Р Е Ш Е Н И Е  

 

Номер 314                                          10.10.2011 г.                                      гр.Разград

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На втори октомври                                       две хиляди и тринадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар  Г.М.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№878 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

            Производството е по трудов спор.

            Депозирана е искова молба от С.П.С., с която при условията на обективно съединяване на исковете са предявени такива срещу “*******” за заплащане на сумите 377,30 лв. неизплатено трудово възнагражедние за м. март 2013 г., сумата 377,30 лв. обезщетение по чл.220, алл.1 от КТ и сумата 377,30 лв. обезщетение по чл.222 ал.1 от КТ, ведно със законната лихва върху трите суми от датата на предявяване на исковете и разноските по делото. Сочи, че с ответника е била в трудово правоотношение, което е прекратено на основание чл.328, ал.1 т.3 от КТ, както и че не са й изплатени част от трудовите възнаграждения и обезщетенията при прекратяване на трудовото правоотношение.

            Ответникът заявява, че исковете са неоснователни. Твърди, че е изплатил дължимите суми.

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства: Ищцата е работила при ответника по трудово правоотношение от 09.07.2008 г.  На 23.04.2013 г. на същата е връчено предизвестие за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.328, ал.1 т.3 от КТ. Със заповед на работодателя трудовото правоотношение е прекратено, считано от 24.04.2013 г. В заповедта е посочено, че на служителя следва да се изплати обезщетение за неспазено предизвестие в размер на 377,30 лв. След прекратяване на трудовото правоотношение ищцата се е регистрирала като безработна в БТ.

            Според заключението на назначената по делото съдебно-счетоводна експертиза ответникът е начислил трудовото възнаграждение на ищцата за м.март 2013 г. и е изплатил сумата 286,16 лв. , което е чистата сума за получаване срещу подпис във ведомостта. Размерът на брутното трудово възнаграждение за м. март 2013г., който е последният отработен цял месец от ищцата е 377,30 лв. В този размер е и начисленото обезщетение по чл.220 от КТ на ищцата  /за неспазено предизвестие/ във ведомостта за м.април. След направените удръжки чистата сума за получаване от ищцата е 339,57 лв. и същата е изплатена както следва: 139,57 лв. с РКО №1/24.05.2013 г. Останалата сума от 200 лв.е изплатена след датата на и.м. на 26.06.2013 г. заедно със сумата 308,04 лв. обезщетение по чл.222 от КТ – общо 508,04 лв. с разписка №5/374. Законната лихва върху тази част от сумата, която е платена в хода на процеса е 3,67 лв.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:            Към датата на подаване на исковата молба вторият и третият  от исковете са били основателни и доказани – работодателят е дължал заплащане на трудовото възнаграждение и на обезщетенията при прекратяване на трудовото правоотношение. Тъй като сумите са платени в хода на процеса, исковете следва да бъдат отхвърлени, с изключение на иска за заплащане на законна лихва върху дължимата сума след датата на подаване на исковата молба, която в случая следва да се присъди като абсолютна стойност – 3,67 лв., тъй като главницата е вече платена, но в хода на процеса.

            Тъй като с поведението си ответникът е станал причина за завеждане на част от исковете, същият дължи заплащане на направените по делото разноски съразмерно на тази част, а именно сумата 50 лв. по сметка на РРС и 120 лв. на ищцата.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ОТХВЪРЛЯ исковете, предявени от С.П.С., ЕГН ********** *** – ******”, ЕИК *********** със седалище гр.Разград и адрес на управление ж.к.********* за заплащане на сумата 377,30 лв. трудово възнаграждение за м.март 2013 г., сумата 377,30 лв. обезщетение по чл.220, ал.1 от КТ и сумата 377,30 лв. обезщетение по чл.222, ал.1 от КТ като НЕОСНОВАТЕЛЕН досежно първия от тях и ПОГАСЕНИ чрез плащане  в хода на процеса досежно втория и третия.

            ОСЪЖДА ЕТ******”, ЕИК **** със седалище гр.Разград и адрес на управление ж.к.****** ДА ЗАПЛАТИ на С.П.С., ЕГН ********** *** сумата 3,67 лв. /три лева и шестдесет и седем стотинки/  и сумата 120 лв. /сто и двадесет лева/ за направените по делото разноски.

            ОСЪЖДА ЕТ “****”, ЕИК *********със седалище гр.Разград и адрес на управление ж.к.********** ДА ЗАПЛАТИ по сметка на РРС сумата 50 лв. /петдесет лева/ за направените по делото разноски.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: