МОТИВИ към Решение №362/02.07.2013г. по АНД №511 по описа за 2013г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от Г.И.М., Д.И.П., М.Й.М., К.И.М., Г.П.Г. и П.С.Х.  за това, че на 02.07.2013г. около 03.00ч. в гр.Разград, на бензиностанция OMW са извършили проява на дребно хулиганство, изразяваща се в участие в бой помежду си на публично място.

             Нарушителите съжаляват, но отказват да дават обяснения. Молят съда за снизходителност.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На 02.07.13г. около 03ч., пред входната врата на бензиностанция OMW нарушителите са участвали в масов бой с юмручни удари и ритници помежду си, провокиран по-рано същата вечер.  

              Горната фактическа обстановка съдът намира за доказана от писмените показания на свидетелите.

             Така с деянието си- масов бой с юмручни удари и ритници помежду си, Г.М., П., М.М., К.М., Г.Х. са нарушили обществения ред, държали се възмутително и непристойно. Проявата им, поради по-ниската степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 НК, но се явява нарушение- дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

            При определяне размера на наказанието съдът отчете, че нарушителите съжаляват за стореното, както и характеристичните им данни и съдимостта им.  

            Поради това съдът намира, че наказанието следва да е по по-леката алтернатива, а именно „глоба“ към средния размер- 300лв. за всеки един от тях. С това по вид и размер наказание, целите на наказанието биха се изпълнили.       

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: