителите са съпрузи, чийто брак, първи по ред и за двамата, е сключен на 09.09.1990г. в гр.Разград,  като е съставен акт за гр.брак №286. От брака си имат родено едно дете К., родена на ***г.-вече пълнолетна. В съдебно заседание двамата молители потвърдиха постигнатото помежду им съгласие да се разведат, което съдът приема за сериозно и непоколебимо. Те потвърдиха и депозираното с молбата си за развод споразумение по чл.51 от СК относно : имуществените отношения между съпрузите, както и относно фамилното име на жената. Видно от споразумението съпрузите са се разбрали, семейното жилище, придобито по време на брака да се постави в дял на жената и да стане нейна  индивидуална собственост, като за уравнение на дела на съпруга си тя е заплатила сумата от 3 000 лева.  Движимите вещи и покъщнина са разпределени доброволно. Съпрузите заявяват, че нямат претенции един към друг за издръжка. Съгласно постигнатото споразумение, след развода жената ще носи предбрачното си фамилно име-Г. Направените разноските по делото се поемат така както са направени, а допълнителната държавна такса се поема по равно.

            Съдът счита,че постигнатото споразумение не противоречи на закона и морала и следва да се одобри, поради което

 

                                                  Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА брака между Т.Т.Т. с ЕГН-********** и Г.М. Г. с ЕГН-**********,***, сключен с акт №286 на 09.09.1990г. в гр.Разград, по взаимно съгласие.

ОДОБРЯВА постигнатото между съпрузите споразумение според което:

ПОСТАВЯ В ДЯЛ на Г.М. Г. с ЕГН-********** следния недвижим имот:

Самостоятелен обект в сграда-АПАРТАМЕНТ с идентификатор 61710.504.161.2.47, построен с сграда №2, разположена в поземлен имот с идентификатор 61710.504.161 с адрес на имота гр.Разград, ж.к.”**” бл.**, вх**, ап.**, състоящ се от дневна, кухня и сервизни помещения със застроена площ от 43,37 кв.метра, както и 2,82% ид.части от общите части на сградата и 4,31% ид.части от правото на строеж, заедно с прилежащото избено помещение №23 с полезна площ от 2,28 кв.метра, при съседи на жилището: на същия етаж:61710.504.161.2.46 и 61710.504.161.2.48, под обекта-61710.504.161.2.44, над обекта-няма и съседи на избеното помещение: ляво-изба №2, дясно-изба №6 с данъчна оценка 7 244,20 лева, като за уравнение на дела на Т.Т.Т. тя е заплатила сумата от 3 000/три хиляди/ лева.

ОСЪЖДА Т.Т.Т. с ЕГН-********** и Г.М.Т. с ЕГНІ**********,*** да заплатят на районен съд-гр.Разград общо 144,48 лева държавна такса за извършената делба на семейното жилище.

            ОБЯВЯВА, че съпрузите са уредили имуществените си отношения помежду си  и занапред нямат претенции един към друг, включително и за издръжка.

            ДОПУСКА след развода жената да носи предбрачното си фамилно име- Г..

            ОСЪЖДА Т.Т.Т. с ЕГН-********** и Г.М. Генкова с ЕГН-**********,*** да заплатят на районен съд-гр.Разград  всеки поотделно по 20 лева  допълнителна държавна такса.

            Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: