П Р И С Ъ Д А

 

                                           2013 година                              град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав

На      единадесети юли                                                     2013 година

В публично заседание в следния състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                 

Секретар: Д.Д.

Прокурор:    

Като разгледа докладваното от съдията

ЧХ дело №  441              по описа за 2013   година

 

П Р И С Ъ Д И:

                                            

ПРИЗНАВА подсъдимия  М.П.Я. – роден на *** г. в гр. Р., български гражданин, образование средно, женен, осъждан, гр. Р., ул. Ю. Б. № **, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 20.12.2012 г. в гр. Разград е причинил на В.З.Г. *** телесна повреда, изразяваща се в контузия в основата на носа, със счупване на носните костици / без разместване, не се е налагала хирургична намеса/, кръвоизлив от носа, кръвонасядания в областта на носа и на клепачите на двете очи, мозъчно сътресение леко изразено по тяжест – без изпадане в безсъзнателно състояние, довело до временно разстройство на здравето не опасно за живота на пострадалия – престъпление по чл.130, ал.1 НК, поради което и на осн.чл.54 вр. чл.36 от НК му налага наказание ПРОБАЦИЯ, включваща следните пробационни мерки:

А/ Задължителна регистрация по настоящ адрес не по-малко от два пъти седмично за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

Б/ Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.

ПРИЗНАВА подсъдимия  М.П.Я. -  ЕГН ********** ЗА НЕВИНОВЕН в това, че на 20.12.2012 г. в гр. Разград да е казал в   присъствие на  В.З.Г. *** унизително за честта или достойнството му и да е изрекъл думите „нещастник”, „боклук” и да го е напсувал на майка – престъпление по чл.146, ал.1, пр.1 НК, поради което ГО ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение в тази част.

ОСЪЖДА подсъдимия  М.П.Я. – роден на *** г. в гр. Р., български гражданин, образование средно, женен, осъждан, гр. Р., ул. Ю. Б. № **, ЕГН ********** ДА ЗАПЛАТИ на В.З.Г. – ЕГН ********** *** сумата от 3500.00 / три хиляди и петстотин лева/ представляваща обезщетение за причинените от престъплението по чл.130, ал.1 НК неимуществени вреди ведно със зак. лихва считано от 20.12.12 г. до окончателното й изплащане.

ОТХВЪРЛЯ предявения гр. иск за горницата до 7000.00 лв. за обвинението по чл.130, а.1 НК, както и гр. иск за сумата от 3000.00 лв.за престъплението по чл.146, ал.1 НК КАТО НЕДОКАЗАН И НЕОСНОВАТЕЛЕН.

ОСЪЖДА М.П.Я. - ЕГН ********** да заплати на В.З.Г. – ЕГН ********** сумата от 1162.00 лв. / хиляда сто шестдесет и два лева/ представляваща разноски в наказателното производство.

ОСЪЖДА М.П.Я. - ЕГН ********** да заплати по сметка на РРС сумата от 140.00 лв. / сто и четиридесет/ лева представляваща държавна такса върху уважената част от гр. иск.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване в 15 дн. срок от днес пред РОС.

 

 

                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: