Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

                                   №325, 07.11.2013г., гр.Разград

 

                                   В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

РАЗГРАДСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД                                                                    състав

на единадесети октомври                                   две хиляди и тринадесета година

в публично съдебно заседание, в състав:

                                                   

                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЦВЕТАЛИНА ДОЧЕВА

секретар Г.А.

прокурор

като разгледа докладваното от съдията

гр.дело № 2003 описа за 2012г.:

 

           Производството е по чл.124 ал.1 ГПК във вр. с чл.19в ППЗСПЗЗ.

           Депозирана е искова молба от М.М.Г., с която моли съда да приеме за установено по отношение на ответниците, че има дял като наследник на Хр. Ст. Ив. на 5196бр. ПКБ на стойност 5196лв., а всеки от ответниците има дял по 2598 ПКБ на стойност 2598лв., от общо 10392 ПКБ на стойност 10392лв., с които са обезщетени наследниците на Хр. Ст. Ив. за 14.10дка. земя по силата на Р №104/29.11.06г. на ОСЗГ-Исперих. Твърди, че тя и ответниците са единствените наследници на Хр.Ив. при права 1/2ид.ч. за нея и по 1/4ид.ч. за всеки от ответниците.

            Ответниците М.Д.Б. и Б.Д.Б. в с.з. чрез процесуалния си представител признават иска, като претендират от съда с диспозитива на съд.решение да определи и техния дял.

            Съдът като съобрази събраните по делото доказателства, прие за установено следното от фактическа страна:  Със съдебно решение №…/2005г. по гр.д.№95/05г. по описа на Исперихския районен съд е прието за установено по отношение на ПК-Исперих, че наследниците на Хр. Ст. Ив./Ив./ имат право да възстановят собствеността си върху 14.1дка. зем.земи в землището на с.В., общ.И.. С решение /протокол/ №416В/23.12.05г. ОСЗГ-Исперих е признала и определила за възстановяване правото на собственост върху  земеделски земи с план за земеразделяне на 14.1дка., при условията на чл.15 ал.2 и чл.17 ал.2 ЗСПЗЗ. С решение №104/29.11.06г. ОЗСГ-Исперих е обезщетила наследниците на Хр. Ст. Ив. за 14.1дка. земеделска земя на стойност 10392лв. с 10392 броя поименни компенсационни бонове, всеки на стойност от 1 лв.

             По делото са представени удостоверения за наследници, от които се установява, че наследодателят Хр. Ст. Ив. е починал през 1956г. и е оставил наследници по закон, съпруга М. и три дъщери- М., Н. и Ив., починали към настоящия момент. Първата дъщеря М. е починала през 1982г. и е оставила наследници по закон двете си дъщери Д. и Ив. От тях само Ив. има деца, ответниците по делото-  М. и Б.. Втората дъщеря Н. е починала през 1999г. и е оставила наследник сина си С., починал през 2011г.. С. няма преки наследници, а по съребрена линия има наследници от различна степен, както по майчина линия, така и по бащина линия. По майчина линия страните са наследници от V степен, а по бащина линия има данни за наследници от III и IV степени, съответно Ст. М. М. и П. М. Ц. Третата сестра Ив. Хр. К. е починала през 1988г. и е оставила наследник по закон син- М., починал през 1998г. Той пък е оставил в качеството на наследник дъщеря М., ищцата по делото. 

            Анализът на така установената фактическа обстановка, налага следните правни изводи: Искът по чл.124 ГПК във вр. с чл.19в ППЗСПЗЗ е процесуално допустим в частта, с която ищцата претендира съдът да приеме за установен по отношение на ответниците броя на ПКБ, които притежава по наследство. В останалата си част, с която иска да се определи броят на ПКБ, които се полагат на всеки от ответниците искът се явява процесуално недопустим, поради липса на интерес спрямо нея. Ищцата има интерес единствено да установи полагащия се на нея брой ПКБ, но не и този на ответниците. Интерес за това имат само ответниците, които не са предявили насрещен иск в настоящото производство.

             Разгледан по същество, искът се явява частично основателен. Не се спори между страните относно броя и стойността на възстановените на насл. на Хр. Ив. ПКБ. Не се спори, и че страните по делото не са постигнали съгласие и не са взели депозитарната разписка. По същество в с.з. не оспорват и кръга на наследниците му. Ищцата като правнучка на наследодателя и внучка на дъщеря му Ив. Хр. К. е получила 1/3ид.ч. от наследството или 3464 броя ПКБ на стойност 3464лв.. Ответниците като внуци на дъщеря му М. Ив. Ив. и племенници на внучката му Д. Ил. С. са получили общо 1/3ид.ч. от наследството, или всеки от ответниците има право на 1/6ид.ч. от наследството- 1732 броя ПКБ на стойност 1732лв. Третата 1/3ид.ч.- тази от наследството на Н. Хр. Г. следва да бъде определена при съобразяване разпоредбата на чл.8 ал.4 ЗН, като в случая наследниците Ст. М. М. и П. М. Ц. / за които има данни в удостоверение за наследници на л.18/, съотв. от III и IV степен по бащина линия, изместват страните като наследници от V степен по майчина линия. Предвид на това ищцата има право на 3464 броя ПКБ на стойност 3464лв.

             Воден от гореизложеното, съдът 

 

                                                 Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО по отношение на М.Д.Б. ***, ЕГН ********** и Б.Д.Б. ***, ЕГН ********** правото на М.М.Г. ***, ЕГН ********** да получи 3464 броя ПКБ на стойност 3464лв. от определените като обезщетение с решение №104/29.11.06г. на ОСЗГ-Исперих  на наследниците на Хр. Ст. Ив. 10392 броя ПКБ на стойност 10392лв.

            ОТХВЪРЛЯ иска до първоначално предявения размер от 5196 ПКБ на стойност 5196лвд. КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН.

             ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ иска в частта, с която ищцата претендира да бъде установен размера на ПКБ на всеки от ответниците, като недопустим.

             ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№2003/12г. на РРС в тази му част.

            Решението подлежи на обжалване пред Разградски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: