Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

                                       № 335, 28.11.2013г., гр.Разград

 

                                    В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                       състав

На първи ноември                                                    две хиляди и тринадесета година

В публично съдебно заседание, в състав:

                                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

Секретар Ж.Р.

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 1174 по описа за 2013г. на РРС

 

               Предявен е установителен иск по чл.422 ГПК от ЕС на ЖК“****“бл., представлявана от управителя Д.Д., с която молят съда да приеме за установено, че ответниците дължат на Етажната собственост сумата от 200.28лв., явяваща се дължими месечни вноски по управлението и поддържането на етажната собственост в половин размер, за периода 01.05.09г.-01.08.11г.. Предвид направеното частично плащане от страна на ответниците след завеждането на иска в с.з. претендира дължим размер от 107.33лв., но не прави изменение/намаляване/ на иска, поради което съдът дължи произнасяне по цялата сума.  

           Ответниците Х.М.Г. и Д.И.Г. оспорват иска, като твърдят, че не живеят в жилището, находящо се в етажната собственост. Считат, че поради това не дължат разходите по поддържането на общите части в размер на 107.33лв., като се позовават на чл.51 ал.2 ЗУЕС. Оспорват и приравняването им на собственици, които живеят в имота, но отсъстват повече от 30 дни в рамките на една календарна година. Позовават се на чл.51 ал.3 за опрощаване на задълженията им. 

           Съдът, след като взе предвид становищата на страните, събраните по делото доказателства по вътрешно убеждение и съобрази приложимия закон, прие за установено от фактическа страна, следното: Ответниците са собственици на жилище №**, находящо се в гр.Разград, ЖК“****“ бл.**, етаж**. На проведено на 29.06.10г. ОС на собствениците на 80 апартамента, находящи се в бл.* на ЖК“******“ е взето решение председател на Управителния съвет на ЕС да бъде Д.А.Д..  В дневния ред на ОС под т.5 фигурира определяне на размера на паричните вноски за разходите за поддържането на общите части на сградата и под т.7 размера на паричните вноски във фонд „Ремонти и обновяване“ за периода 2009/2010г. На 17.07.12г. е проведено заседание на х. Взетото решение по т.5 е месечна вноска от 4лв. за собствениците от 4 до 16 етаж, като отсъстващите от сградата повече от месец ще заплатят 50% от нея, за децата до 6 години не се плаща. За вноската по т.7 е определен размер от 5 вноски. На 17.07.12г. е проведено заседание на управителния и контролния съвет на ЕС, на което е констатирано, че собствениците на ап.34 дължат на ЕС 240.28лв . На 12.12.12г. на ответниците е връчена покана за доброволно плащане на сумата, за което е съставен протокол. На 11.02.13г. е съставен констативен протокол за липсата на доброволно плащане на сумата от ответниците. Ищецът е подал заявление по чл.410 ГПК за сумата. Образувано е гр.д.№379/13г. на РРС, по което има издадена заповед за изпълнение № 681/15.03.13г. Длъжниците са направили възражение в законовия срок, а заявителят също в едномесечния законов срок е предявил настоящия установителен иск но за сумата 200.28лв., предвид частичното плащане направено междувременно от ответниците. В първото с.з. ищецът заявява, че ответниците са погасили още 92.95лв., като остава да му дължат 107.33лв., вноски управлението и поддържането на общите части на сградата за периода 01.05.09г.-01.08.11г.

           Въз основа на така установеното от фактическа страна, съдът намира иска  за допустим. Разгледан по същество същият се явява неоснователен и недоказан.

           В ЗУЕС са предвидени два вида вноски, които собствениците са длъжни да правят /чл.6 ал.1/ по т.9 за фонд „Ремонт и обновление“ и по т.10- за разходите за управлението и поддържането на общите части. Съгласно пар.11 от ДР на ЗУЕС разходи за управление и поддържане на общите части са разходите за консумативни материали свързани с управлението, за възнаграждение за членовете на управителните и контролните органи и за касиера, както и за електрическа енергия, вода, отопление, почистване, абонаментно обслужване на асансьор и др.разноски, необходими за управлението и поддържането на общите части на сградата. Съгласно ЗУЕС таксите за фонд „Ремонт и обновяване“ се дължат от всички собственици, докато за разходите за управление и поддържане на общите части са направени е изключения по чл.51 ал.2 и ал.3 от закона. Ищецът е приел, че ответниците са собственици от ЕС, които отсъстват повече от 30 дни в рамките на една календарна година и поради тази причина следва да заплащат 50 на сто от разходите. Не се спори между страните, че ответниците не обитават имота. Последните представят и доказателства-удостоверение за консумирана вода, от което е видно че в жилището няма консумирана вода. Ищецът не прави разграничение между „собственик, ползвател и обитател, който пребивава в ЕС не повече от 30 дни в рамките на една календарна година“ и „собственик, ползвател и обитател, който отсъства повече от 30 дни в рамките на една календарна година“, поради което и незаконосъобразно претендира плащането на месечни вноски за разходи за управление и поддържане на общите части. Критерият за разграничение е дали собственикът обитава постоянно, трайно жилището. При първата хипотеза /ал.2/ собственикът не обитава жилището, но го посещава поради някаква причина до 30 дни в една календарна година.  Във втората хипотеза собственикът обитава трайно жилището, но поради някаква причина отсъства поне 30 дни в годината. Съдът намира за доказан факта, че ответниците не обитават имота. Следователно те попадат в хипотезата на чл.51 ал.2 ЗУЕТ като собственици, които пребивават в жилището не повече от 30 дни в рамките на една календарна година, което ги освобождава от задължението да заплащат определените от ОС на ЕС месечни вноски от 4лв. за текущи разходи по управлението и поддържането на общите части.   

           Воден от гореизложеното, съдът

 

                                                       Р    Е    Ш    И :

           

            ОТХВЪРЛЯ предявеният от Етажна собственост на ЖК“***“бл***, представлявана от управителя Д.Д. срещу Х.М.Г. и Д.И.Г. установителен иск по чл.422 ГПК за сумата от 200.28лв., дължими месечни вноски за разходи за управление и поддържане на общите части на етажната собственост за периода 01.05.09г.-01.08.11г. КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН

            Решението подлежи на обжалване пред РОС в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: