МОТИВИ към Решение №552/***г. по АНД №793 по описа за 2013г. на Разградски районен съд.

 

             Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

             Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от Ф.И.Ф. на ***г. около *** ч. в гр. Р. пред магазин на „Т. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и демонстрираща явно неуважение към обществото, изразяваща се в отправяне на обиди към служителите на реда и неизпълнение на полицейско разпореждане.

             Нарушителят дава подробни обяснения, като твърди че не се чувства „хулиганин“, тъй като според него служителят на реда е следвало да се легитимира когато му е искал документа за самоличност. Не е разбрал към него да е отправяне полицейска заповед. През цялото време е задавал въпроси на полицаите с единствената цел да защити  правата си. Твърди, че е бил употребил алкохол, но не е бил пиян. Отрича да е обиждал полицейските служители преди да бъде пребит.  

             Съдът, като прецени събраните по делото доказателства намери за установено от фактическа страна следното: На *** г. около ***ч.  на ул.“К. Б.“ до магазин „Т.“ полицейските служители спрели за проверка лекия автомобил, управляван от съпругата на нарушителя, тъй като не светели габаритите на колата. Нарушителят излязъл от колата след съпругата си и като разбрал за проблема попитал „Ще отстраним това, толкова ли е голям проблема, че като престъпници ни гоните“. Ядосан от забележката му единият от полицаите /който управлявал полицейския автомобил/ му поискал личната карта за проверка. През цялото време друг от полицаите /Деян/ му викал да си мълчи и да си седи в колата. Нарушителят поискал на полицейския служител, който му поискал личната карта да се легитимира. Последният му казал да си гледа работата. Тогава нарушителят казал на висок глас, че му е писнало от малоумници и убитаци, които да го правят на глупак. На тази реплика, служителят който му поискал личната карта /Ю.Донев/ му казал :“Сега ще ти кажа кой е убитак“ и скочил отгоре му, извил му ръката и му сложил белезници. Казал му, че ще бъде арестуван за неизпълнение на полицейска заповед. Свидетелят попитал, каква е полицейската заповед, тъй като не разбрал да има такава. Сложили го да седне в полицейската кола и го откарали в РУП0-Р. Тъй като в колата имало цивилно момиче /М. С./, нарушителят попитал имат ли право да возят цивилни. При излизането от колата, полицаят който го арестувал го ударил по главата, съборили го на земята и поне двама от полицаите започнали да го ритат и влачат по земята, през съпругата му. Бил задържан за 24 часа. Съпругата му се обадила на тел.112, че бият нарушителя, а оттам отговорили, че не е изпълнил полицейско разпореждане. Като попитал дали е нужно да го бият, му отговорили, че не са го били, а е паднал по стълбите. Нарушителят не отрича, че след побоя е започнал да вика и да обижда полицаите. Твърди, че докато е бил задържан не му е оказана медицинска помощ, не му е давана вода и храна.

            Горната фактическа обстановка съдът намира за доказана от обясненията на нарушителя и показанията на св.М. С.

            Така с деянието си - отправяне на обиди към полицейските служители /малоумници и убитаци, които да го правят на глупак/ и неизпълнението на полицейското разпореждане /да представи документ за самоличност/, Ф. е нарушил обществения ред, държал се възмутително и непристойно. Проявата му, поради по-ниската степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 НК, но се явява нарушение - дребно хулиганство по смисъла на УБДХ и подлежи на санкция по чл.1 от същия нормативен акт.

            При определяне размера на наказанието съдът отчете превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, а именно, че Ф. е неосъждан, съжалява за стореното; факта че е считал, че защитава правата си; поведението на полицейските служители. Като отегчаващо отговорността обстоятелство, съдът отчете употребата на алкохол от страна на извършителя. Поради това съдът намира, че наказанието следва да е по по-леката алтернатива, а именно „глоба“ в минималния законово определен размер от 100 лв. С това по вид и размер наказание, целите на наказанието биха се изпълнили.       

            В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: