Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                                     № 471, 21.10.2013г., гр.Разград

            В ИМЕТО НА НАРОДА

         РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

         На седемнадесети Септември  2013 година,

         в публично заседание, в състав:

                                                                                             Председател: Николай Борисов

         Секретар: В.Д.,

         Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 556 по описа за 2013                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

         Постъпила е жалба от А.М.М. ЕГН ********** ***, против  Наказателно постановление № 484/01.07.2013г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – Русе, с което за нарушение на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закон за горите  са му наложени  съответно административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева и административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева на основание чл.266, ал.1 от ЗГ.

Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно, не оспорва фактическите обстоятелства, отразени в АУАН и НП.

         За въззиваемата страна –  Регионална Дирекция по горите – Русе не се явява проц. представител.

         Контролираща страна РП – Разград, уведомени – не изпращат представител.

         Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

         При извършена по сигнал проверка от гл. инспектор в РДГ - Русе на 26.04.2012г. около 11,00ч. в с. Д., обл. Разград, ул. Г. Г „ № *, същият установил, че жалбоподателя А.М.М., съхранява в двора на къщата си 0,5 куб. Метра дърва за огрев /слива, глог /, немаркирани с горска марка, които е транспортирал с каруцата си без превозен билет. За констатираното нарушение св. Д. Й. - гл. инспектор в РДГ - Русе, в присъствие на св. Ф. С. *** и нарушителя съставил АУАН бл. № 005534/26.04.2013г., в който описал нарушението по посочения начин, квалифицирал го по чл.213, ал.1, т.1и т.2 от ЗГ. Нарушителят при връчване подписал АУАН с отбелязване „ ... дървата ги събрах от ясака ...”. По късно на 01.07.2013г. на база съставения АУАН било издадено и процесното НП, в което нарушението било описано по идентичен с АУАН начин, квалифицирано по чл.213, ал.1,т.1 и т.2 от НК и адм. наказващият орган наложил административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева и административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева на основание чл.266, ал.1 от ЗГ . НП редовно връчено на санкционираното лице на 05.07.2013г. Жалбата срещу него пъстъпила при адм. наказващия орган на 10.07.2013г.

         Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

         Разгледана по същество е неоснователна.

От писмените доказателства съдържащи се в адм. наказателната преписка, приобщени към доказателствата по делото и от разпита  на свидетелите в хода на събебното следствие, по категоричен и безспорен начин се установяват нарушенията извършени от жалбоподателя – на 26.04.2012г. около 11,00ч. в с. Д, обл. Разград, ул. Г. Г. „ № *, А.М.М., съхранява в двора на къщата си 0,5 куб. метра дърва за огрев /слива, глог /, немаркирани с горска марка, които е транспортирал с каруцата си без превозен билет. В този смисъл е и изявлението на жалбоподателя пред съда – „... в моята каруца ги натоварих и ги занесох на майка ми. На пътя ги намерих тези клони...”. Вмененото във вина нарушение е на просто извършване, което прави недопустимо приложението на чл.28 от ЗАНН, при който следва да се преценят съставомерни вреди, тяхната степен и стойност. Относно размера на наложените наказания, то съдът намира с оглед значителните по брой нарушения от този вид в региона, както и определения минималния размер на наказанието „ Глоба „, че същото е справедливо и съответно на извършените нарушения, като адм. наказващият орган е съобразил както естеството на нарушението, така и личността на нарушителя, подбудите и мотивите за извършването им.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на извършените от жалбоподателя административни нарушения, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираните от проверяващия орган административни нарушения са надлежно индивидуализирани, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушенията от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с тези деяния и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административните нарушения, вменени във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът    

 

                                                                      Р  Е  Ш  И :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 484/01.07.2013г. на Директор на Регионална Дирекция по горите – Русе, с което за нарушение на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закон за горите на А.М.М. ЕГН ********** *** са  наложени  съответно административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева и административно наказание  “Глоба” в  размер на 50.00 лева на основание чл.266, ал.1 от ЗГ, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                               

РАЙОНЕН СЪДИЯ: