РЕШЕНИЕ

 

545,  04.11.2013г.,  град Разград

 

                                 В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

На седемнадесети Октомври 2013 година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                                     Председател: Николай Борисов  

Секретар: Г.А.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията анд № 601 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл.59 и сл. от ЗАНН.

Постъпила е жалба от Х.Х.Х. ЕГН ********** ***, против НП № 340/09.07.2013г. на Началник Отдел « ОП « към ОДМВР – Разград, с което на жалбопадателя за нарушение на чл.41, ал.1 и чл.123, ал.1, т.3, б. В, пр. 1 от ЗДвП са наложени съответно административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 вр. Чл.179, ал.1,т.5, пр.1 от ЗДвП и административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. Както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП.

В жалбата се излагат доводи, че наказателното постановление е незаконосъобразно, постановено при съществени нарушения на материалния и процесуалния закон и се моли същото да бъде  изцяло отменено.

В съдебното заседание, за жалбоподателят се явява процесуален представител, поддържа доводите изложени в жалбата,  моли процесното НП да бъде отменено.

Административнонаказващия орган изпраща процесуален представител, който изразява становище за неоснователност на жалбата и моли за потвърждаване на атакуваното НП.

За РРП не се явява представител.

Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:На 24.05.2013г. сутринта около 07,40ч. по сигнал подаден на тел. 112, препратен в ОДЧ на ОДМВР – Разград, свидетелите Х. Х. и Ив. И. – служители в сектор „ ПП – КАТ „ при ОДМВР – Разград били изпратени на ПТП в района на с. Ушинци. Отивайки на място те заварили автобус „ Сетра „ с рег. №***** с водач Ж. Ж., който им обяснил, че при разминаване с автобус  МАН С 200 с рег. №  ****на стеснен поради ремонт участък от път Е-70 на около 500м. Преди с. Ушинци, посока гр. Варна са ударили страничните си огледала за обратно виждане и така са настъпили материални щети по двете МПС-та. След удара водача на другия автобус е слязъл, но в последствие е продължил пътуването си. Полицейските служители при разговор с Управителя на „ Автобустранс „ – Разград, установяват, че автобусът с разгрдската регистрация, участник в ПТП е собственост именно на тази фирма, а водач към момента на настъпване на ПТП е жалбоподателя. Провеждат разговор с него и го призовават да се яви на 26.05.2013г., заедно с другия водач Ж. Ж. за съставяне на АУАН. Така на 26.05.2013г. на жалбоподателя е съставен АУАН бл. № 526865, в който нарушението е описано : „... на 24.05.2013г. около 07,40ч. по път Е-70 на около 500м. Преди с. Ушинци, посока гр. Варна, управлява автобус МАН С 200 с рег. № ******, собственост на „ Автобустранс „ ЕООД – Разград, като на стеснен участък от пътя, който е в ремонт не оставя достатъчно странично разстояние между управляваното МПС и разминаващия автобус Сетра с рег. № *** с водач Ж.В.Ж. *** с ЕГН **********,следствие на което настъпва ПТП с материални щети, като си чупят страничните огледала.  След настъпване на ПТП, водачът Х. спира и установява щетите, но в последствие потегля посока гр. Варна и не изчаква контролните органи на МВР...”. Нарушението е квалифицирано като такова по чл.41, ал.1 и по чл.123, ал.1, т.3, б. В, пр. 1 от ЗДвП. Съставения АУАН е връчен срещу подпис на жалбоподателя и е подписан от него без възражения. Такива писмени не са постъпили и в тридневния срок по ЗАНН. За станалото ПТП е издаден и Протокол за ПТП № 1363277/26.05.2013г., от който става ясно, че и на водача   на автобуса с варненската регистрация е съставен АУАН бл. № 526868 за нарушение на чл.44, ал.1 от ЗДвП.

На база съставения АУАН на 09.07.2013г. е издадено процесното НП, в което нарушението е описано по идентичен с АУАН начин, също е квалифицирано като такова по чл.41, ал.1 и по чл.123, ал.1, т.3, б. В, пр. 1 от ЗДвП, а адм. наказващия орган наложил съответно административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 вр. Чл.179, ал.1,т.5, пр.1 от ЗДвП и административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП. НП връчено редовно на 29.07.2013г., жалбата срещу него постъпила при адм. Наказващия орган на 30.07.2013г.

Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

Разгледана по същество същата е неоснователна.

Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано,  като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на нарушителя. От изложеното, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна. В този смисъл съдът намира доводите на жалбоподателя за отмяна на атакуваното НП за несъстоятелни.

В хода на съдебното производство по делото от приобщените писмени доказателства Протокол за ПТП № 1363277/26.05.2013г. и гласни такива на свидетелите Х. Х. и Ив. И., по категоричен и безспорен начин се установява, както авторството на извършеното нарушение, така и фактическата обстановка по делото. Фактическите констатации описани в АУАН, респективно в обжалваното НП, съдът  приема за доказани. В този смисъл намира възражения на жалбоподателя и процесуалния представител  за неоснователни. Показанията на св.Р. И., от една страна потвърждават фактическата обстановка описана в обжалваното НП, а именно, че на посоченото място е станал сблъсък със страничните огледала на двата автобуса, че участъкът от пътя е бил стеснен поради ремонт, че не е видяла да има спец. Пътни знаци, указващи предимство при разминаване, че никой от водачите на двата автобуса не е спрял за да изчака насрещно движещия се. Съдът не възприема показанията на тази свидетелка в часта, че насрещно движещия се автобус е навлязъл в лентата на движение на процесния автобус, защото тя самата заявява „ ...не разбрах как се получи...”. Дори и да е имало някаква уговорка между двамата водачи, то тя е незаконосъобразна, защото в ЗДвП ясно и точно са разписани задълженията на водачи на МПС при настъпило ПТП, едното от които, касаещи процесния  случай е да уведомят контролните органи и да изчакат на място, а другото да попълнят съответния двустранен протокол за ПТП, приложен към полицата за задължителната застраховка „ Гражданска отговорност „, какъвто в случая няма. Като не е изпълнил нито едно от посочените задължения и е напуснал мястото на ПТП, жалбоподателят е осъществил вменените му във вина адм. нарушения.

Наказанията наложени на жалбоподателя са определени в минималния посочен в ЗДвП, размер и се явяват справидливи, съобразени с тежестта на извършеното, мотивите, подбудите и личността на нарушителя, т.е. обжалваното НП е правилно и законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Воден от изложените съображения и на основание чл.63 от ЗАНН, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И :

 

    ПОТВЪРЖДАВА  НП № 340/09.07.2013г. на Началник Отдел « ОП « към ОДМВР – Разград, с което на Х.Х.Х. ЕГН ********** *** за нарушение на чл.41, ал.1 и чл.123, ал.1, т.3, б. В, пр. 1 от ЗДвП са наложени съответно административно наказание « Глоба « в размер на 100,00лв.,  на основание чл.179, ал.2 вр. Чл.179, ал.1,т.5, пр.1 от ЗДвП и административно наказание « Глоба « в размер на 50,00лв. Както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 месец, на основание чл.175, ал.1, т.5 от ЗДвП, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Разград в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: