МОТИВИ към решение №  489   от  24.09.2013 г., постановено по НАХД №722/2013 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

            Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от       Г.Л.Б. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на 28.07.2013 г. в гр.Лозница.

            Нарушителят признава, че на същата дата е ударил Х. С. Г..

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: На 28.07.2013 г. около 17,00 часа Х. Г. седял на пейка пред дома си в гр.*****, ул.”*******”, №** заедно с И. Н.  и Й. Ф.. Към тях се приближил Г.Л.Б., застанал до входната врата и попитал Н. къде е дъщеря й, на който въпрос получил отговор, че тя не е вкъщи. Г. и Б. поспорили по въпроса дали е уместно Б. да стои пред входната врата, след като момичето го няма. Афектиран от спора, Б. се приближил до Г. и му нанесъл удари в областта на лицето. За причинените на Г. наранявания същият е бил прегледан и му е  било издадено съдебномедицинско удостоверение.

            След извършената проверка по жалба на Г. РРП с постановление от 10.09.2013 г. е отказал образуването на наказателно производство с мотива, че извършеното не е престъпление.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от лицето, срещу което е съставен акта и свидетелите.

            Нарушителят е осъждан неколкократно.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителите са предизвикали възмущението на свидетелите Н. и Ф.. В случая деянието е със сравнително висока общества опасност, тъй като са нанесени удари. Обществената опасност на нарушителя също е висока, тъй като е криминално проявен.

            При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете сравнително високата обществена опасност на деянието и дееца и счете, че следва да наложи по-тежкото от двете наказания – задържане в поделенията на МВР за срок от три денонощия. При определяне размера на наказанието съдът отчете обстоятелството, че нарушителят признава вината си.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: