РЕШЕНИЕ

 

602                                  19.12.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на   деветнадесети ноември                                      две хиляди и тринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар:  П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №723 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от М.Р.А. *** срещу Наказателно постановление  №351/13г. от 20.08.2013г.,на Началник  РУП към ОД на МВР Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.175, ал.1, т.3  от ЗДвП за нарушение на чл. 6, ал.2 от същия закон му е наложена глоба от 150 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца и на основание чл.175, ал.1, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон му е наложена глоба от 150 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбоподателят лично и чрез защитника си поддържа жалбата си.

За наказващия орган ОД на МВР гр.Разград не се явява представител.  

За Разградска районна прокуратура не се явява прадставител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява частично основателна.

С обжалваното     Наказателно постановление  №351/13г. от 20.08.2013г.,на Началник  РУП към ОД на МВР Разград на жалбоподателя М.А. на основание чл.175, ал.1, т.3  от ЗДвП за нарушение на чл. 6, ал.2 от същия закон му е наложена глоба от 150 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца и на основание чл.175, ал.1, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон му е наложена глоба от 150 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №351/07.08.2013г., съставен от ст. полицай при  РУП към ОД на МВР Разград. В акта и НП се сочи, че на 06.08.2013г.  в гр. Разград на ул. Кирил и Методий №8 до сградата на ОДМВР гр. Разград, жалбоподателят управлява мотоциклет Сузуки ГСХ – Р с Рег. №**** негова собственост. При поискване на документите на водача от полицай Д. водачът привел в движение мотоциклета си и напуснал мястото на проверката. Върнал се след 10 минути, с втора каска за мотоциклета. При извършената отново проверка било установено, че водачът управлява мотоциклета с регистрационен номер, който не бил поставен на определеното за целта място и бил с механизъм, който позволявал скриването му под калника на мотоциклета. Прието е, че така са нарушени първо чл.6, ал.2 от ЗДвП, тъй като с напускането на мястото на проверката водача не бил изпълнил разпореждането на проверяващия за представяне на документи и на второ място чл.140, ал.1 от ЗДвП, тъй като е прието, че табелата с регистрационния номер на мотоциклета не била поставена на определеното място.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител И. И.  /актосъставителя/. Същият свидетел потвърждава посочените в акта и НП фактически обстоятелства, но същият свидетел не е извършил първоначалната проверка, при която са констатирани вменените на жалбоподателя нарушения.   Затова и са разпитани полицейските служители извършили проверката А. Д. и А. А., които  потвърждават изложеното в акта и НП. Сочат, че спрели жалбоподателя, защото возил на мотоциклета си и друго лице, което било без предпазна каска. Полицейските служители поискали документите на жалбоподателя, но той вместо да изпълни това разпореждане напуснал мястото на проверката и се върнал малко по-късно носейки втора каска. Двамата полицейски служители огледали мотоциклета и първоначално не забелязали табелата с регистрационния номер, а едва по-късно я видели скрита под калника, като имало съответен механизъм, който позволявал табелата да се прикрие /прибира се плътно под калника, при което номера не може да се види/ и съответно да се открие.   Съдът намира за доказани обстоятелствата изнесени от тези двама свидетели, тъй като намира показанията им за логични и съвпадащи в съществените си части. Напротив, съдът не кредитира показанията на св. К. Кр., който се е возил заедно със жалбоподателя и твърди, че полицаите изпратили жалбоподателя за каска и затова последния бил напуснал мястото на проверката и номерът на мотоциклета му не бил прикрит. Всъщност няма никаква логика полицейските служители да изпратят проверявания водач някъде без да са поискали за проверка документите му, поради което и съдът приема, че и в случая полицейските служители първо са поискали документите на жалбоподателя, но последният вместо да се подчини на разпореждането да ги представи е напуснал мястото на проверката. Съдът намира и за доказано обстоятелството, че първоначално номерът на мотоциклета бил прикрит под калника, тъй като очевидно полицейските служители не са го видели веднага, а се наложило да огледат мотоциклета докато го открият.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното: 

Наказателното постановление е законосъобразно в своята първа част – относно наложените  на жалбоподателя на основание чл.175, ал.1, т.3  от ЗДвП за нарушение на чл. 6, ал.2 от същия закон наказания глоба от 150 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца.  В тази част акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  не страдат от процесуални пороци и не е допуснато нарушение на материалния закон. На жалбоподателя е отправено разпореждане да представи документите си, на което същият не се е подчинил, а е напуснал мястото на проверката. Така същият е нарушил разпоредбата на чл.6, ал.2 от ЗДвП, повеляващ на водачите да спазват разпорежданията на контролните органи. При това жалбоподателят е действал очевидно умишлено. Затова и правилно е санкциониран на основание чл. чл.175, ал.1, т.3  от ЗДвП. Наложеното му наказание за това нарушение е справедливо, като се има предвид, че жалбоподателят е проявил недопустимо демонстративно поведение, отдалечавайки се от мястото, където бил спрян, в момент, когато се провежда проверка.  В тази част наказателното постановление се явява законосъобразно и следва да бъде потвърдено.

Наказателното постановление обачее незаконосъобразно във своята втора част – относно наложените  на жалбоподателя на основание чл.175, ал.1, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон  глоба от 150 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца. Макар и в случая да се доказва фактът, че жалбоподателят е бил прикрил табелата с регистрационния номер на мотоциклета си то съдът намира, че жалбоподателят незаконосъобразно е санкциониран на основание чл. чл.175, ал.1, т.1  от ЗДвП. Същият текст предвижда наказания за водачи, управляващи МПС, на които регистрационните табили не са поставени на съответните места и това е приел наказващия орган. В случая жалбоподателят не е извършил такова нарушение – регитрационната табела е била поставена на съответното място, а именно отзад на мотоциклета /чл.20, ал.2 от ППЗДвП/. Деянията  от разглеждания вид следва де се отнесат към санкционната разпоредба на чл. 183, ал.4, т.11 от ЗДвП, която именно санкционира прикриването на табели с регистрационни номера. Това обаче е съвсем друг състав, със съвсем различно наказание, който наказващият орган не е приложил. Съдът не може да замести наказващия в тази му функция, поради което наказателното постановление в тази му част като незаконосъобразно следва да бъде отменено.

Водим от горното, съдът

                                                      

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление  №351/13г. от 20.08.2013г., на Началник на  РУП към ОД на МВР Разград само в частта, с която    на М.Р.А. *** на основание чл.175, ал.1, т.1  от ЗДвП за нарушение на чл.140, ал.1 от същия закон му е наложена глоба от 150 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца.

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление  №351/13г. от 20.08.2013г., на Началник на  РУП към ОД на МВР Разград, в останалата му част,  с която на М.Р.А. *** на основание чл.175, ал.1, т.3  от ЗДвП за нарушение на чл. 6, ал.2 от същия закон му е наложена глоба от 150 лв и лишаване от право да управлява МПС за срок от четири месеца. 

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: