Р Е Ш Е Н И Е

Номер 321                                          14.10.2013 г.                           гр.Разград

 

В   И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд

На девети октомври                                      две хиляди и тринадесета година

В публично заседание в състав:

 

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

 

секретар Ж.Р.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№1175 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по трудов спор.

                Депозирана е искова молба от  Д.Ц.Д., с която са предявени обективно съединени искове срещу ПГ по икономика “Р.Ш.” гр.Р. за отмяна на уволнението, наложено му със заповед № *** г., за възстановяването му на преди заеманата от него длъжност директор, както и да му бъдат начислени полагащите му се осигуровки и да бъде задължен ответника да впише в трудовата книжка неправилното освобождаване от работа. Сочи, че от *** г. е в болнични, както и че заповедта е връчена чрез нотариус.

Ответникът ПГ по икономика “Р.Ш.”  чрез процесуалния си представител счита иска за неоснователен. Сочи, че причина за издаване на заповедта е влязла в сила присъда  по НОХД № *** г. на РРС, с което ищецът е осъден на две години лишаване от свобода, изпълняването на което наказание е отложено за срок от пет години, влязла в сила на *** г. Твърди, че искът не е предявен в законоустановения двумесечен срок.

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства: Ищецът е работил в ответното училище като директор по трудово правоотношение от *** г. Със заповед № *** г. на министъра на образованието, младежта и науката е прекратено трудовото правотношение на ищеца, считано от датата на връчване на заповедта на основание чл.328, ал.1 т.12 от КТ – поради обективна невъзможност за изпълнение на трудовия договор. Посочено е, че с влязла в сила присъда по НОХД № *** г. на РРС Д. е осъден за умишлено престъпление от общ характер по чл.150, ал.1, т.5 от НК, като му е наложено наказание лишаване от свобода за срок от две години, като съглесно чл.40, ал.4 от Закона за народната просвета длъжността директор не може да бъде заемана от лице, осъдено с влязла в сила присъда за умишлено престъпление. Заповедта е връчена на ищеца с нотариална покана на *** г.

            С присъда по НОХД № *** г. на РРС, влязла в сила на *** г. Д. е осъден за престъпление по чл.150, ал.1, пр.5 от НК на наказание лишаване от свобода, изпърпяването на което е отложено за изпитателен срок от пет години. С решение по КНД № *** г. на ВКС е оставено без уважение искането на защитника на Д. за възобновяване на наказателното производство по това дело.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи: Искът за отмяна на уволнението е неоснователен. 

            Според разпоредбата на чл.358 ал.1 т.2 от КТ исковете по спорове за прекратяване на трудовото правоотношение се предявяват в 2 –месечен срок, който сп. ал.2 на същия текст започва да тече от деня на прекратяване на трудовото правоотношение, в случая това е датата на връчване на заповедта – *** г. Не са представени доказателства за спиране или прекъсване на този срок, като дори няма твърдения в тази насока от ищеца. Ето защо Съдът приема, че този срок е изтекъл на *** г., а исковата молба е подадена значително време след това – на *** г. Тъй като е направено и съответното възражение за изтичане на погасителната давност от страна на процесуалния представител на училището – ответник предявените обективно съединени искове следва да бъдат отхвърлени като неоснователни.

            Предвид неоснователността на първия иск, неоснователен се явява и този за възстановяване на ищеца на преди заеманата от него длъжност.

            На основание чл.78, ал.3 от ГПК ответникът има право да иска възстановяване на направените по делото разноски. Следователно ищецът следва да заплати сумата 300 лв. на ответника за тези разноски – възнаграждение за един адвокат.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОТХВЪРЛЯ като НЕОСНОВАТЕЛНИ предявените от Д.Ц.Д., ЕГН ********** *** срещу Професионална гимназия по икономика “Р. Ш.” гр.Р. искове за признаване незаконността на уволнението, наложено му със заповед № ***  г. и неговата отмяна и за възстановяването му на преди заеманата от него длъжност “директор”.

            ОСЪЖДА Д.Ц.Д., ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на Професионална гимназия по икономика “Р. Ш.” гр.Р. сумата 300 лв. /триста лева/ за направените по делото разноски.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                            

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: