Р Е Ш Е Н И Е  

Номер 330                                          06.11.2013 г.                                      гр.Разград

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                                            състав

На шестнадесети октомври                                                  две хиляди и тринадесета година

в публично заседание в състав:

Председател: НЕЛИ ГЕНЧЕВА

секретар  П.Т.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№701 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

            Производството е по трудов спор.

                Депозирана е искова молба от Е.Р.М., с която са предявени обективно съединени искове срещу “У.-Бг”ООД за заплащане на сумите 500 евро дневни командировъчни пари за работата му в Кралство Холандия за периода *** г., сумата 500 евро квартирни командировъчни пари за работата му в Кралство Холандия за периода *** г., ведно със законната лихва върху двете суми от датата на подаване на исковата молба до окончателното изплащане. Сочи, че е работил по трудово правоотношение с ответника от *** г., че е бил командирован да работи в друго дружество със седалище Кралство Нидерландия, че му е заплащано трудово възнаграждение, но не са му заплащани дневни и квартирни пари за времето на командировката.

            Ответникът не е заявил становище по иска.

            След преценка на събраните по делото доказателства, Съдът установи следните фактически обстоятелства:  Между ищеца и ответното дружество е съществувало трудово правоотношение. Представения по делото трудов договор е от *** г.  С него ищецът е приел да изпълнява длъжността шофьор товарен автомобил като за място на работа е определено Кралство Холандия. Представени са удостоверения /пътен контрол/ от предходни дати на името на ищеца с печата на “У. Инт. Т.” с адрес извън България. Тези дати са *** г., *** г., протокол за водач от *** г. до *** г., както и извлечение от банкова сметка *** , юни, юли, септември, октомври. По делото е представена и разпечатка на електронна карта на Е.М. с дата *** г.

            Според заключението на вещото лице сумите, преведени от ответника на ищеца за периода м. май – м. ноември *** г. са 12 400 евро, които се равняват на 24 186,21 лв. В допълнителното заключение, изготвено след осигуряването на достъп до счетоводството на ответника е посочено, че е издадена заповед № *** г. за командировка на ищеца, считано от *** г. до *** г. и за този период са изчислени полагащите се дневни пари – по 35 евро. За периода *** г. – *** г. са били осчетоводени като изплатени от дружеството в Холандия 11 424,00 евро. Начислените командировъчни за м. ноември за 24 дни са 840 евро, а за м. декември 1085 евро. За същия период от време начислените трудови възнаграждения са в размер 166, респ.302 евро. Според представената на вещото лице справка от ответника на ищеца са начислени, но не са изплатени 324,52 лв. трудово възнаграждение и 1085,00 евро командировъчни за м.декември *** г.

            По повод жалба на ищеца, депозирана в Д”ИТ” същата е извършила проверка и е уведомила ищеца, че не са налице необходимите предпоставки, за да обяви съществуването на трудово правоотношение за периода преди *** г., от която дата е трудовият му договор. Този договор е регистриран в НАП по реда на чл.62, ал.5 от КТ. Тази дата като начало на трудовото правоотношение е отбелязана и в служебната бележка за извършения инструктаж.При проверката са констатирани редица нарушения на трудовото законодателство, които не са относими към предмета на доказване по настоящото дело.

            Въз основа на така установените фактически обстоятелства, Съдът направи следните правни изводи:            Исковете за заплащане на дневни и квартирни пари са неоснователни и недоказани. По делото не се събраха доказателства за командироване на ищеца за работа в чужбина преди *** г. Според представените по делото доказателства трудовото му правоотношение е съществувало и преди тази дата. Какви са били условията на това правоотношения и конкретно дали отношенията са били уредени като командировка или като уговаряне на мястото на работа в чужбина не е ясно. Според справката за начислени суми, която включва едновременно трудовите възнаграждения и командировъчните сбора от двете за осемте месеца е 1 3651,00 лв. Като се изключи м.август, за останалите месеци начислената сума е почти еднаква, т.е. сумата за м.ноември и декември, за които са начислени командировъчни и трудово възнаграждение е съизмерима със заплатеното за останалите месеци, като за някои от предходните месеци е по-голяма.. Отбелязаните като изплатени 12 400 лв. /без тези за м.декември/ точно съвпада с преведената по банкова сметка ***, а съгласно чл.15, ал.2 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина командировъчните могат да се изплащат по банков път. Ето защо въпреки неточностите в счетоводството на ответника  /липса на разграничаване на сумите, изплатени като трудови възнаграждения и тези, които са командировъчни/ дори и те не водят до извода, че ищецът има непогасено вземане за командировъчни.

            Ето защо така предявените искове за заплащане на дневни и квартирни пари следва да бъдат отхвърлени като неоснователни и недоказани.

            Воден от гореизложеното, Разградският районен съд

 

Р  Е  Ш  И  :

 

            ОТХВЪРЛЯ ИСКОВЕТЕ, предявени от Е.Р.М., ЕГН ********** срещу “У.-БГ”ООД, със седалище гр.Р. и адрес на управление ул.”И. В.”, № ***, ап. *** за заплащане на сумите 500 евро дневни командировъчни пари за периода *** г. и 500 евро квартирни комадировъчни пари за периода *** г. като НЕОСНОВАТЕЛНИ И НЕДОКАЗАНИ.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: