РЕШЕНИЕ

 

478                                     30.10.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  деветнадесети септември                                    две хиляди и тринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №626 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.Б.Р. ***, срещу Наказателно постановление  459/13  от 26.07.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП –Разград към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 44, ал.1 от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 120 лв и на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП  за нарушение на чл. 123, ал.1, т.1  от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени, като алтернативно моли за намаляване на наказанията.

В съдебното заседание жалбоподателят поддържа жалбата си лично и чрез защитника си основно в частта за размера на наказанията.

Процесуалният представител на наказващия орган ОД на МВР гр.Разград счита жалбата за неоснователна.

За РРП не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното   Наказателно постановление  459/13  от 26.07.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП –Разград към ОД на МВР Разград на жалбоподателя И.Р. на основание чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 44, ал.1 от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 120 лв и на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП  за нарушение на чл. 123, ал.1, т.1  от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №459 от 13.07.2013г.,  съставен от мл. автоконтрольор към сектор ПП Разград. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че жалбоподателят   на 13.07.2013г.  около 12,30 часа по пътна отсечка гр. Разград – с. Дянково, посока гр. Разград, управлявал товарен автомобил КАМАЗ 5511 с рег.№*****, собственост на АД «Водострой» и на около 3000 м. от с. Дянково при навлизане  в дясната крива и разминаване с насрещно движещият се товарен автомобил ВОЛВО с рег. №***, управляван от Х. Х. Ш.  не осигурил достатъчно странично разстояние между превозните средства, вследствие на което настъпило пътно-транспортно произшествие с материални щети по двата автомобила. След настъпване на произшествието водачът не спира да установи какви са последиците от произшествието и го напуска. Прието е, че така  са нарушени чл. 44, ал.1 от ЗДвП /с първото описано деяние/ и   чл. 123, ал.1, т.1, от ЗДвП /с второто описано деяние/.  

Пред РРС са разпитани като свидетели полицейските служители Ф. Ф. /актосъставителя/ и Д. В. /свидетеля по акта. Същите свидетели потвърждавт  посочените в акта и НП фактически обстоятелства. Явили се на местопроизшествието по сигнал за ПТП и там полицейският екип установил другия водач – участник в произшествието, който обяснил, че при разминаване с автомобила на жалбоподателя не било спазено страничното разстояние и се стигнало до съприкосновение между автомобилите. При съприкосновението било счупено страничното огледало на автомобила на другия водач. По автомобила на жалбоподателя нямало сериозни щети. Всъщност фактите по делото не се оспорват, поради което съдът и с оглед събраните доказателства, намира  фактическата обстановка отразена в акта и НП за напълно доказана. Жалбоподателят очевидно не е спазил изискването за спазване на достатъчна дистанция при разминаване и самоволно е напуснал местопроизшествието без да спре. Без да се твърди, че само жалбоподателят има вина за произшествието, то той безспорно също е виновен, защото от своя страна не е осигурил необходимата дистанция при разминаващите се автомобили.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна съставите  на вменените  му нарушения. На посочената в акта дата /13.07.2013г./  и на посоченото място жалбоподателят е управлявал товарен автомобил, като при разминаване с насрещно движещ се автомобил не е осигурил достатъчно разстояние и така се е стигнало до произшествието, изразяващо се в настъпило съприкосновение между двата автомобила, при което са последвали щети /счупено странично огледало на другия автомобил/. Виновността на жалбоподателя е безспорна, доколкото при спазване на законовите изисквания безспорно не би се стигнало до произшествието. При това жалбоподателят е действал непредпазливо при това деяние. Така жалбоподателят е нарушил изискването на чл.44, ал.1 от ЗДвП и основателно е санкциониран на основание чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.5 от ЗДвП. След произшествието жалбоподателят неправомерно е напуснал мястото и  се е наложило да бъде търсен от полицейските служители. При това същият е нарушил изискванията на чл.123, ал.1, т.1 от ЗДвП, изискващ участник в ПТП да спре и да установи последиците от произшествието. При това второ нарушение жалбоподателят е действал умишлено. При това правилно е санкциониран на основание чл. чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП. Наложените на жалбоподателя наказания са в размер под средния, поради което съдът намира, че са справедливи и не са налице основания за коригирането им. Съдът намира, че при ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя  материалния и процесуалния закон са правилно приложени, поради което и наказателното постановление е законосъобразно  и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  459/13  от 26.07.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП –Разград към ОД на МВР Разград, с което на И.Б.Р. *** на основание чл.179, ал.2 във вр. с чл.179, ал.1, т.5, пр.5 от ЗДвП за нарушение на чл. 44, ал.1 от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 120 лв и на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП  за нарушение на чл. 123, ал.1, т.1  от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 100 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от 3 месеца.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: