Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

                   448                                         27.09.2013 година                                 град Разград

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД 

На десети септември                                     две хиляди  и тринадесета година

В публичното заседание в следния състав        

                                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Константин Косев

Секретар: В.Д.

прокурор ......................,

като разгледа докладваното от съдията 

НАХДело                                         550                                           по описа за  2013 г.

 

            За да се произнесе, съдът съобрази следното:

             Производството е по реда на чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Постъпила е жалба от Г.В.Г. ***, против наказателно постановление № 37-0000140 от 11.03.2013 г.  на Началник областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград, с което за нарушение на чл.2, ал.1  от Наредба №41 /04.08.2008г. на МТ и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв. Жалбоподателят моли наказателното постановление, като незаконосъобразно да бъде отменено изцяло.

           В съдебното заседание на РРС жалбоподателят не се явява, не се явява и представител. В писмено становище защитника на същия поддържа жалбата.

            За наказващия орган не се явява представител.

            Разградският районен съд, след като прецени събраните по делото доказателства, намира за установено от фактическа страна следното:

                Като подадена против акт подлежащ на съдебен контрол, жалбата е допустима.  Разгледана по същество същата е неоснователна.

                                       С обжалваното Наказателно постановление 37-0000140 от 11.03.2013 г.  на Началник областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград за нарушение на чл.2, ал.1  от Наредба №41 /04.08.2008г. на МТ за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на жалбоподателя е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №163678/07.02.2013г., съставен  от главен специалист - инспектор при областен отдел  “КД-ДАИ”. В акта и НП се сочи, че жалбоподателят е спрян за проверка на 07.02.2013г.  около 13,30 ч. в Област Разград на път І -2, километър 61, КТП “Стария кладенец”. Жалбоподателят управлявал  като водач  товарен автомобил “Мерцедес  Атего 1217” с рег. №***, извършващ превоз на товари /рибни продукти/, за собствена сметка, с поставена табела с надпис “Превоз за собствена сметка” от гр. Русе за гр. Варна със заповед №1118 от 07.02.2013г. с фактура №0000007312/06.02.2013г. Посочено е, че при проверката било установено, че водачът Г. извършвал превоз с товарен автомобил от категория №2 с максимално допустима маса 11990 кг. За превозите с такъв автомобил се изисквала категория “С”, каквато водача притежавал, но същият не притежавал карта за квалификация на водач. Водачът извършвал превоза от името на “М” ООД гр. Варна.

Пред РРС е разпитан като свидетел актосъставителят Г. М. който в показанията си потвърждава изложените в акта и НП обстоятелства. Автомобилът се управлявал от жалбоодателя, който извършвал превоз на рибни продукти. С оглед характера на извършвания превоз и ползвания автомобил водачът следвало да притежава квалификация на водач, за което се издавала съответна карта, след премитнат курс. Водачът не притежавал такава карта и не бил преминал необходимия курс.

                 Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното: Съдът намира, че  АУАН и НП са издадени съобразно нормативните изисквания и не страдат от твърдените в писменото становище на повереника на жалбоподателя пороци. В АУАН е отразена фактическата обстановка с необходимата пълнота и е посочена нарушената норма, а в НП вече е очертана и разпоредбата на основата на която жалбоподателят е санкциониран. Жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава на вмененото му нарушение. Същият е извършвал превоз на товари, като е управлялал амтомобил за чието управление се изисква да притежава категория “С”. Водачът е притежавал тази категория, но чл. 2, ал.1 от Наредба №41 от 04.08.2008г. за условията и реда за провеждане на обучение на водачите на автомобили за превоз на пътници и товари и за условията и реда за провеждане на изпитите за придобиване на начална квалификация изисква също и водачът извършващ превоз за собствена сметка /както е било в случая/ да притежава и карта за квалификация на водача. Тъй като водачът е придобил категория “С” на 12.12.1990г. /както е отразено в акта и което не е спорно/, той е следвало да премине курс на периодично обучение до 31.12.2013г. според §2, ал.4, т.3 от ПЗР на цитираната наредба. Именно преминаването на такъв курс е условие за издаване на карта за квалификация, която се издава от  Министъра на транспорта /чл.2, ал.2 от Наредбата/. Водачът не е преминал такъв курс в нормативноустановения срок  и следователно не е имал такава карта, но по този начин, извършвайки процесния превоз, той е нарушил изискванията на чл.2, ал.1  от Наредбата. Затова и правилно е прието, че жалбоподателят, в качеството си на водач, е извършвал превоз без да има изискуем документ  по смисъла на чл.93, ал.1, т.1 от ЗДвП и правилно жалбоподателят е санкциониран на основание този текст. От субективна страна според съда жалбоподателят е действал умишлено, тъй като е съзнавал обстоятелствата ангажиращи отговорността му – че не притежава изискуемата карта за квалификация. Наложеното му наказание е определено в абсолютния законов размер и не може да се поставя въпрос за намаляването му.

              Поради изложеното наказателното постановление следва да се потвърди като правилно и законосъобразно. Воден от изложеното Съдът

                                                    Р     Е     Ш     И :

           ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление 37-0000140 от 11.03.2013 г.  на Началник областен отдел  “КД-ДАИ” гр. Разград, с което за нарушение на чл.2, ал.1  от Наредба №41 /04.08.2008г. на МТ и на основание чл.93, ал.1, т.1, от Закона за автомобилните превози на Г.В.Г. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв.

            Решението подлежи на касационно обжалване пред Разградски Административен съд в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: