РЕШЕНИЕ

 

383                                   12.08.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  единадесети юли                                          две хиляди и тринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  В.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №449 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.М.И. *** срещу Наказателно постановление  248/13  от 29.04.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП –Разград към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.183, ал.4, т.6 от ЗДвП за нарушение на чл. 104а от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв и на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП за нарушение на чл. 137а, ал.1  от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. На основание Наредба №Із-2539 на МВР на жалбоподателя са отнети 12 контролни точки. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбоподателят поддържа жалбата си.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

Представителят на  Разградска районна прокуратура изразява становище за неоснователност на жалбата.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното    Наказателно постановление №248/13  от 29.04.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП –Разград към ОД на МВР Разград на жалбоподателя на основание чл.183, ал.4, т.6 от ЗДвП за нарушение на чл. 104а от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв и на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП за нарушение на чл. 137а, ал.1  от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв. На основание Наредба №Із-2539 на МВР на жалбоподателя са отнети 12 контролни точки. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №248/18.04.2013г.,  съставен от мл. автоконтрольор към сектор ПП Разград. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че жалбоподателят   на 18.04.2013г. около 14,42 часа  в гр. Разград, по ул. Странджа, до бензиностанция ОМВ, посока бул. Априлско въстание управлява собствения си лек автомобил Рено Туинго с рег. №*****, като използва мобилен телефон по време на управление на МПС без устройство, позволяващо използването му без участие на ръцете му, като освен това водачът не е бил поставил обезопасителен колан, с който е бил комплектован автомобила. Прието е, че така  са нарушени чл. 104а от ЗДвП /с първото описано деяние/ и   чл. 137а, от ЗДвП /с второто описано деяние/.  

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител К. К./актосъставителя/. Същият свидетел потвърждава посочените в акта и НП фактически обстоятелства. Сочи, че видял, че когато водачът е преминал с автомобила си покрай него е говорил по мобилния  си телефон  шьофирайки, без да има устройство за говорене по мобилен телефон по време на шьофиране. Свидетелят последвал жалбоподателя със служебния полицейски автомобил и го спрял за проверка. Едва когато бил спрян жалбоподателят престанал да говори по мобилния си телефон, което свидетелят добре видял. Още докато жалбоподателят шьофирал и полицейският автомобил минавал покрай него за да го спре актосъставителят видял и че жалбоподателят е без обезопасителен колан. Тези показания опровергават твърденията на жалбоподателя, че нямал телефон и че бил с обезопасителен колан. Поради това и съдът не кредитира твърденията на жалбоподателя, който е заинтересован и чиято позиция изцяло се оборва от показанията на актосъставителя, който очевидно добросъвестно изнася това което е възприел. Поради изложеното съдът намира фактическата обстановка отразена в акта и НП за напълно доказана.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна съставите  на вменените  му нарушения. На посочената в акта дата /18.04.2013г./  и на посоченото място жалбоподателят е управлявал МПС, като по време на шьофирането е говорил по мобилен телефон без да има устройство за говорене по мобилен телефон по време на шьофиране, с което е нарушил чл. 104а от ЗДвП и освен това е управлявал автомобила си без да ползва обезопасителния колан, с който автомобилът бил оборудван. Нарушенията са осъществени и от субективна страна  - жалбоподателят е съзнавал какво върши и очевидно е действал умишлено. При това жалбоподателят основателно е санкциониран на основание чл.183, ал.4, т.6 от ЗДвП за първото нарушение и на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП за второто нарушение. Съдът намира, че при ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя  материалния и процесуалния закон са правилно приложени, поради което и наказателното постановление е законосъобразно  и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №248/13  от 29.04.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП –Разград към ОД на МВР Разград, с което на  И.М.И. *** на основание чл.183, ал.4, т.6 от ЗДвП за нарушение на чл. 104а от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв и на основание чл.183, ал.4, т.7 от ЗДвП за нарушение на чл. 137а, ал.1  от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв и на основание Наредба №Із-2539 на МВР са му са отнети 12 контролни точки.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: