Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  

Номер  337,  19.07.2013 година,  Град  Разград

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

Разградският районен съд                                       

На  двадесети Юни, 2013година

В публичното заседание в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Николай Борисов

Секретар: Г.А.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията административно наказателно дело 391 по описа за 2013година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от „ С и С М.” ООД – Разград, ЕИК 2.*****, с адрес на управление гр. Разград, ул. „ *** „ № ***, представлявано от С.О.С. против  наказателно постановление № 25-2502463/19.04.2013г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ на жалбоподателя, в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция  в размер на 1600 лв., за нарушение на чл. 11, ал.1 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, в която счита същото за незаконосъобразно и моли за неговата отмяна.

Въззиваемата страна – Дирекция “ИТ” гр.Разград, счита жалбата за неоснователна, а наказателното постановление за законосъобразно, поради което моли да бъде потвърдено.

Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: На 25.03.2013г., гл. инсп. в ДИТ – Търговище – св. Кр. К., гл. инсп. в ДИТ – Търговище - св. М. И., извършили проверка по работни места по спазване на трудовото законодателство в  обект – „ Ремонтни дейности на складова база – „С.Г. „ с. Гецово на „ С и С М.” ООД – Разград, ЕИК ****, с адрес на управление гр. Разград, ул. „ ***„ № ***, представлявано от С. О. С... По време на проверката установявили, че на територията на обекта се намира лицето Х. М.Р.ЕГН **********, който е в зоната на извършване на СМР. На място на проверката се явил и предстявляващият дружеството С. С., който бил поканен от инспекторите да представи допълнителни документи в офиса на Дирекцията в гр. Разград. На 27.03.2013г. в Офис на ДИТ – Търговище в гр. Разград , от представените от С.С. документи се установило, че лицето Х.М.Р., не е в трудовоправни отношения със „ С и С М.” ООД – Разград, подизпълнител по Договор за СМР или строител на собствено основание, който да участва в строителните дейности в проверявания обект. На база констатациите от проверката бил съставен Протокол № 297/27.03.2013г., връчен на представляващия дружеството. За констатираното при проверката на жалбоподателят в качеството му на работодател бил съставен АУАН  № 2502463/27.03.2013г., в който нарушението било описано по следният начин „... работодателят „ С и С М” ООД – Разград не е предприел ефективни мерки за осуетяване достъпа на външни лица на територията на строителния обект на 25.03.2013г. При проверка по работни места се установи, че е допуснато на територията на обекта външно лице Х.М. Р. ЕГН **********, в зоната на извършване на СМР...”. Нарушението било квалифицирано като такова по чл. 11, ал.1 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване. АУАН, съставен в присъствие на жалбоподателя, връчен му срещу подпис и подписан от него без възражения.

На 19.04.2013г. било издадено и процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, също квалифицирано като такова по чл. 11, ал.1 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, адм. наказващият орган на основание чл.416, ал.5 във връзка с чл.413, ал.2 от КТ,  наложил адм. наказание „ имуществена санкция ” в размер на 1600,00лв. НП било връчено лично и получено от жалбоподателя на 20.05.2013г., жалбата срещу него постъпила при административнонаказващия орган на 27.05.2013г.

Актосъставителят и свидетелят по АУАН - св. Кр. К. и св. М. И.,  разпитани в с.з. по същество потвърждават изложеното в АУАН.

Разпитан е в качеството си на свидетел и Х. М. Р., който заявява, че на процесната дата е бил на територията на строителния обект, не е работил там, а е посетил баджанак си – С.С..

Въз основа на така изложените фактически обстоятелства, съдът направи следните правни изводи:

Като подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от лице имащо право на жалба, срещу акт подлежащ на съсдебен контрол, жалбата е допустима, по същество неоснователна.

От събраните в хода на производството гласни и писмени доказателства безспорно установяват, че на 25.03.2013г. Х.М.Р. е бил на територията на строителен обект, на който по договор между „ С.г.” ООД – Разград, като възложител и „ С и С М” ООД – Разград , като изпълнител са се извършвали СМР, без да е пряко или косвено ангажиран в извършването на строителството. На обекта не е осигурен пропусквателен режим, за ограничеване достъпа на външни лица.

Разпоредбата на чл. 11, ал.1 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, задължава територията на предприятието да се огражда и/или се предприемат други мерки за ограничаване достъпа на външни лица. Съгласно разпоредбата на чл.2 от  Наредба № 7, това задължение е на работодателя В случая „ С и С М.” ООД – Разград. Неизпълнението на това задължение съставлява бездействие, с което е осъществено нарушението, поради което правилно и обосновано е ангажирана отговорността на жалбоподателя на основание чл.413, ал.2 от КТ с издаденото НП.

В тази връзка съдът намира възраженията на жалбоподателя, че атакуваното НП е незаконосъобразно, за неоснователни. От процесуална гледна точка: Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на водача. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

От изложеното съдът намира, че атакуваното НП следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

Воден от изложеното, на основание чл.63 ал.1 от ЗАНН, съдът                                                                                   

 

                                        Р     Е     Ш     И :

 

ПОТВЪРЖДАВА НП  № 25-2502463/19.04.2013г. на Директор на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Търговище, с което на основание чл.416, ал.5  във връзка с чл.413, ал.2 от КТ на „ С и С М.” ООД – Разград, ЕИК, с адрес на управление гр. Разград, ул. „ ***„ № **, представлявано от С.О. С., в качеството му на работодател е наложена имуществена санкция  в размер на 1600 лв., за нарушение на чл. 11, ал.1 от НАРЕДБА № 7 от 23.09.1999 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

 

 

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: