Мотиви към Решение  №554/22.10.2013г., постановено по НОХД №726/2013г. по описа на Разградския районен съд .

                Разградска районна прокуратура е внесла обвинителен акт срещу подсъдимия Н.С.Н. *** за това, че на 24.06.2013г. в с. Гецово, общ Разград, сам  е осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната система на “Водоснабдяване Дунав” ЕООД – гр. Разград,  с което  е създал  условия за непълно отчитане на потребената от него електрическа енергия – престъпление по чл.234в, ал. 1 от НК.

В заседанието пред РРС представителят на РРП поддържа обвинението, повдигнато срещу подсъдимия.

Подсъдимият Н.Н., дава обяснения в които признава вината си.   

Разградският районен съд, след преценка на доводите на страните и  събраните по делото доказателства, констатира от фактическа страна следното:

Подсъдимият  Н.С.Н.   е роден на ***г.  в с. Л., живее в с. Г.  Същият е женен, не е осъждан.

Подсъдимият Н. ***. Бил клиент на “Водоснабдяване Дунав” ЕООД – гр. Разград. На 24.06.2013г. подсъдимият прикачил входяща вертикална тръба със спирателен кран преди водомера, който отчитал потреблението му на вода в имота. По този начин консумацията на вода, която минавала през тази тръба, не се отчитала от водомера на абоната и това създало условия за непълно отчитане на потребената вода. На същата дата свидетелите Х.Х. и Д.Д. – служители на “Водоснабдяване Дунав” ЕООД – гр. Разград извършили рутинна проверка в имота на подсъдимия на горепосочения адрес в с. Гецово и констатирали, че подсъдимият е извършил неправомерно присъединяване към водоснабдителната система. Двамата свидетели сигнализирали полицейските органи и след пристигането им на мястото била извършена проверка. Самият подсъдим оказал съдействие на проверяващите, като им показал във водомерната шахта прикачената поцинкована тръба преди водомера и спирателния кран, които бил монтирал.

Изложената фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – показанията на свидетелите, писмените доказателствени материали, както и от обясненията на подсъдимия, в които той признава авторството си в разглежданото деяние. Всъщност по делото няма спорни обстоятелства, поради което и изложените фактически положения очевидно отразяват обективната фактическа обстановка по случая.

Изложените фактически обстоятелства налагат следните правни изводи: Със своето деяние подсъдимият Н. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.234в, ал.1 от НК, тъй като на 24.06.2013г. в с. Гецово, общ Разград, сам  е осъществил неправомерно присъединяване към водоснабдителната система на “Водоснабдяване Дунав” ЕООД – гр. Разград,  с което  е създал  условия за непълно отчитане на потребената от него електрическа енергия.   Извършеното присъединяване е неправомерно, тъй като прикачената входяща тръба със спирателен кран преди водомера осуетявала правилното отчитане на потребената вода.

Съставът на разглежданото престъпление е осъществен от подсъдимия и от субективна страна. Обвиняемият е действал при пряк умисъл, съзнавайки всички елементи на обективния състав на деянието, съзнавайки неговия общественоопасен характер и въпреки това го е извършил.

При определяне на наказанието  на подсъдимия Н. съдът отчита като смекчаващи обстоятелства чистото му съдебно минало и направените признания. Затова и намира, че на подсъдимия следва да се наложи наказание лишаване от свобода за минималния срок от три месеца, чието изтърпяване на основание чл.66, ал.1 от НК следва да бъде отложено за изпитателен срок от три години, тъй като са налице предпоставките за това и за постигане на целите на наказанието не е наложително същото да бъде изтърпяно ефективно. На подсъдимия следва да бъде наложено и кумулативно предвиденото наказание глоба, което също следва да бъде в размер близък до минималния, а именно 200 лева, който размер съдът намира за справедлив.

Мотивиран така съдът постанови решението  си.

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: