Р Е Ш Е Н И Е

№ І/11.07.2013г.,гр.Разград

 

                                          В   И М Е Т О     Н А     Н А Р О Д А

 

РАЙОНЕН СЪД-РАЗГРАД

на първи юли, две хиляди и тринадесета година ,

в публично заседание , в следния състав :              

 

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ :МАРГАРИТА НОВАКОВА

 

 

секретар : В.Д.

прокурор :

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1609 по описа за 2012 г.

за да се произнесе взе пред вид следното:

 

                Искът е за делба и е във фазата по допускането й.

            Ищцата моли съда да постанови решение, с което да допусне до делба между нея и ответниците посочения в исковата молба недвижим имот-двуетажна жилищна сграда с идентификатор *****.***.***.* построена в поземлен имот, собственост на община Р., с отстъпено право на строеж, находящ се в с.Р., община Р., при квоти- 6/8 ид.части за нея и 1/8 ид.части за всяка ответница.

            Ответниците са призовани по реда на чл.47 от ГПК, назначените им от съда особени представители са депозирали писмени отговори, с които заявяват, че недвижимия имот по ИМ следва да се допусне до делба при посочените квоти.           Съдът прецени събраните по делото доказателства и прие за установено следното: Видно от представеното у-ние за наследници №***/**.**.****г. на кметство с.Р., община Р.-л.9- на 01.06.1985г. е починал Й. В. С./ И. А. С.-л.101/, като е оставил за свои наследници: съпруга и три дъщери. Съгласно у-ние за наследници №***/**.**.****г., съпругата З. А. С. е починала на 03.04.2010г. и е оставила за свои наследници три дъщери, и трите конституирани като страни в делбеното производство.

            Съгласно представените заверени копия от материалите по нотариално дело №***/****г. на нотариус Н.С.с район на действие РРС, починалите съпрузи са били собственици и са оставили в наследство следния недвижим имот, находящ се в с.Р., община Р., ул.”Ст. пл.” №**, а именно:

            ДВУЕТАЖНА ЖИЛИЩНА СГРАДА с идентификатор №*****.***.***.* със застроена площ на всеки етаж 72 кв.метра, състоящ се от стая, килер, салон и сервизни помещения, построена с отстъпено право на строеж в ПОЗЕМЛЕН ИМОТ- собственост на община Р.с идентификатор №*****.***.*** съгласно кадастралната карта на селото, с площ от 901 кв.метра и адрес-с.Р., община Р., ул.”Ст. пл.” №**. Видно от представеното експертно становище по нотариалната преписка-л.121 от делото, отбелязаните в кадастралната карта другите три сгради в имота не са изградени.

            След смъртта на бащата, майката З. А. С. на 29.10.2009г. е продала на дъщеря си Р.Ю.А.-ищцата по исковата молба, своите 5/8 ид.части от горепосочената сграда-видно от представения нотариален акт №** т.* рег.№**** дело №***/****г. на нотариус Н.С. с район на действие РРС, чийто съпруг Б. Д. А. е бил вече починал-у-ние за наследници №***/**.**.****г.-л.11 от делото.

            Пред вид изложеното съдът намира от правна страна следното:

            Ищцата и двете ответници по делото са съсобственици на описания по-горе недвижим имот.С оглед направеното искане и пред вид разпоредбата на чл.34 от ЗС имота следва да се допусне до делба. След смъртта на И. А. С. съпругата му З. А. С. е станала собственик на 5/8 ид.части от сградата-4/8 ид.части на собствено основание и 1/8 ид.част по наследство от съпруга си, а всяко от децата е получило по наследство от баща си 1/8 ид.част-чл.5 ал.1 и чл.9 ал.1от ЗНасл. Закупувайки през 2009г. дела на майка си от сградата, ищцата е станала собственик и на нейните 5/8 ид.части, които са нейна индивидуална собственост.

            Затова делбения имот следва да се допусне до делба между ищцата и ответниците при квоти: 6/8 ид.части за ищцата и по 1/8 ид.част за всяка една от ответниците.

Ето защо съдът

           

                                     Р  Е  Ш  И  :

 

            ДОПУСКА ДО ДЕЛБА между Р.Ю.А. с ЕГН-********** ***, Н. Ю.М. с ЕГН-********** *** и Н.И.М. с ЕГН-********** *** ПРИ КВОТИ: за първата 6/8 ид.части, а втората и третата за всяка поотделно по 1/8 ид.част, следния недвижим имот:

            ДВУЕТАЖНА ЖИЛИЩНА СГРАДА с идентификатор №*****.***.***.* по кадастралната карта и кадастрални регистри на с.Р., община Р. с административен адрес: с.Р., община Р., ул.”Ст. пл.” №**, с площ на всеки етаж от 72 кв.метра, състоящ се от стая, килер, салон и сервизни помещения, построена въз основа на отстъпено право на строеж в ПОЗЕМЛЕН ИМОТ с идентификатор №*****.***.*** с площ от 910 кв.метра, собственост на община Р. при граници: ПИ №*****.***.****; ПИ №*****.***.***; ПИ №*****.***.****; ПИ №*****.***.**** и ПИ №*****.***.***.

Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: