Р Е Ш Е Н И Е

 

                                     2013 година                                   град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                        наказателен          състав

На     двадесет и четвърти октомври                                           2013 година

В публично заседание в следния състав:

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КОНСТАНТИН КОСЕВ

 

Секретар: П.Т.

Прокурор: ПАВЛИНА УЗУНОВА

Като разгледа докладваното от съдията

АН дело     662   по описа за 2013 година

 

 

Р  Е  Ш  И:

 

        

         ПРИЗНАВА обвиняемия П.К.Т., роден на *** ***,  български гражданин, образование средно, неженен, неосъждан, студент, ЕГН ********** за ВИНОВЕН в това, че на *** г. в гр. Л. на ул. “Ал. С.”, при управление на МПС – лек автомобил “Б.”, с рег. № *** е нарушил правилата за движение по пътищата, чл. 20, ал. 1 от ЗДвП: “Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват”, ал. 2. “Водачите на пътни превозно средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението” и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Т.Т.Н. ***, изразяваща се в счупване на лявата раменна кост в областта на шийката, довело до трайно затруднение движението на левия горен крайник – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. “б”, п р. 2 във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА” в размер на 1000 (хиляда) лв.

         НА основание с чл. 78а, ал. 4 във връзка с чл. 343г от НК           НАЛАГА на обв. П.К.Т., със снета по-горе самоличност и административно наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС” за срок от ТРИ месеца, считано от  влизане в сила на настоящото решение.

         НА основание чл. 189, ал. 3 НПК ОСЪЖДА обв. П.К.Т., ЕГН ********** да заплати в полза на Държавния бюджет сумата от 263.46 лв. (двеста шестдесет и три лв. и 46 ст.), представляваща разноски направени на досъдебното производство, а по сметка на Районен съд гр. Разград сумата 100 (сто) лева – разноски на съдебното производство.   

         РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване и протестиране в 15 дн. срок от днес пред РОС. 

 

                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: