МОТИВИ към решение №  628   от  03.12.2013 г., постановено по НАХД №911/2013 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

            Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от И.Й.Ц. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на 01.12.2013 г. в ДВФУ с.Л., общ.Л.

            Нарушителят признава, че на същата дата е  имал пререкания с други домуващи.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: Към 01.12.2013 г.  И.Й.Ц. пребивавал в Дом за възрастни с физически увреждания с.Ловско. В този дом пребивавали и Т. Ал. П. и М. Р. П. Около 19,00 часа на 01.12.2013 г. Ц. бил забелязан от свидетеля М. Исм., обитател на дома, да крещи на Т. П. и да отправя към него обидни реплики. След репликите Ц. заплашил, че ще убие П. Свид.Исм. застанал между двамата, за да няма удари и усетил, че Ц. е бил употребил алкохол. Този инцидент бил видян и от санитарката Р. Т. На следващия ден сутринта Ц. отправил обидни думи по адрес на М. Р. П.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от лицето, срещу което е съставен акта и свидетелите.

            Нарушителят е осъждан. Същият е със 100% СУ и се нуждае от чужда помощ. Според представената по делото характеристика Ц. често употребява алкохол и след това многократно е влизал в пререкания  и саморазправи с домуващи в ДВФУ, където е настанен от 2011 г. Съставяни са му АУАН за нарушаване на Наредбите на Общински съвет гр.Лозница и са му отправяни предупреждения.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителят е предизвикал възмущението на свидетелите. В случая деянието е със сравнително ниска обществена опасност, тъй като нарушителят се е ограничил с вербалната агресия.. Обществената опасност на нарушителя е сравнително висока, тъй като е криминално проявен.

            При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете сравнително ниската обществена опасност на деянието и сравнително високата обществена опасност на дееца, като взе предвид и здравословното състояние на Ц., счете, че следва да наложи по-лекото от двете наказания – ГЛОБА. При определяне размера на наказанието съдът отчете имущественото състояние и доходите на нарушителя, поради което определи глоба в минималния предвиден в закона размер, а именно 100 лв.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: