Мотиви към решение  №687 от 30.12.2013г.,

      постановено по AНД №961/2013г. на РРС.

 

 

 

Производството е по реда на Указа за борба с дребното хулиганство.

Съставен е акт за дребно хулиганство за извършена в гр.Разград от Г.А.к. и А. А. З., непристойна проява нарушаваща обществения ред и изразяваща явно неуважение към обществото и изразяваща се според акта в следното: “На 24.12.2013г. в около 03часа, в гр.Разград в дискотека “Енерджи” на ул.”Жеравна” №15 лицата К. и З. в явно нетрезво състояние влизат в дискотеката предизвикват скандал с Р.Г.С. и М. Й. М. и двамата работещи като охранители в дискотеката, който прераства в побой, обиждат ги с вулгарни думи като К. и З. събарят на земята единият от охранителите М. М., нанасят му удари с крака по тялото. Преди напускането на заведението двамата счупват три бутилки с уиски намиращи се на бар-плота в дискотеката. С тези си действия грубо нарушават общоприетите норми на поведение на обществено място и будят възмущението на гражданите”.

Нарушителите, в съдебно заседание, дават обяснения, като отричат обстоятелствата описани в акта. Твърдят, че те са били нападнати и бити от охранителите в дискотеката.

Съдът, след като прецени събраните по делото доказателства намира за установена следната фактическа обстановка:

На 24.12.2013г. двамата нарушители около 03 часа отишли в дискотека Енерджи в гр.Разград, а преди това били в друго заведение в гр.Исперих със свои приятели, като нарушителят К. употребил значително количество алкохол. На работа като охрана били свидетелят Р.С., както М. М., П. Р. и К. К. Св. С. познавал нарушителят К. от предходни посещения в заведението, понеже винаги създавал проблеми и имал нареждане да не го допуска там. В дискотеката нарушителят К. хванал за задните части намиращата се на дансинга Д. Д., което я възмутило и тя се оплакала на охраната, поради което нарушителят К. бил помолен от М. и Р. да напусне. След като излязъл във фоайето той се развикал с думите “Гяури, майка Ви ще еба”, като с него имало и други негови приятели около 10-20 човека, между които и нарушителят З.. Първият се обърнал и започнал да удря с юмруци по лицето св. С., като и на него казал “гяур”. Някой от приятелите на нарушителят К. имал бухалка, която той взел и ударил св.С. с нея по гърба, хвърлял столове, като с един ударил и охранителят М.. Нарушителят З. се опитал да защити приятеля си и се включил в боя, в който пострадали и самите нарушители. Дошли органите на полицията, пред което нарушителят К. хвърлил бутилка към св. С., но не успял да го улучи, а счупил няколко бутилки. След като били задържани нарушителите клиентите в заведението се разотишли.

Съдът не кредитира обясненията на нарушителите, в частта, в която двамата отричат да са участвали в скандала и обясненията на нарушителят К., че бил изведен и удрян от единия, а след това от останалите охранители, че не е правил нищо, не е чупил бутилки като изолирани и противоречащи на показанията на свидетелите С., С. обясненията на Д. Д., М. М. П. Р., К. К.,  а в случая същите са средство за защита.

От изложеното от фактическа страна, съдът намира, че с действията си нарушителите К. и З. са нарушили обществения ред - на обществено място в заведение в присъствието на много хора след полунощ, се държали възмутително и непристойно, проявили са незачитане към общоприетите норми на поведение. Нарушителят К. се държал грубо, арогантно, викал и обиждал охранителите в заведението и се държал възмутително спрямо клиентите, в частност и по отношение на Д. Д..  Проявата  им, поради по-ниската си степен на обществена опасност не се явява престъпление по смисъла на чл.325 от НК, но се явява нарушение – дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ и подлежи на санкция по чл.1, ал.1 от същия нормативен акт.

При индивидуализиране на административното наказание по вид и размер, съдът отчита извършената проява и нейната обществена опасност, степента на обществена опасност на деянието и всеки един от дейците.

По отношение на нарушителят З., предвид неголямото му участие в деянието, това, че същият не се доказа да е извършил проявата по начин описана в АУАН, съдът намира, че извършеното от него не е с дотолкова висока обществена опасност. Предвид ниската обществена опасност на този деец - липсата на други подобни прояви от негова страна, по-удачното наказание от двете алтернативно предвидени в чл.1 ал.1 от УБДХ е “глоба”. При определяне размера на наказанието, следва да се отчетат добрите характеристични данни на нарушителя, това, че допуснатото от него нарушение на обществения ред е явно изолиран случай, съжалението изразено от него в с.з., поради което глобата следва да е към минималния размер предвиден в закона, а именно 200лв.

По отношение на нарушителя К., съдът отчита превес на отекчаващите обстоятелства, предвид изложените по-горе съображения относно по-високата обществената опасност освен на деянието, което се изразява в побой, чупене на вещи и обиди. По-високата обществена опасност на дееца – лошите характеристични данни и наличието и на други прояви нарушаващи обществения ред, предвид и това, че не е трудово ангажиран, съдът намира, че адекватно в случая би било наказанието “задържане  в структурно звено на МВР”. Поради изложените съображения същото следва да е над средния размер предвиден в закона, а именно  осем денонощия.

Определянето на наказанието в този размер, съдът намира за справедливо и необходимо с цел, поправянето на нарушителите.

В този смисъл съдът постанови решението си.

 

 

 

                                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: