РЕШЕНИЕ

 

556                                   20.11.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  двадесет и втори октомври                                   две хиляди и тринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  Г.М.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №584 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от А.Г.Ю. *** срещу Наказателно постановление  379/13  от 09.07.2013г. на началник на отдел ОП към ОД на МВР  Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.179, ал.3, т.2 , пр. 1 от ЗДвП за нарушение на чл. 139, ал.5 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв и на основание чл.185, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.2  от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбоподателят не се явява и не изпраща представител.

Представителят на наказващия орган ОД на МВР гр.Разград изразява становище за неоснователност на жалбата.  

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното    Наказателно постановление  379/13  от 09.07.2013г. на началник на отдел ОП към ОД на МВР  Разград на жалбоподателя А.Ю. на основание чл.179, ал.3, т.2 , пр. 1 от ЗДвП за нарушение на чл. 139, ал.5 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв и на основание чл.185, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.2  от същия закон  е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №397/18.06.2013г.,  съставен от мл. автоконтрольор към сектор ПП Разград. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че жалбоподателят   на 18.06.2013г. около 12,10 часа  по път Е-70, пътна отсечка гр. Разград – гр. Шумен, след с. Ушинци, посока гр. Шумен, управлява автобус «****»  с рег. №*****, собственост на «****» ООД, като при проверката било установено, че водача не бил заплатил винетна такса по реда на чл. 10, ал.2 от Закона за пътищата и не бил премахнал невалиден месечен стикер /винетен/ с перфорации, указващи валидността до 5 –ти месец  7-мо число.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Д. В. /актосъставителя/. Същият свидетел потвърждава посочените в акта и НП фактически обстоятелства. Сочи, че спрял жалбоподателя за проверка и тогава било установено, че за автомобила не е заплатена винетна такса, която да важи в периода на проверката. На автомобила бил поставен винетен стикер с изтекъл срок на валидност. Самият жалбоподател в жалбата си не оспорва фактите отразени в акта и НП. Пред актосъставителя жалбоподателят фактически е признал фактите по акта, оправдавайки се с това, че ръководителя на фирмата, към която работел, не му бил купил винетка. Поради изложеното съдът намира фактическата обстановка отразена в акта и НП за напълно доказана.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна съставите  на вменените  му нарушения. На посочената в акта дата /18.06.2013г./  и на посоченото място жалбоподателят е управлявал МПС - автобус, без да е била платена винетната такса, която да дава право на жалбоподателя да управлява автобуса към момента на проверката. Това обстоятелство не е спорно. По силата на чл.139, ал.5 от ЗДвП автомобил за който не е заплатена винетна такса  по чл.10, ал.1, т.1 от Закона за пътищата за съответния период не следва да се движи по републиканските пътища. Жалбоподателят обаче е управлявал именно такъв автомобил и в това именно се състои неговото виновно поведение. В случая без значение е дали и ръководството на фирмата има съответна вина, незаплащайки винетната такса за съответния период. Жалбоподателят носи отговорност на свое собствено основание, понеже е управлявал автомобил за който не е била платена винетна такса. Автобусът е с 37 места без мястото на водача, видно от представената справка за от регистрацията му. Жалбоподателят е действал умишлено защото безспорно е знаел, че управлява превозно средство за което не е била платена дължимата винетна такса. При това правилно жалбоподателят е санкциониран на основание чл.179, ал.3, т.2 от ЗДвП. Освен това жалбоподателят не е бил премахнал винетен стикер, залепен на автомобила, чиято валидност била изтекла през предходния месец. Това е второ нарушение с което жалбоподателят е нарушил изискването на чл.100, ал.2, пр.2 от ЗДвП. И това нарушение е осъществено от жалбоподателя умишлено, защото същият несъмнено е съзнавал задължението си да премахва невалидните стикери и е бил наясно, че поставеният стикер е именно такъв. Жалбоподателят обаче не се е съобразил със задължението си и  правилно е санкциониран  на основание общата норма на чл.185 от ЗДвП. Съдът намира за справедливи наложените на жалбоподателя наказания с оглед тежестта на нарушенията /за първото нарушение санкцията е в абсолютен размер/. Съдът намира, че при ангажиране на административнонаказателната отговорност на жалбоподателя  материалния и процесуалния закон са правилно приложени, поради което и наказателното постановление е законосъобразно  и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

       ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №379/13  от 09.07.2013г. на началник на отдел ОП към ОД на МВР  Разград, с което на основание чл.179, ал.3, т.2 , пр. 1 от ЗДвП за нарушение на чл. 139, ал.5 от същия закон на А.Г.Ю. *** е наложено административно наказание глоба в размер на 1500 лв и на основание чл.185, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 100, ал.2  от същия закон му   е наложено административно наказание глоба в размер на 20 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                       Районен съдия: