Мотиви към решение  №511 от 02.10.2012г.,

      постановено по AНД №746/2013г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от И.Б.И. и А.Г.П., непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 01.10.2013г. в гр. Разград, около 23часа, на бензиностанция “ОМВ” на ул.”Странджа” лицата И. и П. във видимо нетрезво състояние предизвикват скандал с М. С. служител на бензиностанцията. И. отправя към С.множество обидни думи и закани за саморазправа: “Ще еба майка ти, дай две бири”, “Ти какъв си тука прост бензинджия”. След това му взема шапката и я хвърля на земята. И. и П. изгонват С.навън както и част от клиентите, като се държат с тях арогантно, грубо и агресивно и им отправят ругатни, обидни думи и псувни. П. нарича една от клиентките “путка” Същият е редовен посетител на бензиностанцията и често безпокои персонала и тормози клиентите. Друга част от клиентите напускат заведението възмутени. С тези си действия лицата И. и П. грубо нарушават обществения ред и общоприетите норми на поведение на обществено място и будят възмущението на гражданите”.

Нарушителите, в съдебно заседание, дават обяснения.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установена следната фактическа обстановка:

На 01.10.2013г. двамата нарушители около 23 часа отишли в бензиностанция “ОМВ” в гр.Разград, след като били употребили алкохол, като нарушителят И. бил изпил до тогава около 500мл. ракия. Там си поръчали бира и седнали на маса, като имало и други клиенти. Без причина започнали да обиждат клиентите, говорели на висок тон, като нарушителят И. започна да се заяжда със служителят в бензиностанцията М. С.. Псувал го с думите “Ще ти еба майката дай две бири”, като С. му показал къде е витрината, но нарушителят продължавал да вика и настоява да му даде две бири. Взел му шапката и я хвърлил на земята. Нарушителят П. нарекъл клиентка на съседна маса “путка”, като започнал са се разправял с компанията от съседната маса. Двамата нарушители станали и ходели от маса на маса, като нарушителят П. разливал бирата си, а нарушителят И. крещял. Възмутени от поведението им клиенти напуснали заведението. На работа в бензиностанцията били и други служители – И. Х. И. и  М. С. М., които станали свидетели на поведението на двамата нарушители. Сигнализирали органите на полицията, които пристигнали и извели двамата.

Съдът не кредитира обясненията на нарушителите, в частта, в която двамата отричат да са псували обиждали С. и клиентите в заведението, като изолирани и противоречащи на обясненията на М. М., М. С. и И.И.,  а в случая същите са средство за защита, като приема, че изложената  в акта фактическа обстановка е достоверната.

От изложеното от фактическа страна, съдът намира, че с действията си нарушителите И. и П. са нарушили обществения ред - на обществено място в заведение в присъствието на много хора малко преди полунощ, се държали възмутително и непристойно, проявили са незачитане към общоприетите норми на поведение, държали се грубо , арогантно, викали и обиждали както персонала, така и клиентите.  Проявата  им, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и всеки един от дейците.

По отношение на нарушителят И., предвид начина на извършване на деянието, съдът намира, че същото не е с дотолкова висока обществена опасност, тъй като не е преминало в по-тежки форми - сбиване, предвид липсата на други подобни прояви от негова страна, по-удачното наказание от двете алтернативно предвидени в чл.1 ал.1 от УБДХ е “глоба”. При определяне размера на наказанието, следва да се отчетат добрите характеристични данни на нарушителя, това, че допуснатото от него нарушение на обществения ред е единичен случай, трудовата му заетост, разкаянието и съжалението изразено от него в с.з., поради което глобата следва да е към минималния размер предвиден в закона, а именно 150лв.

По отношение на нарушителя П., съдът отчита превес на отекчаващите обстоятелства, предвид изложените по-горе съображения относно обществената опасност освен на деянието, а и на дееца - осъжданията му за умишлени престъпления от общ характер и наличието и на други прояви нарушаващи обществения ред. Като се взе предвид и материалното му положение, това че същият не е трудово ангажиран, съдът намира, че адекватно в случая би било наказанието “задържане  в структурно звено на МВР”, което следва да е към средния размер, а именно  пет денонощия.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителите.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: