Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                    № 649, 06.01.2014г., гр.Разград

   В ИМЕТО НА НАРОДА

  РАЗГРАДСКИ РАЙОНЕН СЪД

 

  На  девети Декември  2013 година,

  в публично заседание, в състав:

                                                                     Председател: Николай Борисов

  Секретар: П.Т.,

  Прокурор:

като разгледа докладваното от съдията НАХД № 862 по описа за 2013                                               година и за да се произнесе взе предвид следното:

         Въззивно административнонаказателно производство по реда на чл.59 и следващите от ЗАНН.

       Постъпила е жалба от А.П.К. ЕГН ********** *** против  Наказателно постановление № 2008/03.09.2013г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД  му е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2,пр.2 от ЗБЛД. Недоволен, жалбоподателят моли съда да отмени изцяло НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       За въззиваемата страна –  ОД на МВР-гр.Разград не се явява проц. Представител.

       РП – Разград, уведомени, не изпращат представител.

       Въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства съдът намира за установено от фактическа страна следното:

       На 23.08.2013г. на жалбоподателят бил съставен бл. АУАН № 259606, за това, че ”... на 23.08.2013г. около 15,00ч. в гр. Разград, ОДМВР сграда БДС се установи, че лицето К. не е положил грижи за опазване на ЛК № ****, селедствие, на което я е повредил...”. Актосъставителят квалифицирал нарушението, като такова по чл.7, ал.1 от ЗБЛД, запознал нарушителят със съдържанието на акта и го връчил срещу подпис. Нарушителят го подписал без възражения. На същата дата жалбоподателят попълнил Декларация по чл.17 от ПИБЛД, в която заявил „... преди две седмици жена ми я изпра в пералнята...”. На база съставеният АУАН на 03.09.2013г., Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград издал и обжалваното НП, в което описал нарушението по следния начин „ ... на 23.08.2013г. около 15,00ч. в гр. Разград, ОДМВР сграда БДС, при подаване на заявление за издаване на български лични документи, се установи, че лицето Юм. е повредил български личен документ – ЛК № *****...”, също квалифицирал нарушението по чл.7, ал.1 от ЗБЛД и на основание чл.81,ал.2,т.2, пр.2 от ЗБЛД наложил административно наказание „ глоба „ в размер на 30,00лв. НП редовно връчено на жалбоподателя на 04.11.2013г. Жалбата срещу НП е постъпила при адм. наказващият орган на 07.11.2013г. 

       Въз основа на така изложеното от фактическа страна, съдът направи следните правни изводи: Жалбата е допустима, като подадена в законноустановения срок по чл.59, ал.2 от ЗАНН, от надлежна страна и против подлежащ на обжалване адм. акт.

       Разгледана по същество е основателна.

       Действително от събраните в хода на съдебното производство писмени и гласни доказателства, безспорно се установява, че жалбоподателят не е положил достатъчно грижи да опази от повреждане български личен документ – ЛК, с което бездействие е осъществил състава на вмененото му във вина адм. нарушение. Доколкото обаче в обжалваното НП администратвнонаказателната му отговорност се основава на действие на трето лице – „...Юм....”, по отношение, на което няма доказателства жалбоподателят да упражнява родителски права или такива на настойник, въз основа, на които да бъде реализирана административнонаказателната му отговорност, която е лична, то и процесното НП е издадено при грубо нарушаване на процесуалните правила и следва да бъде отменено.

       Поради изложеното, съдът   

 

 

РЕШИ  :

 

ОТМЕНЯВА Наказателно постановление № 2008/03.09.2013г. на Началник група „ БДС” при  ОДМВР-Разград, с което за нарушение на чл.7, ал.1 от ЗБЛД  на А.П.К. ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание  “Глоба” в  размер на 30.00 лева, на основание чл.81,ал.2,т.2,пр.2 от ЗБЛД, като незаконосъобразно.

Решението подлежи на касационно обжалване по реда на АПК пред Разградски административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ :