РЕШЕНИЕ

 

344                                   12.07.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   двадесет и пети юни                                          две хиляди и тринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  В.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №367 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от М.М.М. *** срещу Наказателно постановление  198/13  от 04.04.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП –Разград към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.179, ал.5, от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.3 от същия закон   е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв и на основание чл.179, ал.3, т.4 от ЗДВП за нарушение на чл. 100, ал.2 от същия закон му е наложена глоба от 300 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбоподателятподдържа жалбата си.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното    Наказателно постановление  198/13  от 04.04.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП –Разград към ОД на МВР Разград на жалбоподателя на основание чл.179, ал.5, от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.3 от същия закон   е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв и на основание чл.179, ал.3, т.4 от ЗДВП за нарушение на чл. 100, ал.2 от същия закон му е наложена глоба от 300 лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №198 от 31.03.2013г. в който е посочено, че жалбоподателят на 31.03.2013г. около 19,30 ч. по пътна отсечка гр. Разград посока ж.п. гара по път II-49 на около 300 м. преди кръстовището за с. Раковски е управлявал лек  автомобил «Форд Сиера» с рег. Табели №***** и след спиране за полицейска провека се установила, че не е залепен стикер за гражданска отговорност на предното стъкло в лявата част и няма залепен стикер за заплатена винетна такса от вида «К-34» за 2013г., при наличие на табела от вида Д-25. Прието е, че така са нарушени съответно чл.100, ал.3 от ЗДВП и чл.100, ал.2 от ЗДвП.  

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Н. И.  /актосъставителя/. Същият свидетел потвърждава посочените в акта и НП фактически обстоятелства. Сочи, че при проверката установил, че на стъклото на автомобила на жалбоподателя не бил залепен стикер за застраховка “Гражданска отговорност” въпреки, че жалбоподателят имал сключен договор за такава застраховка. Нямало и залепен винетен стикер, нито жалбоподателят бил платил съответната такса за това. Конкретно тези обстоятелства не са спорни и съдът ги намира за несъмнени.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са допуснати нарушения на процесуалния и материалния закон. Така във фактическата част на акта и НП липсва констатация след като жалбоподателя не е залепил изискуемия стикер, дали изобщо е платил изискуемата винетна такса. В случая в съдебното заседание се установява, че не бил платил тази такса, но това не е отразено в акта и НП, а именно това обстоятелство е основание за отговорност по чл.179, ал.3 от ЗДвП, а не липсата на стикер. При това съдът намира, че НП в тази му част не съдържа изискуемите елементи от фактическия състав на нарушението, които биха обусловили наказателната отговорност по приетата от наказващия орган санкционна норма. Затова в тази му част НП е незаконосъобразно. НП е незаконосъобразно и в частта относно другото вменено на жалбоподателя нарушение – липса на залепен стикер за платена застраховка «Гражданска отговорност». Прочитът на разпоредбата на чл.179, ал.5 от ЗДвП, по която жалбоподателят е санкциониран, сочи на кумулативност на две обстоятелства – водачът следва да нито да е залепил стикер за тази застраховка, нито да носи валиден контролен талон към знака, издаден от Гаранционен фонд за задължителна застраховка «Гражданска отговорност» на автомобилистите. Не е достатъчна само липсата на стикер за прилагане на санкцията по този текст. Актосъставителят и наказващият орган обаче са констатирали само липса на стикер. В Акта изобщо не се споменава липсата на контролен талон към знака, а такава констатация не се съдържа и във фактическата част на НП. Единствено в словесната квалификация в НП е посочено, че водача не е залепил валиден стикер и контролен талон към знака. Това описание по-скоро създава объркване, защото навежда на мисълта, че е необходимо да е залепен и контролния талон, а всъщност неговата характеристика и  предназначение са други. Няма изрична констатация, че водачът не е носил в себе си този талон. Поради всичко изложено съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва изцяло да се отмени.    

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  198/13  от 04.04.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП –Разград към ОД на МВР Разград, с което на  М.М.М. *** на основание чл.179, ал.5, от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.3 от същия закон   е наложено административно наказание глоба от 50 лв и на основание чл.179, ал.3, т.4 от ЗДВП за нарушение на чл. 100, ал.2 от същия закон му е наложено административно наказание  глоба от 300 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: