РЕШЕНИЕ

 

615                                       19.12.2013г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на двадесет и шести ноември                                  две хиляди и тринадесета година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: Д.Д.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №797 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от  Р.Т.К. *** срещу Наказателно постановление  386/2012 от 13.07.2012г.   на  Началника на РУП гр. Разград, с което на жалбоподателката за нарушение на чл.207, ал.1 от НК и на основание чл.218б НК е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание на РРС  жалбата се поддържа от представител на жалбоподателката.                

За наказващият орган не се явява представител.

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява основателна.

С обжалваното Наказателно постановление №386/2012 от 13.07.2012г.   на  Началника на РУП гр. Разград на жалбоподателката Р.  К. за нарушение на чл.207, ал.1 от НК и на основание чл.218б НК е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв. Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №386/12.07.2012г. съставен на жалбоподателката от полицейски инспектор при РУП гр. Разград. В НП е отразено, че Р.К. на 30.04.2012г. около 23,00 ч. на гл. път I-2 пътувайки от гр. Русе за гр. Разград в близост до м. “Дервентга” намира чужда движима вещ - куче порода “мини пекинез”, собственост на П.С. Р. от гр. Разград и в продължение на 25 дни не е съобщила на собственика, на властта или на този, който го е изгубил.  

Пред РРС е    разпитан като свидетел актосъставителя А. П. /полицейски инспектор при РУП гр. Разград/, който потвърждава изложеното в акта и НП. Сочи, че провел разговор със жалбоподателката, която признала, че е намерила кучето, грижила се за него и след известно време го върнала – след като собственичката си го разпознала при случайна среща. Тези обстоятелства не са спорни.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  Съдът намира, че наказателното постановление е незаконосъобразно и следва да бъде отменено, тъй като при съставянето му е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Нарушено е съществено правото на защита на жалбоподателката, тъй като не й е осигурена в пълнота законовата възможност по чл.44, ал.1 ЗАНН да представи  в тридневен срок от подписването на акта писмени възражения срещу същия. Това е така, тъй като акта е връчен на жалбоподателката  на 12.07.2012г. и законовия тридневен срок в случая е изтекъл на  16.07.2012г., тъй като 15.07.2012г. е неприсъствен ден.  Още преди това обаче, на 13.07.2012г., наказващият орган е издал наказателното пностановление от което следва, че на жалбоподателката всъщност не е предоставен пълният срок, в който същата може да направи писмени възражения срещу акта и наказващият орган не е могъл да съобрази евентуалните такива. Това нарушение на процесуалните правила само по себе си налага отмяна на НП. В случая не е налице хипотезата на чл.36, ал.2 ЗАНН, тъй като не е налице прекратено наказателно производство и препращане на преписката на наказващия орган. Производството, видно от материалите по същото, се е развивало само като административнонаказателно такова и важат всички правила относно съставянето на акта и осигуряване на жалбоподателя на пълна възможност да изложи възражения в законовия срок. След като това право на жалбоподателката в случая не е спазено, то наказателното постановлнение се явява незаконосъобразно и следва да бъде отменено на формално основание  без същото да бъде разглеждано по същество.

 Водим от горното Съдът

                                                     

                                                        Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯВА   Наказателно постановление №386/2012 от 13.07.2012г.   на  Началника на РУП гр. Разград, с което  на Р.  Т.К. *** за нарушение на чл.207, ал.1 от НК и на основание чл.218б НК е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните. 

 

 

                                                             Районен съдия: