Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                    №315а, гр.Разград, 31.10.2013 г.

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                             състав

на четвърти октомври                                       две хиляди и тринадесета година

в открито съдебно заседание, в състав:

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

секретар Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1832 по описа за 2012г.:

 

 

 

          Производството е с правно основание чл.33 ал.2 от ЗС.

          Постъпила е искова молба от К.Н.К. срещу З.Н.Н., З.Н.Р., М.С.П., З.Н.К., С.М.Н., Н.С.Н., Л.Н.М., Л.Н.М., Д.К.Ц., Н.К.П., И.И.П., С.Х.К., Н.В.М., З.П.С., П.Ц.Н., И.Ц.М., П.А.И., П.К.Х., П.М.П., Я.М.С., П.Н.В., Р.С.Н., Н.С.Д., И.К.Л., М.В. В., И.Д.С., Б.Д.И., с която моли да признае по отношение на ответниците правото й да закупи прехвърлените с нотариален акт за покупко-продажба №*** т.*** д.***г. на нотариус Б.К. поземлени имоти №№ ***, ***, ***, ***, ***, ***, *** и *** за сумата от 3800 лв., като я обяви за техен купувач. Претендира и разноските.

          Ответниците твърдят, че иска е недопустим тъй като съгласно разпоредбата на чл. 33 ЗС се отнася единствено до продажба на ид. ч. от съсобствен имот, а в случая се касае за продажба на няколко имоти в тяхната цялост. Изтъкват доводи и за неоснователността на иска. Твърдят, че ищцата не е съсобственик на процесните имоти, тъй като не е наследник по закон на Х. К. П., призован да наследява по закон. Наследството е открито през ***г. и към този момент следва да се определи кръга на лицата, които имат качеството на наследници. Към тази дата е действал ЗН и разпоредбата на чл.10 ал.2 е имала настоящата си редакция. И не е действала мълчаливата й отмяна, съгласно ТР №1/04.11.98г. по т.д.№1/98г. на ОСГК на ВКС. Според чл.10 ал.2 ЗН единствено децата и внуците на починалите преди общия наследодател негови братя и сестри могат да го наследяват по закон. Ищцата се явява правнучка на наследодателя.

          След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства: Предмет на покупко-продажба са били останали в наследство от Х. К. П., починал на ***г. зем. земи, възстановени на наследниците му с решения №№ ***г. и №***г. На ***г. ответниците са продали на отв.М.В. имотите, останали в наследство  от Х. П. за сумата от 3800лв. По делото са приложени удостоверения за наследници, от които е видно, че наследодателят Х. П. не е имал преки наследници. Видно от удостоверение за наследници същият е имал шестима братя и сестри: Е. К. П., П. К. П., К. К. П., П. Х., Н. Н.М. и М. И. М., от които само последната е била жива към ***г.

          Наследници на Е. К. П. са трите му деца Н., К. и И. Те са починали съответно през **г., ***г. и ***г. Наследник на Н. е З.Н.К.. Наследници на К. са Д.К.Ц. и Н.К.П.. Наследник на И. е И.И.П.

         Наследници на П. К. П. са петте му деца: Н., К., Д., И. и Х. Те са починали съответно през ***г., ***г., ***г., *** и ***г. Наследник на Н. е З.Н.Р.. Наследници на К. са П. К. П. и Н. К. П.. Наследници на Д. са З.Н.Н. и Ц. Н. Г.. Наследник на И. е Г. Г. Г.. Наследници на Х. са И.С.К. и М.С.П..

         Наследници на К. К. П. са двете му деца Х. и К., починали съответни през ***г. и ***г. Х. е оставил деца Н. Х.К. и С.Х.К.. К. е оставил наследник Д.К. П.

          Наследници на П. Х. са четирите й деца Р., К., М. и Д., починали съответни през ***г., ***г., *** и ***г. Наследници на Р. са децата й Б. А. Л., Н. А.Л. и П.А.И.. Наследници на К. са децата му Н. К.Х., П.К.Х. и Д. К. Г. Наследник на М. е П.М.П..   

          Наследници на М. И. М. са петте й деца К., П., Ц., И. и Д., починали съответно през ***г., ***г., ***г., ***г. и ***г. К. е оставил наследници двете си деца И.К.М. и В. К.М.. П. е оставил наследник З.П.С.. Ц. е оставил П.Ц.Н. и И.Ц.М.. И. е оставила три деца П. И. Б., М. И. М. и Г. И. Б.

         Наследници на Н. Н.М. са десетте й деца Р., М., В., Н., К., И., С., С., Д. и М., които са починали както следва през: ***г., ***г., ***г., ***г., ***г., ***г., ***г., ***г. и ***г.. Р. е оставила наследници трите си деца: М.С.П., Й. С. З. и Н.С. Ц. М. е оставил три деца: С.М.Н., Я. М.С. и З.М.Н.. В. е оставила две деца Н.С.Н. и Й. С. С. Н. е оставил две деца Л.Н.М. и Л.Н.М.. К. е оставил две деца Н. К.Н. /баща на ищцата/ и П. К.Н.. И. е оставила две деца П.Н.В. и П. Х. А. С. е оставила две деца М. С. М. и Н. С. С. С. е оставил четири деца Н.С.Д., Ц. С. Н., Р.С. Н. и В. С. Н. Д. е оставила две деца: И.К.Л. и Г. К. Г. В удостоверението за наследници под името на М. Н.М. не фигурират наследници.  

           Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира предявеният конститутивен иск за допустим, а разгледан по същество и  основателен.

             Съгласно чл.1 ЗН наследството на Х. К. П. е открито на ***г. с неговата смърт. То включва и реституираните с решение № ***г. и №***г. зем.земи, които имат характер на новооткрито наследство по смисъла на чл.1 ЗН.

            Х. К. П. не е имал наследници по права линия, а само по съребрена- братя и сестри. Към този момент е действал Законът за наследството, вкл. разпоредбата на чл.10 ал.2 в сегашната й редакция и е следвало да бъде наследен от своите живи братя и сестри, респ. децата и внуците на починалите преди наследодателя братя и сестри. Към м. септември *** г. Х. П. е оставил наследници по закон, които са призовани да наследяват: единствената жива сестра- М. И. М. и по заместване децата, респ. внуците на починалите преди него, негови братя и сестри.

         Братът Е. К. П. /т.3/ по удостоверение за наследници на Х. П. е починал през ***г., като към ***г. и бил заместен от децата си Н./3.1/, К.о/3.2/ и И./3.3/.

         Братът П. К. П./т.2/ е починал през ***г. и е бил заместен от децата си Н./2.1/, К./2.2/, Д./2.3/, Х./2.5/ и внука си Г. /2.4.1/.          

         Братът К. К. П. е починал през ***г. и към ***г. по заместване наследници са били двете му деца Х./4.1/ и К. /4.2/.         

          Сестрата П. Х. е починала през ***г. и към ***г. е била заместена от своите деца Р./6.1/, К.,/6.2/ М./6.3/ и Д./6.4./.

         Сестрата Н. Н.М. е починала през ***г.  и към ***г. е била заместена от децата си М./7.2/, В./7.8/, Н./7.9/, К./7.3/, И./7.4/, С./7.5/, С./7.6/, Д./7.7/, и внуците си М./7.1.1/, Н./7.1.2/ и Й./7.1.3/.

          Дотук съдът споделя доводите на ответниците досежно приложението на чл.10 ал.2 ЗН. Кръгът на наследниците призовани да наследяват при условията на чл.10 ал.2 ЗН, обаче е различен по обем и следва да се отличава от кръга на съсобствениците на поземлените имоти, предмет на покупко-продажбата. Последният включва по-широк кръг от лица, а именно наследниците на починалите вече, но призовани към ***г. да наследят лица.  Призованият по заместване съгласно чл.10 ал.2 ЗН племенник К. Н.М. /т.7.3/ е починал през *** г., като неговото наследство вкл. и земите, останали му в наследство от чичо му, възстановени по реда на ЗСПЗЗ, е разпределено между двамата му сина Н. К.Н. /7.3.1/ и П. К.Н. /7.3.2/. По този начин ид. части от земите, като част от наследството на Н. К.М. са постъпили в патримониума на дъщеря му К.К. /удостоверение за наследници на л.14/. Предвид на това същата се явява съсобственик на процесните земеделски земи, без да е наследник по заместване на Х. К. П.. Тя черпи правата си от своят наследодател.

          Следва да се отбележи, че в нотариалния акт ответниците се легитимират като съсобственици, а не като сънаследници на процесните земи.

           От представеното от отв. З. К. копие на пощенски паричен запис № *** г. е видно, че макар и да отричат в с.з. качеството и на съсобственик, ответниците реално я считат за такъв, поради което са и превели с пощенски запис сумата от 128.15лв.    

          Налице са и другите предпоставки на чл.33 ал.2 ЗС. Ответниците не представят доказателства, че са уведоми ищцата за условията на сделката-вид на сделката, предмет и цена, и не са й дали подходящ срок да упражни правото си на изкупуване.

          Искането е направено в двумесечния преклузивен срок по чл.33 от ЗС.

          Неоснователни са твърденията за недопустимост на иска, тъй като се касае за продажба на цели имоти, а не на ид. ч. от имот. В действителност в един и същи момент множество съсобственици продават собствените си ид. ч. от съсобствен имот трето лице. Продажбите са обективирани в един нот.акт, но това не променя техния брой.

          Основателна е и претенцията на ищцата за заплащане на направените от нея разноски общо в размер на 2148.60лв. Същите следва да бъдат възложени съразмерно на страните, които касаят.

          Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

 

          ПОСТАНОВЯВА ИЗКУПУВАНЕТО от К.Н.К. ***, ЕГН ********** на продадените по силата на нотариален акт №*** т.*** нот. дело №***г. на нотариус Б.К.  съсобствени имоти, а именно: 1. имот № ***, нива с площ от 23.3дка. в м.“Б.“, *** кат. по плана за земеразделяне на с. П. к., при граници: имоти №№***, ***, ***, ***, ***, ***; 2. имот № ***, нива с площ от 8.991ка. в м.“К. С.“, ***кат. по плана за земеразделяне на с. Д., при граници: имоти №№ ***, ***; 3. имот № ***, нива с площ от 0.565дка. в м.“Н. Л.“, *** кат. по плана за земеразделяне на с. Д., при граници: имоти№№ ***, ***, ***, ***, ***; 4. имот № ***, нива с площ от 0.519ка. в м.“Н. Л.“, ***кат. по плана за земеразделяне на с. Д., при граници: имоти №№ ***, ***, ***, ***; 5. имот № ***, нива с площ от 0.534ка. в м.“Н. Л.“, *** кат. по плана за земеразделяне на с. Д., при граници: имоти №№***, ***, ***, ***, ***; 6. имот № ***, нива с площ от 0.521ка. в м.“Н. Л.“, *** кат. по плана за земеразделяне на с. Д., при граници: имоти №№ ***, ***, ***, ***; 7. имот № ***, нива с площ от 0.946ка. в м.“Н. Л.“, *** кат. по плана за земеразделяне на с. Д., при граници: имоти №№ ***, ***, ***, ***; 8. имот № ***, нива с площ от 0.925ка. в м.“Н. Л.“, *** кат. по плана за земеразделяне на с. Д., при граници: имоти №№ ***, ***, *** и ***.

          ОСЪЖДА К.Н.К. ДА ЗАПЛАТИ на купувача М. В. ***,ЕГН **********  платената от последния сума от 3800 лева по договора за покупко-продажба като цена на процесните имоти.

          На осн. чл.33 ал.3 от ЗС ДАВА  МЕСЕЧЕН СРОК на К.Н.К. от влизане в сила на решението да заплати дължимата сума, след което при неплащане на сумата решението се обезсилва по право, както и шестмесечен срок за вписване на постановеното решение съгл. чл.115 ал.2 от ЗС.

          ОСЪЖДА И.И.П. ДА ЗАПЛАТИ на К.Н.К. сумата 219.44лв. за разноски по производството.

          ОСЪЖДА М.С.П. ДА ЗАПЛАТИ на К.Н.К. сумата 219.44лв. за разноски по производството

          ОСЪЖДА Л.Н.М. ДА ЗАПЛАТИ на К.Н.К. сумата 223.04лв. за разноски по производството

          ОСЪЖДА И.Ц.М. ДА ЗАПЛАТИ на К.Н.К. сумата 71.26лв. за разноски по производството

          ОСЪЖДА С.Х.К. ДА ЗАПЛАТИ на К.Н.К. сумата 67.56лв. за разноски по производството

          ОСЪЖДА Л.Н.М. ДА ЗАПЛАТИ на К.Н.К. сумата 67.56лв. за разноски по производството

          ОСЪЖДА И.К.Л. ДА ЗАПЛАТИ на К.Н.К. сумата 219.49лв. за разноски по производството

          ОСЪЖДА Я.М.С. ДА ЗАПЛАТИ на К.Н.К. сумата 67.71лв. за разноски по производството

          ОСЪЖДА З.Н.Н., З.Н.Р., З.Н.К., С.М.Н., Н.С.Н., Д.К.Ц., Н.К.П., Н.В.М., З.П.С., П.Ц.Н., П к.Х., И.Д.С., П.Н.В., Р.С.Н., Н.С.Д., Б.Д.И., М.В.В. ДА ЗАПЛАТЯТ на К.Н.К. сума от 55.16лв. всеки, разноски по производството.

          Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: