МОТИВИ към присъда № 515/03.10.2013г. по НОХД № 730/13г. по описа на РС – Разград

 

Постъпил е обвинителен акт срещу Г.З.Ш.  ЕГН ********** за това, че на 20.09.2013г. в с. Побит камък, обл. Разград, е управлявал МПС – мотопед “Пежо Вивасит” с френски регистрационен №***, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда, а именно 1.48 на хиляда, установено по надлежния ред – престъпление по чл.343б, ал.1 НК.

Представителят на РП-Разград поддържа обвинението и предлага осъдителна присъда с налагане на наказание ориентирано към минимума предвиден в НК, изтърпяването на което да бъде отложено за подходящ изпитателен срок.

Подсъдимият Г.З.Ш. се явява лично, моли съда да определи наказание около минимума, признава се за виновен по така повдигнатото обвинение, съжалява за стореното.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено от фактическа страна следното: На 20.09.2013г. свид. А.П.М. пътувал от гр.Завет към гр.Разград с лек таксиметров автомобил, който управлявал. Около 17,50ч., при преминаването му през с.Побит камък, на свидетеля направило впечатление, че мотопедът, който бил управляван от подс. Г.З.Ш., се движел пред него на зиг-заг. Малко по-късно свид.М. видял, че при опит да завие в посока към с.Дянково, водачът на мотопеда изгубил контрол над управлението му и паднал с мотопеда на лявата си страна, при което се наранил и от раните му започнала да тече кръв. Свидетелят веднага спрял и потърсил помощ, като уведомил за настъпилото ПТП на телефон 112.

На мястото на произшествието пристигнал екип на ЦСМП-гр.Разград. Водачът на мотопеда бил неадекватен и във видимо пияно състояние. Свид.С. - лекар в ЦСМП, попълнил фиш за спешна медицинска помощ, в който вписал трите имена на пострадалия водач - Г.З.Ш., роден на ***г., каквито данни му посочил пострадалия, който отказал да представи документ за самоличност. Подсъдимият категорично отказал да бъде прегледан от свид. С.Г.С. и да подпише фиша. След това подс. Ш. тръгнал пеша към дома си, в посока към с.Дянково.

Няколко минути по-късно на мястото на произшествието пристигнали свидетелите Д.Н.А. и Д.С.С. ***. Те установили, че местопроизшествието се намира в с.Побит камък, на кръстовището между път IIІ-4902 и път ГУ-21426. На мястото на произшествието видели паднал управляваният преди това от подсъдимия мотопед „Пежо Вивасит" с френски регистрационен №***. Намиращите се на местопроизшествието свидетели С. и М. обяснили на полицейските служители, че водачът на мотопеда е ранен и е тръгнал пеша по улицата към с.Дянково.Свидетелите Д.А. и Д.С. настигнали подс. Ш. ***.

В сградата на РУП-Разград свидетелите изпробвали подс. Г. Ш. за наличие на алкохол с техническо средство „Алкотест Дрегер 7510", с фабр.№ АRDN 0060. Уредът отчел концентрация на алкохол в издишвания от подсъдимия въздух в размер на 1,48 на хиляда.За констатираното нарушение св.А. съставил на подс. Г.Ш. АУАН бл.№ 526671/20.09.2013г. След това на обв. Г.Ш. било предложено да даде кръвна проба и му бил издаден талон за изпращане на медицинско изследване бл.№ 0347776/20.09.2013г. Обвиняемият отказал да даде кръвна проба, което било отбелязано в талона.

Изложената фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите Ат. М., Д. А. и Д. С. от обясненията на подсъдимия Ш. и от писмените доказателства по делото, приобщени по реда на чл.283 НПК и намиращи се в ДП№ 258/2013г. по описа на ОД на МВР – Разград.

Подс. Г.З.Ш. е роден на *** г. в гр. Девин, български гражданин, със средно специално образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН ********** П. Б. П. е роден на *** г. в гр. Плевен, живущ ***, бълг. гражданин, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, ЕГН **********.

Въз основа на изложеното от фактическа страна, от правна страна съдът намира следното: Обвинението е доказано по несъмнен и категоричен начин.  На 20.09.2013г. подс. Г.Ш. е управлявал МПС след употреба на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,48 на хиляда, установено по надлежния ред. Това е установено  със свидетелски показания и обяснения на подсъдимия, писмени доказателства. Налице е пряк умисъл, тъй като подс. Ш. е осъзнавал, че управлява МПС след употреба на алкохол. По този начин от обективна и субективна страна е ангажирал наказателната си отговорност по чл.343б, ал.1 НК. При определяне на наказанието съдът отчете като отегчаващо отговорността обстоятелство – концентрацията на алкохол в кръвта на подсъдимия. От друга страна обаче, чистото съдебно минало, искреното разкаяние на Ш. пред съда, съдът, намира за съответно на извършеното престъпление наказанието лишаване от свобода за срок от 3 месеца. Изтърпяването на същото, следва да бъде отложено за минималния предвиден в НК изпитателен срок от 3 години. Така определеното наказание е достатъчно и справедливо, за да окаже необходимото поправително и възпитателно въздействие спрямо подсъдимия.

                        В този смисъл съдът постанови присъдата си.

 

 

 

                                                                             

                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: