РЕШЕНИЕ

 

630                                  03.01.2014г.                            град Разград

 

                                В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Разградският районен съд 

на  трети декември                                   две хиляди и тринадесета  година

в публичното заседание  в следния състав:

                                                            

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:   КОНСТАНТИН КОСЕВ

Секретар: П.Т.

Прокурор: 

Като разгледа докладваното от съдията нахд №846 по описа за 2013г., за да се произнесе взе предвид следното:

Постъпила е жалба от И.П.А. *** срещу Наказателно постановление  561/13  от 17.09.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП – Разград към ОД на МВР  Разград, с което на жалбоподателя на основание чл.185, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 70, ал.3 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв. Счита, че наказателното постановление е незаконосъобразно, поради което моли съда да го отмени изцяло.

В съдебното заседание жалбата се поддържа от повереника на жалбоподателя и от последния лично.

Представителят на наказващия орган ОД на МВР гр.Разград изразява становище за неоснователност на жалбата.  

За Разградска районна прокуратура не се явява представител.

Съдът, след преценка на събраните по делото доказателства, становищата на страните и след проверка на обжалваното наказателно постановление, констатира следното:

Като подадена в срок от надлежна страна   и срещу  акт, подлежащ на съдебно  обжалване, жалбата е допустима. Разгледана по същество, същата се явява неоснователна.

С обжалваното    Наказателно постановление  561/13  от 17.09.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП – Разград към ОД на МВР  Разград на жалбоподателя И.А. на основание чл.185, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 70, ал.3 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 10лв.  Същото наказателно постановление е издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение №561/24.07.2013г.,  съставен от мл. автоконтрольор към сектор ПП Разград. В акта и НП е отразено от фактическа страна, че жалбоподателят   на 27.06.2013г. около 18,00 часа  в гр. Разград по ул. Княз Борис в близост  до Стар Порцелан в посока към централната градска част е управлявал личния си л.а. «Фолксваген» с рег. №*****, като не е включил светлини за движение през деня или къси светлини. На мястото на извършване на проверката на водача  е наложена първоначално глоба с фиш с бланков номер серия С №0242415 в размер на 10 лв. На 03.07.2013г. в ОД на МВР  Разград е регистрирано възражение от А. срещу фиша, с което същият го оспорил. Поради това му бил съставен и посоченият АУАН по реда на чл.39 ЗАНН.

Пред РРС е разпитан като свидетел полицейския служител Ф. Ф. /актосъставителя/. Същият свидетел потвърждава посочените в акта и НП фактически обстоятелства. Сочи, че спрял жалбоподателя за проверка именно защото автомобилът му се движел без изобщо за са включени каквито и са е светлини на същия. Жалбоподателят оспорва тези факти в жалбата и сочи, че бил с включени светлини. Това сочи и св. Ахм., майка на жалбоподателя, която пътувала в автомобила му, при проверката. Съдът намира, че в случая следва да се кредитират показанията на полицейския служител, тъй като счита, че именно те са незаинтересовани и няма основание да бъдат поставени под съмнение. В случая съдът не може да пренебрегне и доказателствената сила на акта на основание чл.189, ал.2 от ЗДвП, поради което и намира, че фактическата обстановка отразена в акта и НП е напълно доказана.

Изложените фактически обстоятелства обуславят от правна страна следното:  При издаване на акта за установяване на административно нарушение и наказателното постановление  са спазени процесуалните правила установени от ЗАНН - същите са издадени от компетентни органи и съобразно предвидения от закона ред. В случая не се споделят възраженията на обжалващата страна относно редовността на съставения фиш. В същият фиш бланкетно е отбелязан характера на констатираното нарушение. Фишът е оспорен и на основание чл.186, ал.2 от ЗДвП е съставен акт.  Предмет на проверка са именно съставения акт и Наказателно постановление. Последните са редовно издадени и в тях е описана подробно приетата фактическа обстановка. С оглед данните по делото съдът приема, че жалбоподателят е осъществил от обективна и субективна страна състава  на вмененото  му нарушение. На посочената в акта дата /27.06.2013г./  и на посоченото място, през деня,  жалбоподателят е управлявал МПС – лек автомобил без да е включил светлини за движение през деня или къси светлини. Не е бил включил никакви светлини, както се установява. Така жалбоподателят е нарушил изискването на чл.70, ал.3 от ЗДвП, който текст изисква включването на такива светлини при движение през деня. В този смисъл жалбоподателят според съда е действал непредпазливо, тъй като е могъл  и е бил длъжен да си даде сметка за пропуска си, но в конкретната ситуация не е проявил прецизност при управлението на автомобила си.  Жалбоподателят  не се е съобразил със задължението си и  правилно е санкциониран  на основание общата норма на чл.185 от ЗДвП. Съдът намира за справедливо наложеното на жалбоподателя наказание с оглед тежестта на нарушението. В случая актосъставителят е преценил наличие на маловажност по смисъла на чл.186, ал.1 от ЗДвП /аналогично чл.39 ЗАНН/, поради което и е съставил фиш. След оспорване на фиша е издаден акт, съгласно изискването на чл.186, ал.2 от ЗДвП и с издаденото наказателно постановление е ангажирана отговорността на жалбоподателя. Тук не става дума за маловажност по смисъла на чл.28 от ЗАНН, която да изключва отговорността. При маловажността по чл.186 от ЗДвП деянието остава наказуемо, съгласно разпоредбата на чл.186, ал.2 ЗДвП. Не става дума за такъв тип маловажност, която до такава степен да смекчава тежестта на деянието, че да изключва санкцията. Извършеното от жалбоподателя деяние все пак е със съответна тежест, поради което и правилно същият е санкциониран. Поради изложеното  наказателното постановление е законосъобразно  и следва да бъде потвърдено.

Водим от горното, съдът

                                                       Р Е Ш И:

       ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление №561/13  от 17.09.2013г. на ВНД началник на Сектор ПП – Разград към ОД на МВР  Разград, с което на И.П.А. ***  на основание чл.185, пр.1 от ЗДвП за нарушение на чл. 70, ал.3 от същия закон е наложено административно наказание глоба в размер на 10 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Разградски административен съд  в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

                                                       Районен съдия: