П Р И С Ъ Д А

 

                                            2013 година                               град Разград

 

В   И М Е Т О    Н А     Н А Р О Д А

 

Разградският районен съд                                                 наказателен състав На      десети декември                                                     2013  година

В публично заседание в следния състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИКОЛАЙ БОРИСОВ

                                   

Секретар: Г.А.

Прокурор:                                                                                                Като разгледа докладваното от съдията

НЧХ   дело      761   по описа за 2013  година

 

П Р И С Ъ Д И:

        

ПРИЗНАВА подсъдимият  К.Ч.Р., бълг.гражданин, неосъждан, живущ *** 83,   ЕГН ********** за ВИНОВЕН      в това, че на 03.08.2013 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с Р.Е.А.  е причинил на К.А.М. лека телесна повреда, изразяваща се в моравосиньо кръвонасядане на дясната челнослепоочна област, отток, синьомораво кръвонасядане и болезненост при опипване в лявата теменно тилна област, синьочервено кръвонасядане в средната част на челната област в дясно, хематом в областта на лявата очница с оток на меките тъкани и притворена очна цепка, разлят кръвоизлив от конюнктивата външно, кръвонасядане в лявата скулова област и пред външния отвор на ухото, оток на меките тъкани в областта на носа и изкривяване на носната преграда надясно, кръвонасядане на лигавицата на горната и долна устни с две широки неправилни разкъсвания на лигавицата на долната устна, болки и разклащане на централните резци на горната челюст, разкъсно-контузна рана в лявата половина на гръдната кухина, палпаторна болезненост по хода на гръбначния стълб, шийния и гръдния отдел с насиняване на кожата в най-долната част, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия – престъпление по чл. 130, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1500 лева.

ПРИЗНАВА подсъдимият Р.Е.А., бълг.гражданин,  със средно образование, безработен, женен, неосъждан, ЕГН  **********,*** ЗА  ВИНОВЕН   в това, че на 03.08.2013 г. в гр. Разград, в съучастие като съизвършител с К.Ч.Р.  е причинил на К.А.М. лека телесна повреда, изразяваща се в моравосиньо кръвонасядане на дясната челнослепоочна област, отток, синьомораво кръвонасядане и болезненост при опипване в лявата теменнотилна област, синьочервено кръвонасядане в средната част на челната област в дясно, хематом в областта на лявата очница с оток на меките тъкани и притворена очна цепка, разлят кръвоизлив от конюнктивата външно, кръвонасядане в лявата скулова област и пред външния отвор на ухото, оток на меките тъкани в областта на носа и изкривяване на носната преграда надясно, кръвонасядане на лигавицата на горната и долна устни с две широки неправилни разкъсване на лигавицата на долната устна, болки и разклащане на централните резци на горната челюст, разкъсно-контузна рана в лявата половина на гръдната кухина, палпаторна болезненост по хода на гръбначния стълб, шийния и гръдния отдел с насиняване на кожата в най-долната част, довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота на пострадалия – престъпление по чл. 130, ал. 1 от НК, поради което и на основание чл. 78а от НК ГО ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност и му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1500 лева.

ОСЪЖДА подсъдимите К.Ч.Р., ЕГН ********** и Р.Е.А., ЕГН  ********** солидарно  да заплатят на К.А.М., ЕГН ********** сумата от 2500  /две хиляди и петстотин/ лева, представляваща обезщетение за причинените от престъплението неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от датата на деликта 03.08.2013 г.  

ОТХВЪРЛЯ предявеният от К.А.М., ЕГН ********** против подсъдимите К.Ч.Р., ЕГН ********** и Р.Е.А., ЕГН  ********** граждански иск за горницата до 10 000 /десет хиляди/ лева като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА подсъдимите К.Ч.Р., ЕГН ********** и Р.Е.А., ЕГН  ********** да заплатят на К.А.М., ЕГН ********** сумата от  712 /седемстотин и дванадесет  / лева, представляваща разноски по водене на делото.

ОСЪЖДА  подсъдимите К.Ч.Р., ЕГН ********** и Р.Е.А., ЕГН  ********** да заплатят по сметка на Районен съд гр. Разград сумата от 100 /сто/ лева, представляваща държавна такса върху уважената част от гражданският иск.

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване  в 15 дневен срок от днес пред РОС.

 

                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: