Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 521, 04.11.2013г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На  трети Октомври  2013 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Д.Д.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 628 по описа за 2013                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Х.Г.Г. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 762/11.05.2013г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2,пр.1 от ЗБЛД. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Разград не се явява проц. Представител.

       РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 26.04.2013г. на жалбоподателят бил съставен бл. АУАН № 005333, за това, че ”... на 26.04.2013г. около 13,10ч. в гр. Разград, ОДМВР сграда БДС се установи, че лицето Г. не е положил грижи за опазване на ЛК №****, СУМПС № *****, следствие на което ги е загубил....”. Актосъставителят квалифицирал нарушението, като такова по чл.7, ал.1 от ЗБЛД, запознал нарушителят със съдържанието на акта и го връчил срещу подпис. Нарушителят го подписал без възражения. На 28.04.2013г. жалбоподателят подал писмено възражение срещу съставения АУАН, в което заявил, че на 28.04.2013г. загубените лични документи били намерени и са му върнати. В Обяснение към възражението, жалбоподателят потвърдил факта на връщане на изгубените докаменти и върнал в ОДМВР сграда БДС, същите. В становище по подаденото от жалбоподателя писмено възражение, Инспектор Р. Ц. пердложила на адм. Наказващия орган при издаване на НП да измени правната квалификация на нарушението, тъй като лицето е изпълнило задължението си по чл.8, ал.2, пр.1 от ЗБЛД. На база съставеният АУАН на 11.05.2013г., Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград издал и обжалваното НП, в което описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също квалифицирал нарушението по чл.7, ал.1, пр.3 от ЗБЛД и на основание чл.81,ал.2,т.2, пр.1 от ЗБЛД наложил административно наказание „ глоба „ в размер на 30,00лв. НП редовно връчено на жалбоподателя на 01.08.2013г. Жалбата срещу НП е постъпила при адм. наказващият орган на 06.08.2013г. 

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Действително от събраните в хода на съдебното производство писмени  гласни доказателства, безспорно се установява, че жалбоподателят е извършил вмененото му във вина административно нарушение, като описанието дали „ ...не е положил грижи за опазване...  в следствие на което ги е изгубил...” в АУАН и описанието „ ...е изгубил български лични документи...” в НП по същество визира хипотезата на чл.7, ал.1, пр.3 от ЗБЛД.

       В същото време обаче съдът счита, че е изправен в хипотезата на чл.28 от ЗАНН. Това е така, защото още на втория ден от декларацията на жалбоподателя и съставянето на АУАН, същият е заявил за намирането на изгубените документи и то в срока по чл.8, ал.2 от ЗБЛД, което безспорно говори за неговата коректност и отговорност  пред компетентния орган. Същевременно следствие извършеното адм. Нарушение не е установено да са настъпили каквито и да било вреди или неблагоприятни последици за някого, освен за жалбоподателя. Ето защо съдът намира, че адм. Наказващият орган е следвало да прекрати адм. Наказателната преписка и да не издава обжалваното НП с оглед маловажността на адм. Нарушение. Като е сторил това адм. Наказващият орган е издъл едно незаконосъобразно НП следствие нарушаване на процесуалните разпоредби, което следва да бъде отменено.   

Поради изложеното, съдът                                             

 

 

РЕШИ  :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 762/11.05.2013г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД на Х.Г.Г. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2,пр.1 от ЗБЛД, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :