МОТИВИ към решение №  680   от  21.12.2013 г., постановено по НАХД №955/2013 г. на РРС.

 

            Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

            Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена от  Г.И.М., К.И.М. и Р.И.М. непристойна проява, нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото на 21.12.2013 г. около 04,00 часа в гр.Разград.

            Нарушителите признават, че на същата дата са участвали в сбиване. Според Г.М. и Кр.М. сбиването било причиенно от Р., а според Р. брат на Г.М. се блъснал в него, а след това останалите го били.

            Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства, установи следната фактическа обстановка: На 21.12.2013 г. в 04,00 часа в гр.Разград в дискотека “Енерджи” Р.Р. ударил брата на Г.М. и Кр.М.. По този повод между Г.М. и Р.Р. възникнал конфликт, който от вербален преминал към размяна на удари, ритници. На страната на всеки се включили хора от компаниите, с които били пристигнали. Сред тях бил и К.М.. Р.Р. и Г.М. в с.з. имаха и видими белези от получените удари.

            Тази фактическа обстановка се установява от обясненията, дадени от лицата, срещу които е съставен акта и свидетелите Х., Б. и Б.

            Нарушителите Г.М. и Кр.М. са осъждани и по отношение на тях са налагани административни наказания по реда на УБДХ. Р. не е осъждан и по отношение на него не са налагани административни наказания по реда на УБДХ.

            При така установената фактическа обстановка съдът счита, че е извършена непристойна проява, която грубо нарушава обществения ред, с която проява извършителите са предизвикали възмущението на посетителите и на охраната в заведението. В случая деянието е със сравнително висока обществена опасност, тъй като е прераснало в сериозно сбиване. Обществената опасност на нарушителите също е висока, тъй като първите двама са криминално проявени, а третият е предизвикал сбиването.

            При определяне на вида и размера на наказанието съдът отчете сравнително високата обществена опасност на деянието и дееца и счете, че следва да наложи по-тежкото от двете наказания – задържане в поделенията на МВР за срок от три денонощия. При определяне размера на наказанието съдът отчете изявленията на първите двама нарушители, че съжаляват за постъпките си.

            В този смисъл Съдът постанови решението си.

 

                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: