П Р И С Ъ Д А

 

                                            2013 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На      четвърти декември                                                     2013  година

В публично заседание в следния състав:

 

 

     ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПАВЛЕТА ДОБРЕВА

                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: Н.С.

 Р.Н.

 

                                    

Секретар: П.Т.

Прокурор:  ВЕСЕЛИН ЯКИМОВ                                                            Като разгледа докладваното от съдията

НОХ   дело      536    по описа за 2013  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

 

ПРИЗНАВА подсъдимите  Д.Н.З., роден на *** ***, български гражданин, с основно образование, неженен, безработен, осъждан, ЕГН ********** и Я.Н.М., роден на *** ***., български гражданин, с начално образование, женен, работи, осъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВНИ в това, че на 10.02.2013 г. и 11.02.2013 г. в гр. Белене, обл. Плевен и с. Осенец, обл. Разград в условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление, като съучастници помежду си - подс. З., като извършител, а подс. М., като помагач, с цел да набавят за себе си имотна облага са възбудили и поддържали заблуждение у Й.Е.И. *** относно обстоятелството, че зет й е предизвикал катастрофа, при която е пострадало дете и с цел да го освободят от полицията е необходимо да се плати парична сума, и с това са й причинили имотна вреда в размер на 1800 лева и у Г.Н.П. ***, че внукът й е убил дете при катастрофа и за освобождаването му от ареста е необходимо да се плати парична сума, и с това са й  причинили имотна вреда в размер на 700 лева, като общия размер на причинената имотна вреда възлиза на 2500 лева – престъпление по чл. 211, пр. 2 във вр. с чл. 209, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 вр. с чл. 20 ал.1 от НК, като на основание чл. 54 от НК им налага наказания, както следва: на подсъдимия Д.Н.З., НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ШЕСТ години, при първоначален СТРОГ режим на изтърпяване в затвор и на подс. Я.Н.М., НАЛАГА наказание ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от ТРИ години  при първоначален СТРОГ режим на изтърпяване в затвор.

ПРИЗНАВА подсъдимите Д.Н.З. и Я.Н.М. ЗА НЕВИНОВНИ да са извършили горното деяние след предварителен сговор помежду си за неговото извършване и ГИ ОПРАВДАВА по така повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 210 ал.1 т.2 от НК.

ОСЪЖДА подсъдимите Д.Н.З. и Я.Н.М. ДА ЗАПЛАТЯТ на Й.Е.И. сумата 1 800 лв., представляваща обезщетение за причинените с престъплението имуществени вреди.

ОСЪЖДА подсъдимите Д.Н.З., ЕГН **********  и Я.Н.М.,  ЕГН **********  СОЛИДАРНО  да  заплатят  по  сметка  на  Републиканския бюджет, сумата от  100,35  лева за направени разноски в досъдебното производство, както и да заплатят  по сметка на Районен съд Разград сумата от  60 лв./шестдесет лева/  за разноски направени в съдебната фаза на производството.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протестиране в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                           

 

         СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1 .                           2.