МОТИВИ към присъда № 505/01.10.2013г. по НОХД № 620/13г. по описа на РС – Разград

 

Постъпил е обвинителен акт срещу  И.И.И.  ЕГН ********** за това, че за времето от ***г. до ***г. включително в гр. Р., след като е осъден с Решение № ***г. по бр.д. №  ***г. по описа на Районен съд – гр. Р., влязло в сила на ***г.;  Протокол  от *** г. по гр.д. № *** г. по описа на Районен съд – гр. Р. и решение № ***г. по гр.д. № ***г. по описа на Районен съд - гр. Р., влязло в сила на ***г., да издържа свой низходящ – детето си И.И.И., роден на ***г., съзнателно не е изпълнил това си задължение в размер на повече от две месечни вноски, а именно 105 месечни вноски, на обща стойност 4833,10 лева – престъпление по чл. 183, ал. 1 от НК.

В съдебно заседание прокурорът поддържа повдигнатото обвинение, счита, че е доказано по безспорен начин и пледира на подсъдимия И., да бъде наложено наказание „ Пробация”, включваща задължителните пробационни мерки за срок от 2 години.

 Подсъдимия И.И.И. по същество признава фактите описани в обстоятелствената част на обвинителния акт, признава вината си, моли за минимално наказание.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, доводите и възраженията на страните, намира за установено следното:

От фактическа страна:

Подсъдимият И.И.И.  е роден на *** г. в гр. У., Р. Ф., с адрес за призоваване: гр. Р., жк “О.”, бл. ***, вх. ***, ет. ***, ап. ***, постоянно пребиваващ в страната, гражданство – Р. Ф., руснак, с основно образование, месторабота “П. С.” АД на длъжност – общ работник, осъждан, ЕГН **********.

Съдът приема за установена по делото следната фактическата обстановка:  С Решение № ***г. по бр.д. №  ***г. по описа на Районен съд – гр. Р., влязло в сила на ***г., гражданския брак между подс. И.  и св. П. А., бил прекратен, упражняването на родителските права по отношение на роденото в брака малолетно дете И.И.И. ЕГН **********, били предоставени на майката – св. П. А., бил определен режим на лични отношения, а подс. И. бил осъден да запалща ежемесечна издръжка на детето си, чрез неговата майка и законен представител в размер на 20,00лв.  По Протокол  от *** г. по гр.д. № *** г. по описа на Районен съд – гр. Р. била одобрена спогодба, с която ежемесечната издържка на детето била увеличена от 20,00 на 40,00лв. С Решение № ***г. по гр.д. № ***г. по описа на Районен съд - гр. Р., влязло в сила на ***г., жемесечната издръжка на детето била увеличена от 40,00лв. на 130,00лв. За времето от ***г. до ***г., включително, подс. И. съзнателно не изпълнил задължението си за плащане на ежемесечна парична издръжка на детето си И.И.И., въпреки, че през този период е бил в трудовоправни отношения и е реализирал трудови доходи.

Общата стойност на 105 бр. вноски за издръжка на непълнолетното дете е в размер на 4833,10лв., съгласно заключението на вещото лице изслушано и прието в съдебно заседание по назаначената съдебно икономическа експертиза.

По доказателствата:

Изложената фактическа обстановка съдът прие за установена въз основа на самопризнанието на подс. И., което се подкрепя от доказателствата събрани в досъдебното производство:  Удостоверение за раждане, Решение № ***г. по бр.д. №  ***г. по описа на Районен съд – гр. ., влязло в сила на ***г.;  Протокол  от *** г. по гр.д. № *** г. по описа на Районен съд – гр. Р. и решение № ***г. по гр.д. № ***г. по описа на Районен съд - гр. Р., влязло в сила на ***г., Декларация за семейно и материално положение и имотно състояние, Справка за съдимост на подсъдимия, Характеристична справка на подсъдимия, показанията на свидетеля П. А., Справка от НАП за регистрирани трудови договори на името на подс. И..  Писмени доказателства за изплатени суми.

От правна страна:

При така изложената фактическа обстановка, съдът счете, че подсъдимият И.И.И. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.183, ал.1 НК.

Обвинението е доказано по несъмнен и категоричен начин.

За времето от ***г. до ***г. включително в гр. Р., след като е осъден с Решение № ***г. по бр.д. №  ***г. по описа на Районен съд – гр. Р., влязло в сила на ***г.;  Протокол  от *** г. по гр.д. № *** г. по описа на Районен съд – гр. Р. и решение № ***г. по гр.д. № ***г. по описа на Районен съд - гр. Р., влязло в сила на ***г., да издържа свой низходящ – детето си И.И.И., роден на ***г., съзнателно не е изпълнил това си задължение в размер на повече от две месечни вноски, а именно 105 месечни вноски, на обща стойност 4833,10 лева.

Налице е пряк умисъл, тъй като подс. И. е осъзнавал, че не изпълнява задължение по влязло в сила решение, въпреки, че е имал възможност за това. По този начин от обективна и субективна страна е ангажирал наказателната си отговорност по чл.183, ал.1 НК.

За посоченото престъпление НК предвижда наказание „ лишаване от свобода „ до една година или „ пробация „. Предвид на това, че подс. И. е встъпил в трудови правоотношения към момента, съдът намира, че следва да му даде възможност да изпълнява родителското си задължение за издръжка, поради намира, че следва да наложи по –лекото по вид наказание, а именно „ Пробация „. Съдът, като взе предвид дългия период на осъществяване на деянието, значителната сума, която дължи към момента подсъдимия, намира, че следва да наложи задължигтелните пробационни мерки -  задължителна регистрация по настоящ адрес, с периодичност 2 пъти седмично  и задължителни  периодични срещи с пробационен служител за срок от ДВЕ ГОДИНИ.

Съдът осъди подс. И . И. да  заплати  по  сметка  на  Републиканския бюджет, сумата от  60,00лева за направени разноски в досъдебното производство, както и да заплати  по сметка на Районен съд Р. сумата от 80,00лева за разноски направени в съдебната фаза на производството.

 

В този смисъл съдът постанови присъдата си.

                                                                             

                                                                           

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: