РЕШЕНИЕ

 

356                                  10.07.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и седми юни                                         две хиляди и тринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  В.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията  нахд №405 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от П.Н.Й. срещу Наказателно постановление  ***/13 от 08.04.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП- Р. към ОДМВР Р.,  с което на жалбоподателя на основание чл.174, ал.3, предл.1  от ЗДвП са  наложени наказания глоба в размер на 2000 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно и моли същото да бъде отменено.

В съдебното заседание на РРС  жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

За наказващия орган ОД на МВР Р. не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява  неснователна.

С обжалваното Наказателно постановление на жалбоподателя П.Й. на основание чл.174, ал.3 от ЗДвП за нарушение на същия текст е наложено наказание глоба в размер на 2000 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №***/23.03.2013г. съставен от мл. автоконтрольор към сектор ПП – Р. на жалбоподателя затова, че последният на 23.03.2013г. около 01.00 ч. в гр. Р. по ул. Ю. в близост до кръстовище с ул. Ж., управлявал МПС – товарен автомобил «М. П.» с рег. №********, собственост на «Т. К.» ЕООД гр. Р., като бил спрян за проверка и категорично отказал да му бъде извършена такава с техническо средство за установяване употребата на алкохол и не изпълнил предписанието за медицинско изследване на концентрация на алкохол в кръвта му. На водача е издаден талон за медицинско изследване  на кръвта с №********. Фактическите обстоятелства по акта са отразени и в НП.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския  служител Ф. Ф.   /актосъставителя/, които в показанията си потвърждава обстоятелствата по АУАН и НП.  Установява, че е спрял за проверка, движещия се по улицата автомобил на жалбоподателя. Свидетелят опитал да тества жалбопозателя с техническо средство за употреба на алкохол, но жалбоподателят  осуетил тази проверка  понеже не вкарвал въздух в уреда, а само симулирал, че прави това, въпреки, че му било обяснено какво следва да прави. В крайна сметка жалбоподателят не вкаравал въздух в уреда, а продължил да имитира това. Актосъставителят издал на жалбоподателя талон за медицинско изследване, обяснявайки му, че това изследване следва да бъде извършено, но жалбоподателят не го подписал и не го взел.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на нарушението  и НП са спазени процесуалните изисквания установени в ЗАНН – същите актове са издадени от компетентни лица и при спазване на установената за това форма. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. На посочената в акта дата той е управлявал  автомобила си, при което е спрян за проверка, но  фактически е отказал да му бъде извършена проверка за употреба на алкохол с техническо средство и е отказал да получи издадения му талон за медицинско изследване. Ето защо съдът намира за безспорно доказан факта, че на процесната дата  жалбоподателят след като е управлявал автомобила си и е спрян за проверка от контролните органи не е допуснал да  бъде проверен за употреба на алкохол с техническо средство, отказал е да му бъде извършено и медицинско изследване /отказал да вземе издадения му талон за тази цел/ и по този начин е осъществил от обективна и субективна страна състава на административното нарушение по чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП за което и основателно е санкциониран. От субективна страна  е действал умишлено – съвсем преднамерено отказал да му бъде извършена проверка с техническото средство. Дали в случая наистина жалбоподателят е бил употребил алкохол е обстоятелство, което не е от съществено значение, защото законът санкционира самия отказ за извършване на проверка.  Наложените на жалбоподателя наказания са определени в абсолютния законов размер, поради което и не може да се поставя въпрос за намаляването им. С оглед изложеното наказателното постановление следва да бъде потвърдено като правилно и законосъобразно.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  ***/13 от 08.04.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП- Р. към ОДМВР Р.,  с което на П.Н.Й. на основание чл.174, ал.3, предл.1  от ЗДвП са  наложени наказания глоба в размер на 2000 лв, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 24 месеца.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: