Р Е Ш Е Н И Е  

Номер 298                                          01.10.2013 г.                                      гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На двадесет и пети септември                                 две хиляди и тринадесета година

в публично заседание в състав:

 

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

секретар   В.Д.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№718 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е с правно основание чл.213 от Кодекса за застраховането във вр. с чл.45 от ЗЗД .

            Депозирана е искова молба от  ЗК”Лев Инс” АД със седалище гр.София, с коятое предявен иск срещу  З.П.Д. за заплащане на сумата 271,80 лв. регресна претенция за заплатено застрахователно обезщетение ведно с лихвата върху главницата и направените по делото разноски. Сочи, че на 26.09.2009 г. в гр.Бяла  ответникът управлявал МПС лек автомобил “Хонда Сивик”, ДР №*****е причинил ПТП в резултат на което са настъпили щети за лек автомобил “Ваз 21217” с ДК № ******** със застраховка “Авто Каско” с ищцовото дружество. Щетите се изразявали в повреждане на панел заден ляв и джанта. По тази застраховка ищецът изплатил на собственика на пострадалия автомобил сумата 271,80 лв. За ПТП е бил съставен акт за установяване на административно нарушение на ответника С допълнитело становище процесуалния представител на ищеца признава, че ответникът е превел сумата 303 лв. по негова сметка. Поддържа искането ответникът да заплати направените по делото разноски.

            Ответникът не е представил отговор.

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства: Ответникът като водач на МПС “Хонда Сивик” с ДК №******е бил участник в ПТП на 26.09.2009 г.  Другият участник е бил Г. Д. Н. с л.а. ВАЗ 21241 с ДК №*******. При това ПТП на втория автомобил е повреден заден ляв калник. Като причини за ПТП в протокола се сочи:” участник 1 изпреварва участник 2 без да е убеден, че е подал сигнал да завива на ляво и го блъска в задната лява част. За настъпилото за него застрахователно събитие вторият участник в ПТП-то уведомява ищцовото дружество. Специалисти на ищцовото дружество са извършили съответните оценки, за извършения ремонт “ПИТ Стоп”ЕООД е издал фактура и с разходен касов ордер на представител на “ПИТ Стоп” са платили 271,80 лв. С обратна разписка на ответника е изпратена покана за доброволно изпълнение – за заплащане на сумата 281,80 лв. – стойност на причинената вреда и разходи до размера на 303,80 лв.

                 С платежно нареждане от 01.07.2013 г. ответникът е превел по сметка на ищеца сумата 303,80 лв. по щета 443035/09.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:            Искът за заплащане на сумата 271,80  лв. към настоящия момент е основателен и доказан. Според разпоредбата на чл.213 от КЗ с плащането на застрахователното обезщетение, което е осъществено на 06.11.2009 г. застрахователят встъпва в правата на застрахования срещу причинителя на вредата до размера на  платеното обезщетение и обичайните разноски, направени за неговото определяне. Ето защо в случая на основание чл.79 от ЗЗД ищецът е имал право да иска изпълнението на задължението, което ответникът е имал към кредитора си. Ответникът е изпълнил това свое задължение в хода на процеса, поради което същото е погасено.

            Ответникът следва да заплати на ищеца направените от него разноски в размер на 410  лв. , тъй като с поведението си е дал повод за завеждане на делото.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ОТХВЪРЛЯ ИСКА, предявен от ЗК”Лев инс”АД, ЕИК 121130788, седалище гр.София и адрес на управление бул.”Цар Борис ІІІ”№41 срещу З.П.Д., ЕГН ********** *** за заплащане на сумата 271,80 лв. ведно със законната лихва от 10.05.2013 г. до окончателното изплащане на задължението като ПОГАСЕН чрез плащане в хода на процеса.

          ОСЪЖДА З.П.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на ЗК”Лев инс”АД, ЕИК 121130788, седалище гр.София и адрес на управление бул.”Цар Борис ІІІ”№41 сумата 410 лв. /четиристотин лева/ за разноски по делото.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: