МОТИВИ към решение №669  от  21.10.2013 г., постановено по АНД №794 по описа за 2013г. на РРС.

 

            Производството е по реда на  Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

            Съставен е акт за установяване на административно нарушение за извършена от Б. Б.М. противообществена проява по време на спортна проява на 20.10.2013 г. в гр.Разград  на стадион “Лудогорец Арена”, изразяваща се в хвърляне на предмети /свирка/ по терена и страничния рефер от сектор В.

            Нарушителката признава, че е извършила това, което е вписано в акта и съжалява за стореното. Моли за минимално наказание с оглед факта, че това е първа негова проява.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: На 20.10.2012 г. в гр.Разград, на стадион “Лудогорец-Арена” се е провела футболната среща от 12 кръг на футболното първенство на „А“ПФГ между отборите на ПФК”Лудогорец”-Разград и ПФК “Литекс”Ловеч. С цел осигуряване на безопасност на стадиона е извършвано видеонаблюдение, а инсп.И. е имал за задача да наблюдава поведението на публиката на контролните монитори. В края на първото полувреме той забелязал на камера 11 мъж с нормално телосложение, среден на ръст с къса коса, облечен в светли дънки, зелена тениска и синьо спортно горнище с бели кантове да хвърля последователно два предмета по посока на футболния съдия, който в този момент се намирал на тъч линията. Единият от предметите паднал на футболното игрище. Лицето било задържано от  полицията.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от нарушителя, от свид.М. И. и от справката от инсп.И., както и от представените снимки.

            С това свое деяние М. е нарушил обществения ред по време на спортното мероприятие и по-конкретно е хвърлял предмети-свирка, по страничния съдия и на футболния терен чл.21  от ЗООРПСМ.

            Нарушителят не е криминално проявен. Няма регистрирани нарушения на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Определя се като фен на ПФК”Лудогорец”.

            При определяне на наказанието, Съдът отчете степента на обществена опасност на деянието, че не е нанесъл щети на хора и имущество, и сравнително ниската обществена опасност на дееца /не е криминално проявен и не са му налагани наказания по ЗООРПСМ/ и другите обстоятелства, а именно добрите характеристични данни – признава нарушението и съжалява за извършеното и определи  наказание в рамките на по-лекото от двете алтернативно предвидени такива – глоба на минималния размер предвиден от закона. Съдът счете, че не е необходимо да налага и забрана за посещение на спортни мероприятия предвид невисоката обществена опасност на деянието и дееца и обстоятелството,че това е първа негова проява.

            На основание чл.24 от закона свирката следва да бъде отнета в полза на Държавата.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: