Р Е Ш Е Н И Е № 451

 

гр. Разград, 27.09.2013г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският  районен  съд, наказателен  състав,  в  публичното заседание на 10.09.2013г., в състав:

Председател: Константин Косев

 

при секретаря В.Д., като разгледа докладваното от председателя АНД № 578 по описа за 2013 год., за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от З. Б. К. против електронен фиш серия К, № ****, издаден от ОД на МВР-Разград, с който на основание чл. 189, ал.4 във вр. чл.182, ал.1, т.2 от ЗДвП й е наложено административно наказание глоба в размер на 50 лв.

Жалбоподателката излага съображения, че фиша е незаконосъобразен и иска отмяната му. Сочи, че не е ясен субекта на нарушението, че липсват задължителни реквизити на фиша.

В съдебно заседание за жалбоподателят не се явява представител. Не се явява представител и на наказващия орган.

За РРП не се явява представител.

Районният съд, като прецени допустимостта на жалбата и след анализ на събраните по делото доказателства и становищата на страните, приема за установено следното:

Жалбата е допустима. По същество е основателна.

В атакувания електронен фиш е посочено, че на 04.05.2013г. в 12,35 ч. в/на път I-2 с. Ушинци, ул. Девети септември посока Разград с МПС Мерцедес Ц 220 ЦДИ регистрационен №***** е извършено нарушение на скорост  ... установено и заснето с техническо средство №544. Посочено е, че разрешената скорост е 50 км/ч., установената 68 км/ч., а превишаването е 18 км/ч. 

В подкрепа на изложените факти са разпечатка по чл. 189, ал.5 ЗДвП.

Изложената фактическа обстановка води на следните правни изводи:

Съдът намира, че електронният фиш е незаконосъобразен от формална страна, тъй като  същият не конкретизира в ясна степен собственика от една страна и от друга страна санкционираният субект. Името на жалбоподателката е посочено срещу собственик, като е посочено, че същата е представител на ООД Аякс -2002г. При това остава неясно кой всъщност е собственика – жалбоподателката или юридическото лице, което се твърди, че същата представлява. Оттук идва и неяснота кой всъщност е наказан. Ако наказана е жалбоподателката то остава въпроса в какво качество е наказана – в качеството на собственик или в качеството на нечий представител. В представената справка за регистрацията на автомобила жалбоподателката не фигурира като собственик. Чл.188, ал.2 от ЗДвП предвижва съответна процедура при индивидуализацията на лицето което следва да бъде санкционирано, когато автомобилът е собственост на юридическо лице. В случая няма данни тази процедура да е спазена. Допуснатите нарушения водят до незаконосъобразност на фиша и налагат отмяната му на формално основание, без въпроса да се разглежда по същество.

Водим от горното, съдът,

РЕШИ:

 

ОТМЕНЯВА електронен фиш серия К, № 0612472 издаден от ОД на МВР-Разград на З. Б. К.

Решението подлежи на обжалване пред  Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: