Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                       № 278, 16.09.2013г., гр.Разград

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                       състав

На тринадесети септември                                    две хиляди и тринадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Д.Д.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 603 по описа за 2013г. на РРС

 

           Предявен е иск по чл.422 във вр. с чл.415във вр. с чл.124 ГПК от “Топлофикация-Разград“ЕАД, с която моли съда да приеме за установено по отношение на отв.И.Г.И., че е налице вземане за ползвана топлинна енергия за периода 05.12.09г.-16.07.12г. в размер на 777.18лв.,  158.60лв. лихва за периода 01.03.10г.-02.01.13г. и разноските.

          Ответникът И.Г.И. не е отговорил. В с.з. твърди, че с ищеца имат споразумение за разсрочено плащане за претендираните суми, като му е останала да заплати последната вноска и да погаси задължението си.

         Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: На 14.04.94г. ответникът е подал молба за присъединяване към изградената вътрешна инсталация за отопление. Има издадена схема за разпространение на нето кубатурата в апартамента на ответника, находящ се в ЖК“*******.  Поради спрените плащания от страна на ответника, ищецът е депозирал заявление по чл.410 ГПК. Образувано е гр.д.№33/13г. на РРС. Съдът е издал заповед за изпълнение №43/04.01.13г. По делото са постъпили възражения, като в едномесечния срок ищецът е предявил установителен иск. По делото е назначена ССЕ, по която ищецът не е заплатил възнаграждение за вещо лице, въпреки предоставената нееднократно от съда възможност. По делото е представена извънсъдебна спогодба между страните от 07.06.13г.

           Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира иска  за допустим. Разгледан по същество същият се явява неоснователен и недоказан.

           Налице са доказателства, че ответникът е потребител на енергия за битови нужди. Притежаването на собствен апартамент, находящ се в топлоснабдена сграда - етажна собственост, прави ответника потребител на топлинна енергия за битови нужди. Съгласно ДР на ЗЕ и чл.153 ЗЕ ползвател на топлинна енергия е всяко физическо лице – собственик/ползвател на имот, присъединени към абонатна станция или нейно самостоятелно отклонение са потребители на топлинна енергия и са длъжни да монтират средства за дялово разпределение на отоплителните тела в имотите си и да заплащат цена за топлинната енергия. За да бъде изгубено качеството на потребител на топлинна енергия, е необходимо всички собственици и титуляри на вещно право на ползване в сграда - етажна собственост, присъединени към самостоятелно отклонение на абонатна станция, да декларират писмено, че не желаят да бъдат потребители на топлинна енергия за отопление и/или за горещо водоснабдяване чл. 153, ал. 2 и ал. 3 от ЗЕ.

             Ищецът носи доказателствената тежест и следваше да докаже също и обема и стойността на предоставеното количество топлинна енергия за претендирания период. Същият нито представи първични счетоводни документи установяващи вземането му, нито се възползва от поисканата и назначена ССЕ. По този начин ищецът не доказа размера на иска си.

            Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                       Р    Е    Ш    И :

           

            ОТХВЪРЛЯ предявеният от „Топлофикация-Разград“ЕАД, ЕИК 116019472 срещу И.Г.И. ***, ЕГН ********** установителен иск по чл.422 ГПК за сумата от 777.18лв., потребена топлинна енергия за периода 05.12.09г.-16.07.12г. и сумата от 158.60лв. обезщетение за забава за периода 01.03.10г.-02.01.13г. КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: