МОТИВИ към Решение №551/21.10.2013г. по АНД №789 по описа за 2013г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от А.А.А. и А. А.А. за това, че на 20.10.2013г. около 15ч. в с.Раковски, на ул.“****** са влезли в пререкание с лицето Г. М. С., което е прераснало в побой. А. и А. А. нанесли удари с юмруци в областта на лицето на С. Повалили ги на земята и му нанесли удари с крака в областта на тялото и долните крайници. С тези си действия са извършили проява на дребно хулиганство, с което са възмутили околните.

             Нарушителите дават обяснения, които се различават от соченото а акта за констатирана проява на дребно хулиганство. Нарушителят А.А. отрича да е удрял С., а нарушителят А.А. признава, че е ударил С. на обяд, при самозащита.

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства-обясненията на нарушителите и показанията на свидетелите Б. Х. и Гр. А.,  намери за установено от фактическа страна следното: На 20.10.13г. около обяд А.А. излязъл на двора да пие кафе с мака си и съседките. Отсреща излязъл пострадалия С. и като видял А. хвърлил ключовете за колата на земята и се спуснал към него с думите: „Какво става бе ебач, тарикат, ела да те видя“...“Ей сега ще ти покажа какво е тарикат“. Тази реакция на С. била продиктувана от факта, че бившата му приятелка сега ходела с А.А.. Първи замахнал Г., но не улучил. А. се отдръпнал. Г. отново замахнал и отново пропуснал. А. също замахнал и го ударил с юмрук в лицето. Двамата паднали на земята. Братята им дошли да ги разтърват. Излезли съседите. След като ги разтървали се прибрали по домовете си. Около 15ч. същия ден пред дома на нарушителите спрял бял бус с мъже, които излезли и почнали да псуват. Лице на име Д. започнало да вика и псува през вратата. Нарушителите излезли и попитали да се бият ли идват. В това време майката на нарушителите се обадила на тел.112., а А. на М. И от другата група също звънели в полицията. В 15ч. Г. също е бил с роднините си, но до бой не се е стигало. Двете групи се бутали с ръце. След като ги избутали от двора си, другите мъже останали навън пред двора на нарушителите да чакат полицията. Полицията питали нарушителите дали имат оръжие.  

              От така установената фактическа обстановка съдът намира, че на 20.10.13г. около 12ч. двамата нарушители не са осъществили проява на дребно хулиганство, изразяваща се в побой над Г. С. Свидетелите са категорични, че в 15ч. бой между двете групи не е имало. Единствено А.А. е нанесъл удари на Г. С. Това е станало на обяд същия ден, като ударите са били защитна реакция спрямо нападението започнало от пострадалия С.

            Предвид липсата на твърдяното нарушение, двамата нарушители следва да бъдат оправдани.

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: