Мотиви към решение   548 от 18.10.2013г.,

постановено по AНД №  788/2013г. по описа на Районен съд - Разград

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт по УБДХ срещу:

С. А. Ю. роден на ***г. в гр. И., постоянен адрес с.К. община Столична ул. ******** ЕГН  **********,*** ,   български   гражданин,  с начално образование,  неженен, неосъждан, работещ като бояджия  в “*********”  ЕООД .

Б.М.А.  роден на ***г***, ЕГН **********, постоянен  адрес ***  телефон **, бълг.гражданин, с основно образование,  женен, осъждан, работещ в “********”  ООД  като общ работник.

Районна прокуратура - Разград, редовно призована по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК и съгласно чл. 5, ал. 2 от УБДХ, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

ОДМВР Разград, редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

РУП – Разград , редовно призовано по телефона на осн. чл. 178, ал.8 НПК, не изпраща процесуален представител и не депозира писмено становище.

В с.з. и двамата нарушители поддържат обясненията си от ДП и изразяват съжаление за случилото се.

След преценка поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите и становищата на нарушителя, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна:

На 17.10.2013г. след обяд, нарушителят С. А. Ю. отишъл в бистра „***” в гр. Разград, където пил бира и ракия.  В последствие в заведението дошъл и нарушителят Б.М.А., който седнал на друга маса и също консумирал алкохол. В последствие А. започнал да псува Ю.. Тогава Ю. извел от заведението А., ударил му шамар, при което А. Паднал на земята. След това Ю. нанесъл няколко удара с крак в тялото на А.. После двамата нарушители се върнали в заведението. Поради случилото се другите клиенти, възмутено напуснали заведението.

  Горната фактическа обстановка се подкрепя от обясненията на незаинтересования свидетел Д. С. – барман в заведението, както и по същество от обясненията на двамата нарушители.

При така изяснената фактическа обстановка, съдът от ПРАВНА СТРАНА намира, че нарушителите на горепосочената дата са извършили непристойна проява в резултат на което е нарушили обществения ред и спокойствие. Поради своята по-ниска степен на обществена опасност, деянието им не представлява престъпление по чл. 325 от НК, а съдът го квалифицира като проява на дребно хулиганство, по смисъла на чл. 1, ал. 2 от УБДХ. Деянието е консумирано виновно от лицата посочени в акта като нарушители и е налице  умисъл при осъществяването му от дейците.

 При индивидуализиране на наказанието, съдът отчете участието на нарушителите в инцидента, степента на обществена опасност на деянието и извършителите му.

Като смекчаващи отговорността обстоятелства, спрямо двамата нарушители, съдът отчете дадените от тях обяснения, с които способстват за разкриване на обективната истина, както и самокричинтостта им чрез изразеното съжаление.

Относно нарушителят С. А. Ю., съдът отчете и честото му съдебно минало, както и че е бил провокиран от противоправното поведение на другия нарушител.

Като отегчаващо отговорността обстоятелства спрямо двамата нарушители, съдът отчете, че деянието им е осъществено в пияно състояние, както и че със същото са причинили напускането на клиентите на заведението.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство относно Б.М.А., съдът отчете обремененото му съдебно минало, както и провокативното му поведение.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство относно С. А. Ю., съдът отчете по тежката форма на нарушаване на обществения ред – сбиване.

С оглед обществената опасност на деянието и дейците, както и смекчаващите и отегчаващи отговорността обстоятелства, съдът намери, че на нарушителите следва да бъде наложено по-лекото от двете алтернативни наказания, а именно – Глоба. Досежно размера й, съдът намира че следва да бъде под средния размер, а именно – 200 лв.

Съдът намери, че едно по - ниско наказание не би могло да постигне целите на индивидуалната и генералната превенция

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                                                           /А. Христов/