Р Е Ш Е Н И Е

 

Номер  232                         02.08.2013 г.  гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На 11.07.2013г., в  публично заседание в състав:

Председател:  Атанас Христов

Секретар: Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 696 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по чл.124 от ГПК.

Депозирана е искова молба от Т.И.П., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и настоящ адрес гр. Р., ж.к. О. бл. **, вх.*, ап. * срещу “ЕНЕРГО ПРО ПРОДАЖБИ” АД, с която е предявен отрицателен установителен иск, че ищецът като абонат на ответника не дължи сумата 1 689.53 лв. представлявяща корекция на сметката за потребена за ел. енергия в притежавания от него обект на адрес с. П., ул. Т. М. № *, общ. Р., клиентски номер  **********, абонатен № **********, съгласно фактура  **********/28.01.2013г. Сочи, ответникът не е имал право да извършва въпросната корекция, поради и което ищецът не му дължи процесната сума.

В с.з. ищецът чрез пълномощника си адвокат Р.М. от АК – С. поддържа иска. Признава факта, че действително е осъществил неправомерното присъединяване на този имот към ел. мрежата, за което е осъден по наказателно дело, с влязъл в сила съдебен акт, но сочи, че периода на присъединяването, установен и в наказателното производство, е бил кратък, поради което напълно неоснователно ответникът претендира процесната изчислена като корекция въз основа за период от 6 месеца. Изтъква, че процесната сума е нереално завишена, тъй като се касае за селска къща в която единствените ел. уреди са само няколко крушки, а и единственият й обитател – ищеца, я посещава много рядко.

Ответникът „ЕНЕРГО ПРО ПРОДАЖБИ” АД в писмения си отговор оспорва иска. Прилага констативен протокол, справка за корекция при неточно измерване на ел. енергия, общи условия на договорите за продажба на електрическа енергия, условия по договорите за пренос на ел. енергия, извлечение от в.”Дневник” и варненски вестник с публикуваните условия, решение на ДКЕВР за одобряване на общите условия и на изменението на чл.38 от същите и др. В с.з. чрез пълномощника си адв. А.А.С. от АК – В., поддържа отговора на иска.

          За да се произнесе, съдът взе предвид следното:

По делото е безспорно, че ищеца е потребител на ел. енергия за битови нужди, и че  имотът му в с. П., ул.  Т. М. № *, общ. Р., е присъединен към електроразпределителната мрежа. През 2010г. ел. захранването било преустановено, поради неплатени сметки.

На съда е служебно известно, а и по делото е безспорно, че по НОХД № **/2013г. по описа на Районен съд – Разград, с одобрено на 14.2.2013г.Споразумение,ищецът е признат за ВИНОВЕН в това, че : За времето от 01.12.2012г. до 23.01.2013г. в с.П., общ.Р., обл.Р. сам е осъществил неправомерно присъединяване към електроразпределителната мрежа на „Енерго-Про мрежи” АД – гр.В., с което е създал условия за непълно отчитане на потребената от него електрическа енергия – престъпление по чл.234в, ал.1 от НК.

 От представения по делото Констативен протокол № 26288/23.01.2013г. се установява, че на посочената дата служители на “ЕнергоПро България Мрежи” АД гр. В. са извършили проверка процесното СТИ. В резултат на същата е установено, че електромерът е поставен в табло, монтирано на стена на имота на ищеца. В протокола е отразено, че е констатирано неправомерно прикачени два броя медни проводници прикачени директно към уводната инсталация.  Абонатът се води изключен  за неизплатени задължения от 2010г. Консумираната ел. енергия през тези проводници не се отчита от СТИ.

           Констативният протокол е съставен според изискванията на чл.61 от Общите правила за снабдяване и разпределение на електрическа енергия, раздел 2, според които трябва да е подписан от представителя на “Е.ОН България Мрежи” АД и от ползвателя или от упълномощено от него лице. В случая ищецът е подписал представения по делото констативен протокол, поради което той може да съставлява основание за коригиране на сметката му.

          На основание съставения протокол ответното дружество е извършило корекция на потребената ел. енергия за периода 28.07.2012г. – 23.01.2013г. и на основание чл. 38, ал.3, т.3 от Общите условия на ДПЕЕЕМ, /в случаите, когато се отклонява енергия преди средствата за търговско измерване, корекцията се изчислява на базата на половината от пропускателната способност на линията, чрез която обектът е свързан към електроразпределителната мрежа при всекидневно 8 (осем) часово ползване за потребители за битови нужди/, е начислило на ищеца допълнително количество ел. енергия в размер на за сумата 1683.33 лв. В т. см. са данните в приложените справки за корекция при неточно измерване на ел. енергия /л. 19-20/ и фактури /л.21-22/.

          От заключението на технико-икономическата експертиза, се установява, че отклонението в електромера е безспорно установено: По монтирания допълнителни проводници се създават условия за преминаване  на ел. енергия от захранващ кабел към абоната, без да е преминавала през измервателната схема на СТИ. Аритменично точно е определена крайната цена в Дебитното известие за допълнително начислено количество електроенергия в Справката за корекция.

          Така приетата фактическа обстановка, води до следните правни изводи.

С приетите изменения в ЗЕ, публикувани в ДВ, бр.54 от 17.07.2012г., в сила от 17.07.2012г., на ответното дружество - доставчик на електроенергия, е предоставено надлежно правомощие за извършване корекция на сметките на потребителите за ползвана електроенергия за минал период. Така в чл.83, ал.1 т.6 ЗЕ е посочено, че измерване, начините и местата за измерване, условията и реда за тяхното обслужване, включително за установяване случаите на неизмерена, неправилно и/или неточно измерена електрическа енергия, както и създаването, поддържането и достъпа до база данни с регистрацията от средствата за търговско измерване, се осъществяват съгласно нормите и правилата, регламентиращи принципите за измерване на количеството електроенергия. Съгласно чл.98а и чл.104а ЗЕ, това са правилата в публикуваните ОУ на ДПЕЕЕМ (вж. приложените публикации в ежедневници). Следователно, в настоящия случай към момента на проверката - 23.01.2013г., са били налице основания за прилагане на корекционната процедура, тъй като извършените законодателни промени в ЗЕ са влезли в сила.

За корекционната процедура е ирелевантно действително потребената ел. енергия в обекта, както и периода през който е продължило въпросното неправомерно присъединяване. Ето защо, са неоснователни възраженията на ищеца, че сумата не се дължи предвид факта, че в обекта единствените ел. уреди са само няколко ел. крушки и обекта е рядко посещаван, поради и което не дължи процесната сума.

Ето защо, искът по чл. 124 ГПК се явява неоснователен, предвид споменатото по горе изменение в чл.83, ал.1 т.6 ЗЕ, публикувани в ДВ, бр.54 от 17.07.2012г., в сила от 17.07.2012г.

С оглед изхода на делото, на осн. чл.78, ал.3 ГПК, ищецът следва да заплати на ответника 652 лв. за разноски, от които 252 лв. за адвокатско възнаграждение и 400 лв. възнаграждение на вещото лице.

Мотивиран така, съдът,

Р Е Ш И :

ОТХВЪРЛЯ предявения от Т.И.П., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и настоящ адрес гр. Р., ж.к. О. бл. **, вх.*, ап. *, против “ЕНЕРГО – ПРО Продажби” АД със седалище и адрес на управление в гр. В., р-н В. В. В. Т. - Г, бул. В. В. No ***, ЕИК *********, иск за установяване в отношенията между страните, че ищецът Т.И.П., ЕГН ********** не дължи на  ответника “ЕНЕРГО – ПРО Продажби” АД,  сумата от 1689.53 лева /хиляда шестотин осемдесет и девет лева и 53 стотинки/ по фактура  ********** от 28.01.2013г. издадена от ответника, като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

ОСЪЖДА Т.И.П., ЕГН **********, с постоянен адрес *** и настоящ адрес гр. Р., ж.к. О. бл. **, вх.*, ап. *, ДА ЗАПЛАТИ на “ЕНЕРГО – ПРО Продажби” АД със седалище и адрес на управление в гр. В., р-н В. В. В. Т. - Г, бул. В. В. No ***, ЕИК *********, сумата от 652 лв /шестотин петдесет и два лева/  за направени деловодни разноски.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: