О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

                                         2013 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

Разградският районен съд                                                  наказателен състав

На  втори август                                                                               2013 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: СВЕТЛАНА ЧОЛАКОВА

  

Секретар: Д.Д.

Прокурор: Ива Рангелова

Като разгледа докладваното от съдията

ЧНД дело      526             по описа за 2013година

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

                   ПОСТАНОВЯВА по отношение на В.Р.А. – ЕГН ********** принудително лекуване в специална психиатрическа болница – ДПБ гр. Бяла за срок от ТРИ МЕСЕЦА на осн.чл.89, б”в” НК.

                   ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  подлежи на обжалване и протестиране в 7  дневен срок от днес пред РОС.               

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

МОТИВИ към определение № 413/02.08.2013г. по ЧНД № 526/2013г. на РРС.

Производството е по реда на чл.427 и сл. от НПК.

Постъпило е постановление от РП-Разград, с което се иска съдът на основание чл.89,б.”в” от НК да настани на принудително лечение в специализирана психиатрична болница В.Р.А., ЕГН ********** по ДП № ****на РУП-Исперих, тъй като е извършила обществено-опасно деяние - престъпление по чл.216 ал.1 от НК в състояние на невменяемост.

В с.з. представителят на РРП предлага настаняване на принудително лечение в психиатрична болница за срок от три месеца.

Настаняемата  А. не счита, че е болна, но желае да се лекува.

Защитникът изразява становище, подзащитната да бъде лекувана в ДПБ гр.Бяла за срок от три месеца, като най-адекватна мярка спрямо нея.

Разградският районен съд, след като съобрази представените писмени и гласни доказателства, намира за установено от фактическа страна следното: Досъдебното производство е водено за престъпление по чл.216 ал.1 от НК, по каквото обвинение е била привлечена с постановление от 06.12.2012г. обвиняемата В.А.. От заключението на назначената по делото съдебно-психиатрична експертиза е видно, че същата страда от психично заболяване - Умерена умствена изостаналост. У освидетелстваната е налице значително изоставане в интелектуално – мнестичната сфера със значителна социална трудова и семейна дисфункция. В с.з. вещото лице поддържа заключението си дадено на досъдебното производство, като заявява, че настаняемата е диспансеризирана към психиатрично отделение към МБАЛ гр.Разград от дълги години. От пуберитетна възраст има отклонения – скитничество, безразборни сексуални отношения и асоциални поведения, за което е лекувана в стационарни условия, но тъй като няма средства, след изписването не си взема лекарствата. Не може да различи кое е правно допустимо и кое не, тъй като абстрактното и мислене не е развито, към момента на деянието не е разбирала свойството и значението на извършеното, и не е могла да ръководи постъпките си. Предлага като подходящи услови за задължително лечение ДПБ гр. Бяла за срок от три месеца.

С постановление от 05.02.2013г. РП-Исперих е прекратила наказателното производство, тъй като обвиняемата В.А. е невменяема по смисъла на чл.33, ал.1 от НК и наказателно неотговорен.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: При така установените фактически обстоятелства съдът намира, че са налице предпоставките на чл.89, б.”в” от НК за задължително настаняване и лечение на освидетелстваната В.Р.А.. Същата страда от психично заболяване: Умерена умствена изостаналост. В това състояние е извършила обществено опасно деяние - престъпление по чл.216 ал.1 от НК, но поради невменяемостта не може да носи наказателна отговорност. Освидетелстваната няма критично отношение към заболяването си, като с поведението и застрашава живота и здравето си,  по тези съображения следва да бъде настанена на задължително лечение. Водейки се от препоръките на вещото лице, извършило съдебно-психиатричната експертиза, лечението следва да бъде принудително в ДПБ гр.Бяла за срок от три месеца. Ето защо съдът намира, че в интерес на освидетелстваната е да бъде постановено принудителното лечение, тъй като е извършила общественоопасно деяние в състояние на невменяемост и при което може да бъде овладяно състоянието и.

По изложените съображения, съдът постанови решението си.

 

Районен съдия: