Мотиви към Присъда №446/05.09.2013г., постановена по НОХД №663/2013г. по описа на Разградския районен съд .

                Разградска районна прокуратура  е повдигнала обвинение срещу Г.И.М. *** за това, че на 21.08.2013г. в гр. Разград е повредил противозаконно чужда движима вещ – дисплей 19 инча на игрален автомат “****  на стойност 697лв, собственост на “****” ЕООД-гр. Р., представлявано от Н.Ц.С. ***– престъпление по чл.216, ал.1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП подържа обвинението.  

Подсъдимият дава обяснения в които признава, че е извършил деянието за което е обвинен. Изразява съжаление и готовност да възстанови щетите.  Моли за минимално наказание.

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият Г.И.М. е роден на ***г***, живее в същия град. Същият е безработен, неженен, реабилитиран по предходно осъждане.

Подсъдимият Г.М. ***. Често посещавал като клиент игралната зала, намираща се в гр. Разград, пл. “****”, собственост на дружеството “***” ЕООД- гр. Р.. На 21.08.2013г. между 17,00 и 17,30 ч. подсъдимият отново бил в игралната зала, като седнал пред игрален автомат “****”  и започнал да играе. Тъй като подсъдимият загубил немалко пари се ядосал и започнал да удря  с ръка по дисплея на автомата. Свидетелят Б. Х., който работил като крупие в обекта, забелязал поведението на обвиняемия и  му направил забележка. В един момент обаче подсъдимият ударил силно с ръка дисплея на игралния автомат, при което същият се счупил. След това подсъдимият си тръгнал. Свидетелят Х. натиснал паник бутона. На мястото пристигнали полицейски служители, а малко след това на мястото се върнал  и подсъдимият, който казал, че съжалява и обещал, че ще възстанови щетите. До момента на решаване на делото същите не са възстановени.

От назначената по делото оценъчна експертиза е видно, че стойността на повреденото имущество е 697, 00 лв.

Изложената фактическа обстановка съдът намира за безспорно доказана. Същата се установява от признанията на подсъдимия и показанията на свидетелите Н. С., Б. Х., М. М..Спорни моменти по делото не съществуват.  С оглед изложеното съдът намира фактическите обстоятелства отразени в обвинителния акт за  доказани. 

Така изложената  фактическа обстановка налага следните правни изводи: С деянието си подсъдимият Г.М. е осъществил състава на престъплението по  чл.216, ал.1 от НК, тъй като  на на 21.08.2013г. в гр. Разград противозаконно  е повредил чужда движима вещ – дисплей 19 инча на игрален автомат “***”  на стойност 697лв, собственост на “***” ЕООД-гр. Р., представлявано от Н.Ц.С. ***. Подсъдимият е нанесъл удари с ръце по процесния игрален автомат и така го е счупил. От субективна страна е действал умишлено – според съда при евентуален  умисъл. Подсъдимият е съзнавал, че може с ударите си да счупи играния автомат, но очевидно е приел тези последици, давайки предимство на яда си и оттук на агресивната си проява.

За извършеното престъпление на подсъдимия следва да се наложи наказание в в размер близък до минималния, а именно четири месеца лишаване от свобода. Като съществено смекчаващо обстоятелство се отчитат направените признания и изразеното съжаление.   На основание чл.66, ал.1 от НК изтърпяването на така определеното наказание следва да бъде отложено за изпитателен срок от три години.  

С оглед изхода на делото подсъдимият следва да бъде осъден и за разноските по същото в размер на общо 80 лв.

Мотивиран така съдът постанови присъдата  си.

                                                                

                                                                            

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: