П Р И С Ъ Д А

 

                                  2013 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На     десети юли                                                                            2013 година

В публично заседание в следния състав

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                                                                                  Н.К.

                                                                                   К.К.                                                                             

 

 

Секретар: Г.А.

Прокурор: ЛЮБОМИР ГЕОРГИЕВ  

Като разгледа докладваното от съдията                                                 НОХ           дело №     327    по      описа за   2013   година

 

П Р И С Ъ Д И  :

 

           ПРИЗНАВА  подсъдимият Я.П.С., роден на ***г***, български гражданин,  с основно образование, неженен, неосъждан, ЕГН  ********** ЗА ВИНОВЕН  в това, че  на 04.01.2013г. в гр. Разград в съучастие като съизвършител с М.М.М. *** е отнел чужда движима вещ, – 1 брой мобилен телефон марка “НТС” модел DESIRE C  от владението на А.В.К. ***, на стойност 255.00 лева, без нейно съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като деянието е маловажен случай и  откраднатата вещ е била заместена до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд, като макар и непълнолетен подсъдимия е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си – престъпление по чл. 197 т.2 вр. с чл. 194 ал.3 във вр. с ал.1 във вр. с чл.20 ал.2 във вр. с чл.63 ал.1 т.5 от НК, като на основание чл. 78а ал. 6 от НК го освобождава от наказателна отговорност, като му налага административно наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по радиовъзел Разград и пред учителския и ученически състав на ******” гр. Р.

           ПРИЗНАВА  подсъдимата  М.М.М.  родена на ***г. в гр. Сл., живуща *** 17, българска гражданка, с основно образование, ученичка в ******”  гр. Р., неомъжена, неосъждана, ЕГН  ********** ЗА ВИНОВНА  в това, че на 04.01.2013г. в гр. Разград в съучастие като съизвършител с Я.П.С. *** е отнела чужда движима вещ -  1 брой мобилен телефон марка “НТС” модел DESIRE C  от владението на А.В.К. ***, на стойност 255.00 лева, без нейно съгласие с намерение противозаконно да го присвои, като деянието е маловажен случай и  откраднатата вещ е била заместена до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд, като макар и непълнолетна подсъдимата е разбирал свойството и значението на извършеното и е могла да ръководи постъпките си  – престъпление по престъпление по чл. 197 т.2 вр. с чл. 194 ал.3 във вр. с ал.1 във вр. с чл.20 ал.2 във вр. с чл.63 ал.1 т.5 и т.6 от НК като на основание чл. 78а ал. 6 от НК я освобождава от наказателна отговорност, като й налага административно наказание ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ, което да се изпълни чрез прочитане на присъдата по радиовъзел Разград и пред учителския и ученически състав на ******” гр. Р.

            ОТХВЪРЛЯ предявения от А.В.К., действаща със съгласието на своя баща В.К.В. граждански иск против подсъдимите Я.П. С. и М.М.М., с който се претендира последните да бъдат осъдени да заплатят сумата 250 лв., представляваща обезщетение за причинените от престъплението имуществени вреди, като неоснователен.

           ОСЪЖДА подсъдимите Я.П.С. и М.М.М.  със снета по-горе самоличност  да заплатят  по сметка на държавния бюджет сумата от 290,00 (двеста и деветдесет  лева), представляваща разноски в хода на досъдебното производство и по сметка на Районен съд град Разград, сумата    45,00  лева за разноски в съдебната фаза на производство, както и сумата 50,00 лв. – държавна такса по предявения гр. иск.

         ПРИСЪДАТА  подлежи на обжалване и протестиране  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                        СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  1.

 

 

                                                                         2.