Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   407                                          30.08.2013 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На тридесети юли                                      две хиляди  и тринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: Д.Д.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         438                                           по описа за  2013 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от Д.Г.С.,***, против наказателно постановление № 37-0000292 от 15.05.2013 г.  на Началник областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград, с което за нарушение на чл.12б, ал.10 от Закона за автомобилните превози  и на основание чл.93в, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв. Жалбоподателят моли наказателното постановление, като незаконосъобразно да бъде отменено изцяло.

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява.

           За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление № 37-0000292 от 15.05.2013 г.  на Началник областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград за нарушение на чл.12б, ал.10 от Закона за автомобилните превози  и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на Д.Г.С. е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №165784 от 15.04.2013г., съставен  от инспектор при областен отдел  “КД-ДАИ”. В акта и НП се сочи, че жалбоподателят е спрян за проверка на 15.04.2013г.  в Област Разград, по пътя между гр. Разград и гр. Търговище, посока гр. Търговище, на разклона за с. Островче. Жалбоподателят управлявал  като водач  товарен автомобил “Мерцедес 1523 Атего” с рег. №*****, извършващ превоз на товари /хранителни продукти/, за собствена сметка, с поставена табела с надпис “Превоз за собствена сметка” на предното обзорно стъкло, с маршрут на движение гр. Сандански – гр. Добрич – гр. Варна – гр. Сандански, видно от заповед №4024 от 14.04.2013г. Посочено е, че при проверката било установено, че водачът С. извършвал превоз на товари за собствена сметка между два пункта на територията на Р България с МПС от категория №3 с допустима маса 12т. За товарния автомобил №****** допустимата максимална маса е 15000 кг., което било установено от представено удостоверение за техническа изправност на превозното средство.  Към момента на проверката дружеството към което жалбоподателят работил не притежавало валиден лиценз за обществен превоз на товари. Водачът представил лиценз, издаден на “Примотрейд” ЕООД гр. Сандански /дружеството към което работил/, но същият лиценз бил с валидност до 07.04.2013г.  Прието е, че така е нарушен чл.12б, ал.10   от Закона за автомобилните превози.  

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят П. П., който в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Автомобилът се управлявал от жалбоодателя, който извършвал превоз на хранителни продукти. Реалната маса на автомобила на жалбоподателя била 15000 кг., което проверяващият установил от удостоверението за тетехническа изправност. Към делото е приложен представеният от жалбоподателя лиценз с важимост до 07.04.2013г..

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени съобразно нормативните изисквания. Жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Същият е извършвал превоз на товари между два пункта на територията на Република България с автомобил, чиято максимална маса е надхвърляла 12 тона /била е 15 тона/. Според разпоредбата на чл.12б, ал.10 от ЗАвП такива превози не могат да се извършват с превозни средства, чията допустима максимална маса надхвърля 12т., освен ако лицето за чията сметка се извършва превоза има лиценз за обществен превоз на товари. В случая дружеството за което жалбоподателят е работил не е притежавало такъл лиценз към момента на проверката. Представеният такъв е изгубил валидността си повече от месец преди проверката. Затова и праволно е прието, че жалбоподателят, в качеството си на водач, е извършвал превоз без да е налице изискуем лиценз по смисъла на чл.93, ал.1, т.1 от ЗДвП и правилно жалбоподателят е санкциониран на основание този текст. От субективна страна според съда жалбоподателят е действал небрежно, тъй като очевидно не е проявил необходимата грижа относно проверката на валидносттта на документите които следва да притежава при впревоза, за което е бил длъжен да следи. При наличието на изтекъл лиценз той не е следвало да извършва възложения му превоз и в това се състои виновността му. Наложеното му наказание е определено в абсолютния законов размер и не може да се поставя въпрос за намаляването му. Поради изложеното наказателното постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно. Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 37-0000292 от 15.05.2013 г.  на Началник областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград, с което за нарушение на чл.12б, ал.10 от Закона за автомобилните превози  и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на Д.Г.С.,*** е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: