Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    506, 04.11.2013г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На  първи Октомври  2013 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: Г.А.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 686 по описа за 2013                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от Х.Т.Т. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 1442/23.07.2013г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.9, ал.2 от ЗБЛД  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 20.00 лева, на основание чл.81,ал.1,т.1,пр.5 от ЗБЛД. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Разград се явява проц. Представител, който счита облжалваното НП за правилно и законосъобразно и моли за неговото потвърждаване.

       РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 16.07.2013г. на жалбоподателят бил съставен бл. АУАН № 259048, за това, че ”... на 16.07.2013г. около 16,30ч. в гр. Разград, ОДМВР сграда БДС се установи, че лицето не подал заявление в срок до 30 дни за подмяна на ЛК №***, издадена на 03.12.2004г. от МВР – Разград, след промяна на постоянен адрес на 18.05.2013г....”. Актосъставителят квалифицирал нарушението, като такова по чл.9, ал.2 от ЗБЛД, запознал нарушителят със съдържанието на акта и го връчил срещу подпис. Нарушителят го подписал с възражения / които по същество са субективни оправдания/. На база съставеният АУАН на 23.07.2013г., Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград издал и обжалваното НП, в което описал нарушението по идентичен с АУАН начин, също квалифицирал нарушението по чл.9, ал.2 от ЗБЛД и на основание чл.81,ал.1,т.1, пр.5 от ЗБЛД наложил административно наказание „ глоба „ в размер на 20,00лв. НП редовно връчено на жалбоподателя на 27.08.2013г. Жалбата срещу НП е постъпила при адм. наказващият орган на 02.09.2013г. 

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е неоснователна.

   Наказателното постановление, както и Актът за установяване на допуснатото от жалбоподателя административно нарушение, са съставени в предвидените за това срокове, от надлежен орган и при спазване на изискуемите се за тяхната валидност, форма и съдържание. Констатираното от проверяващия орган административно нарушение е надлежно индивидуализирано, като са посочени дата и място на извършване, съдържа се кратко описание на нарушението от фактическа страна, посочени са конкретните законови разпоредби, нарушени с това деяние и съответните норми, въз основа на които следва да се ангажира административнонаказателната отговорност на водача. Въз основа на това, съдът намира, че с процесното НП ясно, точно и конкретно от фактическа и правна страна са посочени предпоставките и основанията, и всички необходими елементи, които определят и индивидуализират административното нарушение, вменено във вина на нарушителя, поради което по своята форма и съдържание, то отговаря на изискванията на чл.57, ал.1 от ЗАНН от формална страна.

От събраните в хода на съдебното следствие писмени и гласни доказателства безспорно се установява, че жалбоподателят е променил постоянния си адрес на 18.05.2013г., след която дата в 30дневен срок е следвало да подаде заявление за издаване на ЛК, т.е. до 19.06.2013г. Това той е сторил едва на 16.07.2013г., около 30дни след изтичане на законоустановения срок. Самият жалбоподател заявява пред съда, че не е спазил посоченият срок. Съдът не споделя възраженията на жалбоподателя, че не е имал време да стори това в предвидения срок, оправдавайки се с работна ангажираност и с множество хора чакащи пред ОДМВР сграда БДС, тъй като същите са несериозни.

Деянието е на просто извършване, в случая чрез бездействие, тъй като ЗБЛД задължава адресатите сред промяна на постоянен адрес да предприемат действия по подаване на Заявление за издаване на БЛД.

Наложеното от адм. Наказващия орган адм. Наказание е в предвидения от закона минимум, като по този начин адм. Наказващият орган е съобразил тежестта на наказанието с причините, подбудите, мотивите за извършване на нарушението и личността на нарушителя.

Поради изложеното, съдът                                             

 

 

РЕШИ  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 1442/23.07.2013г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.9, ал.2 от ЗБЛД на Х.Т.Т. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 20.00 лева, на основание чл.81,ал.1,т.1,пр.5 от ЗБЛД, като правилно и законосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :