РЕШЕНИЕ

 

306                                     03.07.2013г.                            град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  шести юни                                                          две хиляди и тринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията АНД  №347 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

                Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.         

Постъпила е жалба от Ц.К.Ц. ***,  срещу Наказателно постановление  37-0000192/29.03.20013г.   на Началника на отдел гр. Разград, с което на основание чл.105, ал.1 от Закона за автомобилните превози за нарушение на чл.45, т.2, пр.2 от Наредба № 34/06.12.1999 на МТ му е наложено административно наказание глоба от 200 лв.   В жалбата се сочи,  че наказателното постановление е незаконосъобразно и соченото нарушение не било доказано.  

В съдебното заседание на РРС жалбата се поддържа.

Възиваемата  страна – КД – ДАИ гр. Разград не изпращат представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Разградският районен съд,  след като прецени  събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

Обжалваното Наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № 163748/28.02.2013г., издаден от главен специалист – инспектор при Областен отдел “КД-ДАИ” гр. Разград на жалбоподателя. В самото наказателно постановление е отразено, че същото се издава от началник на отдел гр. Разград – не е ясно обаче за какъв отдел става въпрос. Посочено е, че жалбоподателят Ц.К. Цанков е извършил следното нарушение – “... на 28.02.2013 г. около 13.30 часа в обл. Разград, ул. “Сава Катрафилов”  до кръстовището с бул. “Априлско въстание” до Автогара – Разград, като водач на лек таксиметров автомобил “Мицубиши Колт” с рег. № *****, обозначен като таксиметров със светеща зелена светлина на индикатора, с Разрешение за таксиметров превоз № 328/07.12.2012 г. с пътен лист № 044/28.02.2013 г. от пътна книжка № 1198 се установи: Водачът Ц. престоява с таксиметровия автомобил за изчакване на пътници на участък от пътното платно, при което се създават затруднения за останалите участници в движението: Прието е, че така е нарушена разпоредбата на чл.45, т.2, предл.2 от Наредба № 34/06.12.1999 г. на МТ.

Разпитан като свидетел актосъставителя потвърждава  обстоятелствата  по акта. Жалбоподателят бил спрял на място където паркирането е забранено.

Въз основа на така установеното от  фактическа страна, съдът намира за установено от  правна страна следното:  

Като подадена от надлежна страна, против акт подлежащ на съдебен контрол, в сроковете предвидени в закона жалбата е допустима. Разгледана по същество, се явява основателна по следните съображения:

В самото наказателно постановление не е посочена конкретната длъжност на органа, който го е издал – сочи се, че е издадено от «началник отдел гр. Разград». Такава длъжност няма сред посочените в заповедта на Министъра на транспорта, посочваща лицата упълномощени да издават наказателни постановления или най – малко не става ясно коя от длъжностите конкретно е посочена в НП. В този смисъл съдът намира, че е нарушен чл.57, ал.1, т.1 от НК, тъй като наказателното постановление не посочва конкретната длъжност на автора на същото. Не е посочено точно и мястото на нарушението. В НП се сочи, че е извършено в област Разград, но не е посочено в кое конкретно населено място. Дор и да се приеме, че в случая става дума за техническа грешка, то съдът не може да я поправи по смое усмотрение. Всичко това очевидно затруднява защитата на жалбоподателят и изцяло осуетява проверката от страна на съда, поради което и НП следва да бъде отменено на формално основание, без въпросът за фактическата му и материална законосъобразност да бъде разглеждан по същество.

Водим от изложеното до тук, на осн.чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  37-000192/29.03.2013г.   на Началника на отдел гр. Разград, с което на основание чл.105, ал.1 от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя Ц.К.Ц. за нарушение на чл.45, т.2, пр.2 от Наредба № 34/06.12.1999 г. на МТ му е наложено административно наказание глоба от 200 лв.   

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд - Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: