Р Е Ш Е Н И Е

 

 

Номер 11                     21.01.2014 г.      гр.Разград

 

 

В  И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

 

Разградският районен съд на 16.01.2014 г. в публично заседание в състав:

Председател: Атанас Христов

Секретар:    Д.Д.

Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията бр.д.№  128 по описа за 2013 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

                                  

Производството е с правно основание чл. 49, чл. 53, чл. 59, чл. 143, 149 СК

Депозирана е искова молба от Е.С.М., ЕГН **********,***, чрез пълномощника му адв. Е.С. ***, срещу С.О.М., ЕГН **********,***, с която е предявен иск за прекратяване на гражданския брак между страните. Сочи се, че на 21.09.2008г. в с. Дянково, общ. Разград,  сключили гр. брак  с акт №  17. От брака си имат две непълнолетни деца М. Е.С., ЕГН ********** и Г. Е. С., ЕГН **********. Няколко пъти ответницата напускала семейството и се е връщала. През 2011г. ответницата отново напуснала семейството и заживяла с друг мъж. От тогава страните са във фактическа раздяла, като грижи за децата полага ищецът, подпомаган от майка си.

Ищецът моли бракът да бъде прекратен. Относно децата, моли родителските права да бъдат му предоставени, а на  ответника да бъде определен РЛО, както и да заплаща издръжка на детето М. в размер на 150 лв. месечно, за детето Г. – 100 лв. месечно. Издръжката и за двете деца се претендира считано една година преди завеждането на исковата молба. Ищецът прави искане след развода да възстанови фамилното си име от преди този брак – М.. Претендира разноски. В съдебно заседание, лично и чрез пълномощника си адвокат Е.С. *** поддържа исковата молба и излага подробни съображения.

Ответникът не депозира отговор на ИМ.  В съдебно заседание, при редовност в призоваването не се явява и не изпраща представител.

ДСП Разград и ДСП Кубрат депозират Социален доклад. В съдебно заседание, при редовност в призоваването не изпращат процесуален представител.

Съдът, като прецени събраните по делото писмени и гласни доказателства, становищата на страните и ги обсъди, намира за установено от фактическа страна следното:

По делото е безспорно, а и от събраните доказателства се установява, че страните по делото са сключили граждански брак на 21.09.2008 г. в с. Дянково, общ. Разград, обл. Разград, с акт за граждански брак № 17.  От брака си имат  две деца – М. Е.С., ЕГН **********, род. на ***г. и Г. Е.С., ЕГН **********,  род. на ***г. Всички живеели в семейното жилище находящо се в с. *****, ул. *******, общ. Разград. Няколко пъти страните се разделяли и отново се събирали. През 2011г. обаче ответницата напуснала отново семейното жилище и от тогава страните са във фактическа раздяла. За децата продължил да полага грижи съпругът подпомаган от майка си. Ответницата заживяла в гр. Кубрат на семейни начала с друг мъж. Горната фактическа обстановка освен, че е безспорна, се установява и от показанията на свидетеля М. *** и ДСП Търговище.

При така установената фактическа обстановка, Съдът счита, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен. Между съпрузите не съществуват взаимната привързаност, уважението, доверието, готовността за взаимопомощ и разбирателството, общите усилия за осигуряване благополучието на семейството. Бракът съществува само формално, поради което следва да се прекрати.

По вината.

Съдът с оглед събрания доказателствен материал, намира, че вината за разстройството на брака е на съпругата.

Относно упражняването на родителските права и местоживеенето на децата.

Видно от т. VІ,т.3 от Доклада на ДСП Кубрат /л.24/, е че майката декларира привързаност към децата и желае те да продължат да живеят при своя баща, а на нея да бъде определен подходящ режим на лични отношения с децата.

Видно от Доклада на ДСП Разград /л. 17-21/, е че ищецът разполага с необходимите хигиенно битови условия за отглеждане на децата си както и със средства за задоволяване на базовите им потребности. Родителят винаги е полагал грижите за децата още след раждането им и те са много привързани към него. Неговата майка непрекъснато му съдейства в отглеждането им.

Поради гореизложеното, съдът намира, че е в интерес на децата упражняването на родителските права относно същите да бъдат предоставени на бащата, при когото да бъде определено и тяхното местоживеене.

На майката следва да се определи следния режим на лични контакти с децата: да  ги  вижда и  взема  при  себе си всяка първа и трета седмица от месеца от 9,00 часа в събота до 18,00 часа в неделя с преспиване и един месец през лятото по време, несъвпадащо с платения годишен отпуск на бащата.

По иска за издръжка за бъдеще време.

Ищецът е безработен, видно от служебната бележка от Регистарционна карта от Агенция по заетостта /л.7/.  Ответникът също е безработен, видно от доклада на ДСП Кубрат. По делото липсват доказателства за доходите на ответника, но тъй като няма данни да е неработоспособен, съдът намира, че същият може да реализира трудови доходи. Съдът като съобрази възможностите на родителите и нуждите на децата, намира че за издръжката на всяко едно от децата е необходима сумата от 170 лв. месечно. От нея ответникът следва да заплаща 85 лв. за всяко едно от децата. Издръжката следва да бъде присъдена считано от  датата на подаване на иска - 06.11.2013г., ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата. За разликата до предявените размери, исковете за издръжка следва да бъдат отхвърлени като неоснователни и недоказани.

По иска за заплащане на издръжка за минал период.

Ответникът не ангажира доказателства, че за периода 06.11.2012г. - 06.11.2013г. е изплащал издръжка на децата си. За този период, Съдът като съобрази възможностите на родителите и нуждите на децата, намира че за издръжката на всяко едно от децата е необходима сумата от 160 лв. месечно. От нея ответникът следва да заплаща 80 лв. за всяко едно от децата. Т.е. за целия едногодишен период ответникът следва да заплати по 960 лв. на всяко едно от децата. Издръжката следва да бъде присъдена ведно със законната лихва, считано от датата на подаване на иска - 06.11.2013г. За разликата до предявените размери, исковете за издръжка за минал период следва да бъдат отхвърлени като неоснователни и недоказани.

На основание чл.242 ал.1 от ГПК, Съдът следва да постанови предварително изпълнение на решението в частта му за издръжката.

Относно ползването на семейното жилище.

С оглед обстоятелството, че упражняването на родителските права по отношение и на двете деца се предостави на съпругът, то и на него следва да бъде  предоставено ползването на семейното жилище, тъй като това е в интерес на децата.

По искането на ищеца, ответницата да възстанови фамилното си име от преди този брак – М. на осн. чл. 53 СК.

В постановеното в производство по чл. 290 ГПК, Решение № 245 от 17.05.2012 г. на ВКС по гр. д. № 1058/2011г., IV г. о., ГК е посочено относно разпоредбата на чл. 53 СК, че:  Новата правна норма не поставя въпросът за фамилното име в зависимост от волята на съпруга, чието фамилно име е прието при сключването на брака. Предвид изложеното нормата на чл.53 СК следва да се тълкува в смисъл, че ако съпругът, приел името на другия съпруг при сключване на брака, не заяви желание за възстановяване на предбрачното си фамилно име, той запазва брачното си фамилно име.

Ето защо, искането на ищеца с правно основание чл. 53 СК се явява недопустимо, като направено от без активна процесуална и материална легитимация.

По държавните такси.

На основание чл. 6, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс, във вр. вр. чл. 329, ал.1, изр.1 ГПК, във вр. с чл. 71, ал.1, изр. 2 ГПК ответникът следва да заплати по сметка на Районен съд – Разград, сумата от 50 лв. окончателна държавна такса за прекратяване на брака.

Ответникът следва да заплати по сметката на РРС и сумата от 244.80 лв. представляваща 2% върху сборът на платежите за три години относно заплащаната на децата му издръжка за бъдеще време, на осн. чл. 69, ал.1, т.7 ГПК във вр. с чл. 78, ал.6 ГПК, във вр. с чл. 7, т.2 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс.

Ответникът следва да заплати по сметка на РРС и по 50 лв. за всеки един от двата иска за издръжка за минал период от време – т.е. 100 лв., на осн. чл.  78, ал.6 ГПК във вр. чл.1 от Тарифа за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс.

Ето защо, ответникът следва да заплати за държавни такси по делото в  общ размер на 394.80 лв.

На основание чл. 5 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по Гражданския процесуален кодекс  ищецът следва да заплати по сметка на РРС сумата от  15 лв. - дължима държавна такса за иска за промяна фамилното име на ответника. Независимо от това, че искането по чл. 53 СК е недопустимо, то за същото се дължи ДТ, тъй като съгл. чл.3, ал.1 от Закона за държавните такси - таксата се дължи при предявяване на искането, независимо дали същото ще бъде допуснато до разглеждане.

По разноските.

С оглед изхода на спора, на осн. чл. 329, ал.1 ГПК, ответника предвид че е виновен за разстройството на брака, следва да заплати на ищеца сумата от 25 лв., представляващи разноски за заплатена държавна такса.

Воден от гореизложеното, Разградският районен съд,

 

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен между Е.С.М., ЕГН **********,*** и С.О.М., ЕГН **********,***, с акт за граждански брак № 17 от 21.09.2008г. в с. Дянково, общ. Разград, обл. Разград, поради ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЙСТВО, по вина на С.О.М., на осн. чл.49  СК.

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на децата М. Е.С., ЕГН **********, род. на ***г. и Г. Е.С., ЕГН **********,  род. на ***г. на баща им Е.С.М., ЕГН **********,***.

ПОСТАНОВЯВА децата М. Е.С., ЕГН **********, род. на ***г. и Г. Е.С., ЕГН **********,  род. на ***г.,  да живеят при баща си Е.С.М., ЕГН **********,***.

ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ ОТНОШЕНИЯ на децата М. Е.С., ЕГН **********, род. на ***г. и Г. Е.С., ЕГН **********,  род. на ***г. с майка им  С.О.М., ЕГН **********,***, като майка им ще има право да ги вижда и взема при себе си всяка първа и трета събота от месеца  от 09.00 часа в съботния ден до 17.00 часа на неделния ден и един месец през лятото по време, което не съвпада с платения годишен отпуск на бащата.

ОСЪЖДА С.О.М., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАЩА на детето:

-         М. Е.С., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Е.С.М., ЕГН **********,***, ежемесечна издържа от 85 /осемдесет и пет/лева, считано от 06.11.2013г., ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначалния предявен размер от 150 лв.,  като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

-         Г. Е.С., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Е.С.М., ЕГН **********,***, ежемесечна издържа от 85 /осемдесет и пет/лева, считано от 06.11.2013г., ведно със законната лихва, за всяка просрочена вноска, до окончателното изплащане на сумата, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначалния предявен размер от 100 лв.,  като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

ОСЪЖДА С.О.М., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ на детето:

-         М. Е.С., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Е.С.М., ЕГН **********,***, сумата от 960 лв. /деветстотин и шестдесет/ лева, представляваща дължима издръжка за периода 06.11.2012г. – 06.11.2013г. ведно със законната лихва, считано от 06.11.2013г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначалния предявен размер от 1 800 лв.,  като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

-         Г. Е.С., ЕГН **********, чрез неговия баща и законен представител Е.С.М., ЕГН **********,***, сумата от 960 лв. /деветстотин и шестдесет/ лева, представляваща дължима издръжка за периода 06.11.2012г. – 06.11.2013г. ведно със законната лихва, считано от 06.11.2013г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ иска за разликата до първоначалния предявен размер от 1 200 лв.,  като НЕОСНОВАТЕЛЕН И НЕДОКАЗАН.

ПОСТАНОВЯВА предварително изпълнение на решението в частта за издръжката.

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО на семейното жилище, находящо се адрес с. ******, общ. Разград, ул. ******** на Е.С.М., ЕГН **********,***.

ОСЪЖДА С.О.М., ЕГН **********,***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград сумата от 394.80 лв. /триста деветдесет и четири лева и 80 стотинки/, за дължими държавни такси относно прекратяването на брака и уважения размер на исковете за издръжка.

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ като процесуално недопустим иска на Е.С.М., ЕГН **********,*** против С.О.М., ЕГН **********,***, след прекратяване на брака ответницата да възстанови фамилното си име от преди този брак –  М., на осн. чл. 53 СК.

ОСЪЖДА Е.С.М., ЕГН **********,***  ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Разград, сумата от 15 лв. /петнадесет лева/, представляващи държавна такса за предявения иск промяна на фамилното име на ответницата С.О.М., ЕГН **********,***.

ОСЪЖДА С.О.М., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАТИ на Е.С.М., ЕГН **********,***, сумата от 25 лв. /двадесет и пет лева/, представляваща деловодни разноски за заплатена държавна такса.

Решението подлежи на обжалване пред Разградския окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.   

                               

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: